Kuna palju vääriti mõistmisi tekkis seni kahe sarnase nimega toetusega - lapsehoiutoetuse (koduse lapse eest) ja lapsehoiuteenuse toetusega (eralasteaias käiva lapse eest), siis nüüd on esimene neist konkretiseerunud nimeks kodusoleva lapse toetus. Kodusoleva lapse toetuse (128 eurot kuus) maksmisel on nüüdsest oluline muudatus väljamaksmise ajas. Seni oli taotlejal õigus saada toetust avalduse esitamise kuule (näiteks november) järgneva kuu 1. kuupäevast (1. detsember) jooksva kalendrikuu (detsember) eest ja toetus kanti üle sama kuu 15. kuupäevaks (15. detsember). Uue korra kohaselt säilib taotlejal küll õigus saada toetust avalduse esitamise kuule järgneva kalendrikuu 1. kuupäevast, kuid toetus kantakse üle sellest järgmise kalendrikuu 15. kuupäevaks (ülaltoodud näite puhul siis 15. jaanuariks). „Eesmärk on toetus välja maksta nö tagantjärele, kuna siis on võimalik kontrollida, et toetust saavad õigustatud isikud. On esinenud juhtumeid, kus taotlus on esitatud, aga väljamakse tegemise ajaks on inimene juba end vallast välja kirjutanud või laps hakanud käima hoiuasutuses," põhjendab sotsiaalnõunik Mare Jallai. Uus määruse versioon lõpetab ka vajaduse esitada toetusest loobumise avaldust, nagu senine kord ette nägi, sotsiaalosakonna töötajad suudavad pikenenud aja jooksul ise üle kontrollida kõik asjaolud.

Täpsustus ka asjaolu, et koduse lapse toetuse maksmine lõpetatakse kooli minemise aastal juunikuu lõpuga, st et juuli ja augusti eest enam ei maksta. „See ühtlustab olukorda lasteaiakoha omajatega, kus reeglina lõpeb õppetöö juunis ära," toob Jallai selgituseks.

Kui kõik teised vastu võetud muudatused hakkavad kehtima alates 1. jaanuarist 2012, siis kodus oleva lapse toetusega seonduvad muudatused jõustuvad juba 1. detsembrist 2011.

Laiendati üksikvanema mõistet

Seni kehtinud korra järgi oli üksikvanem deneeritud lapsevanemana, kelle lapsel on õigus riiklikule üksikvanema toetusele (sünnikandes pole märget isa kohta) või lapse teine vanem on surnud. „Samas esineb praktikas palju erinevaid juhtumeid, kus vanem kasvatab last sisuliselt üksinda - vanemad on lahutatud ning teine vanem on asunud elama mujale või vanemad ei ole abielus olnud ning kooselu on lõppenud. Arvestades tänapäeva keerulisi peresuhteid on mõistlik, et vallavalitsusel on õigus üksikjuhtumitel hinnata olukorda ja vajadusel teha erandeid," selgitab sotsiaalnõunik Mare Jallai.

Täpsustusid nõuded dokumentidele

Nüüd saab esitada taotlust nii paberkandjal koos isikut tõendava dokumendiga või digitaalselt allkirjastatuna, mille puhul lisadokumente isikutõestamiseks vaja ei ole, piisab digiallkirjast. Ka viidi sisse nõue, et vallavalitsusel on õigus nõuda andmeid leibkonna sissetulekute kohta (palgatõend, pangaväljavõte), et hinnata adekvaatselt abivajajate olukorda ja toetuse saamise õigustatust. Seda on oluline teada, kui taotletakse näiteks ühekordset toetust või riiklikku toimetulekutoetust. Ka on uue määruse kohaselt vallavalitsusel õigus osade toetuseliikide puhul nõuda kuludokumente.

Vallavalitsus võib keelduda toetuse maksmisest

Taotlus jääb edaspidi rahuldamata, kui taotlejal on valla ees täitmata rahalisi kohustusi. Näitena võib tuua situatsiooni, kus vanemal on valla ees võlg näiteks maksmata lasteaiatasu osas, siis õigust lapse kooliminekul koolialguse toetusele ei ole. Ka olukorras, kus taotleja sureb enne taotluse heakskiitmist, jäetakse avaldus rahuldamata. „Näitena olgu toodud ravimi- või rehabilitatsioonitoetus, mille puhul on esinenud juhtumeid, kus kadunukese lähedased toovad peale surma veel ravimite kulutšekke, eeldades nende väljamaksmist ka siis, kui inimene on juba lahkunud," selgitas Jallai.

Pikenes esmakordselt koolimineva lapse toetuse taotlemisaeg ja tingimused

Seni oli 1. klassis kooliteed alustava lapse vanemal õigus esitata taotlust 1. septembrist kuni 30. oktoobrini. Uus avalduste esitamise periood on augustikuu esimestest päevast kuni novembrikuu viimase päevani.

Sama toetuse täismääras (160 eurot) väljamakse aluseks oli vanemate ja lapse enda ametlik ja registrijärgne elanikustaatus kooli minekule eelneva aasta 31. detsembri seisuga ja see pidi vältama järjepidevalt vähemalt kuni kooliminemise hetkeni. „Uus versioon ei eelda järjestikust elanikustaatust, vaid võimaldab vahepeal end vajadusel kusagile mujale sisse kirjutada, oluline on see, et koolimineku hetkeks oleks elanikustaatus taastatud," selgitab Jallai.

Täpsustused ravimitoetuse väljamaksmisel

Ravimitoetuse (45 eurot aastas) õiguse on riiklikku pensioni (va toitjakaotuspension) saavatele inimestele retseptiravimite kompenseerimiseks, tingimusel, et inimene on Saue valla ametlik elanik ja ei teeni sotsiaalmaksuga maksustavat tulu. Toetust on õigus taotleda kord kalendriaastas. Taotlus peab olema esitatud hiljemalt 7. detsembriks ja kulud peavad olema tehtud ajaperioodil eelmise aasta detsember kuni jooksva aasta 30. november. Toetusetaotluse kohustuslikud lisad on ka kuludokumendid (tšekid).

Lapsevanema osalustasu munitsipaallasteasutustes

Uus muudatus näeb ette, et lapsevanem peab hakkama maksma osalustasu päevast, mil tema laps on arvatud lasteaia nimekirja. Kui seni algas tasu arvestamine hetkest, mil laps reaalselt lasteaias käima hakkas, siis nüüd tuleb arvestada sellega, et isegi kui vanem soovib viia lapse lasteaeda näiteks alates 1. septembrist, aga kui laps on arvatud nimekirja juba 15. augustist, siis tuleb tasuma hakata samuti juba augustis.

Täpsustus eralasteaia toetuse väljamakse aegades

Koolieelse eralasteasutuse ja lapsehoiuteenuse toetust (211 eurot kuus, kui sisse on kirjutatud mõlemad vanemad, 128 eurot kuus, kui üks vanem) ei maksta uue korra kohaselt juulikuus. „Seni sätestas määrus, et makstakse toetust 11 kuud aastas ja maksuvaba kuu võis vanem omal valikul võtta. See tekitas lapsevanemates segadust ning dokumentide liikumises ebatäpsusi," ütleb Jallai.

Väikseimad terminite täpsustusi ja kohendamisi viidi sisse veelgi, kõikide muutustega on võimalik tutvuda kodulehe vahendusel ja vajadusel küsida ka sotsiaaltöötajatelt otse.
___________________________________________________________

Tumedalt märgitud tortuste puhul on tegemist uute toetuseliikidega

SÜNNITOETUS 320 eurot
MATUSETOETUS 128 eurot
ESMAKORDSELT KOOLI MINEVA LAPSE TOETUS 160 eurot
KASUPERETOETUS 192 eurot kuus
KODUSOLEVA LAPSE TOETUS 128 eurot kuus
RAVIMITOETUS 45 eurot aastas
TAASTUSRAVI JA REHABILITATSIOONI TOETUS 307 eurot aastas
VIIPEKEELE TÕLKETEENUSE TOETUS 96 eurot aastas
INVATRANSPORDI TOETUS 96 eurot aastas
ISIKLIKU TRANSPORDI KASUTAMISEL 0,1 EUROT/KILOMEETER kokku kuni 96 eurot aastas
KOOLILÕPU MEDALI TOETUS
KULDMEDALIGA
100 eurot
HÕBEMEDALIGA
70 eurot
EESTKOSTETAVA TOETUS
230 eurot aastas
HOOLDEKODU TEENUSE TOETUS
35 eurot kuus hoolduskoht, 70 eurot kuus põetuskoht
VÄLTIMATU ABI TOETUS
77 eurot kuus