17.-21.oktoober Tervisenädal

Esimene kooliveerand lõppeb Kesklinna gümnaasiumis traditsiooniliselt spordipäevaga. Sellest kasvas välja oktoobrikuu teemanädal - tervisenädal. Eesmärgiks oli näidata, kuivõrd palju on tegelikult igaühel võimalik ära teha selleks, et olla terve ja rõõmus.

Nädala alguses rääkisime suhtlemise olulisusest tervisele. I - III õppeastme õpilased olid oodatud osalema bingo mängus, kus õige vastuse teada saamiseks tuli kaasõpilasi paremini tundma õppida.

Teisipäeval rääkisime tavalisest rohkem tervislikust toitumisest. Pikkadel vahetundidel oli kõigil huvilistel võimalik uudistada katset, millega määrati jahu osakaalu lihatoodetes.

Kolmapäeval räägiti põhikooli õpilastele sõltuvustest. Tihti keskendutakse sõltuvustest rääkides alkoholile ning narkootikumidele, meie tervisenädalal räägiti aga käitumuslikest sõltuvustest. Külas oli kooli vilistlane Bruno Mürk, kes rääkis kasiinos käimisest ning hasartmängudest ning nendega seotud ohtudest.

Neljapäeval oli kõigil huvilistel võimalik teada saada, kuidas toimib naeruteraapia. Õpetaja Aliis Vene pilgu all said kõik tunda lõõgastumist läbi naermise. Reedel aga toimus Võru Spordihallis kooli spordipäev. Kooli kehalise kasvatuse õpetajad viisid kogu koolipere jaoks läbi tegusa päeva, mis algas ühise aeroobikaga ning kus leidus nii pallimänge, aeroobikat kui ka jooksu.

Aitäh inimeseõpetuse õpetajale ja kehalise kasvatuse õpetajatele tegusa nädala eest.

7.-11. november 1.-3. klasside Isadenädal

Sügise kõige tuulisemal ja külmemal ajal vajame kõige rohkem nii pere kui ka kooli ühtekuuluvustunnet, koosolemise rõõmu ja ühiseid tegemisi. Nii leidsidki emad, isad ja õpetajad aega, et laste kätest kinni võtta ja põnev isadenädal korraldada.

Nädal algas isade töökohtade külastamisega. Laste arvates on vahvate mõtetega isad töökad ja mehised nii politseinike, ehitajate kui ka mööbli valmistajatena. Teisipäevane orienteerumismäng Kubija mändide all tõstis nii laste kui ka isade, emade enesetunnet. Võistkonnad otsisid kaardi abil 40 minuti jooksul 20 kontrollpunkti.

Isadenädalal said õpetaja rolli proovida ja edu tunda nii isad kui ka vanaisad. Laste arvates võiksidki isad koolis lugeda ette pannkoogilugu, õpetada arvutamist, kehalise tunnis rahvastepalli mängida ja vestelda planeetidest loodusõpetuse tunnis.

Sellel nädalal vurisesid õhtul nii mõneski ruumis lihvimismasinad. Klassid olid pinkide lihvimistolmu ja rõõmsaid nägusid täis, sest vanad koolipingid said uue näo. Tänu isade, emade ettevõtlikkusele, õpetajate ja laste abile, on mööbel puhastatud ja lakitud.

Isadenädalat võib nimetada perenädalaks, kui lapsed saavad vanemaid rõõmustada isetehtud kaartide, huviga õpitud luuletuste ja kingitustega.

Koostöö rõõmu tundsid lapsed, kes koos emade, isadega meisterdasid puuklotsidest autosid, lennukeid, maju ja isegi sõjariistu. Tore oli vaadata, missuguse õhinaga tüdrukud haamreid käes hoidsid.

Aitäh kõigile isadele ning algklasside õpetajatele toreda nädala eest.

14.-18. november - Inglise keele ja kultuuri nädal

Võõrkeelte nädalate korraldamine on Võru Kesklinna Gümnaasiumis pikaajaline traditsioon. Aastate jooksul on õpilased saanud kaasa lüüa erinevates üritustes nii saksa, vene kui inglise keeles. Inglise keele tähtsuse pidev kasv maailmas ja laste suur huvi keele õppimise vastu ajendas õpetajaid sel aastal rohkem tähelepanu pöörama just sellele võõrkeelele.

Haaramaks kogu kooliperet nädala üritustesse, tegime koostööd ka kooli sööklaga, kes pakkus nädala jooksul Briti saartele omaseid toite. Kabinetiustele lisandusid õpilaste meisterdatud ingliskeelsed sildid. Vahetundides lõi meeleolu erinevat stiili ingliskeelne muusika.

Õpilased panid oma teadmisi proovile nii võistkonniti kui individuaalselt. Kõige väiksemate keelehuviliste käe all leidsid kunstipärase lahenduse kaks teemat: "Kõige ilusamad sõnad inglise keeles" ja "Mina ja mu perekond". 4. klassi lapsed lõid aktiivselt kaasa vahvas laulu- ja mängutunnis. 5. klassi õppeprogrammi kuulub inglise keelt kõnelevate maade tutvustus, seega said nemad oma teadmisi näidata just nende riikide tundmises. 6. klassides selgitati välja parimad nuputajad, lahendades erinevaid sõnamänge ja mõistatusi. 7. klassi õpilased lahendasid suures osas tundmatu sõnavaraga ristsõna, seega ülesandega hästi hakkama saamiseks osutus vajalikuks sõnaraamatu kasutamise oskus. 8. ja 9. klasside õpilased astusid võistlustulle sõnade peast tähthaaval ütlemises, mille eeskujuks on USAs tuntud võistlus "Spelling Bee". Gümnaasiumiõpilased said 100 sõna töö käigus oma teadmisi näidata sõnavara tundmises ja õigekirjaoskuses.

Lisaks nendele tundides toimunud võistlustele avasid 7. klasside tüdrukud Kella-viie-tee kohviku, kus sai vahetundides maiustada omatehtud küpsetistega, mis valmisid kodunduse tunni raames õpetaja Eha Sammalpärgi juhendamisel.

Nädala üheks osaks olid ka ingliskeelsed näidendid, millest eriti innukalt võtsid osa nooremate klasside õpilased. Filmi vaatamise pärastlõunad olid meeldivaks üllatuseks nii õpilastele kui õpetajatele. Samuti said õpilased raamatukogus välja pandud näitusel uudistada aastatetaguseid inglise keele kooliõpikuid ja töövihikuid.

Suur tänu Kesklinna gümnaasiumi inglise keele õpetajatele väga toimeka ja sisutiheda nädala korraldamise ja läbiviimise eest.