Harjumaa aasta õpetaja tiitli pälvis tänavu üheksa haridustöötajat üle kogu Harjumaa, nende hulgas Saue Gümnaasiumi töö- ja tehnoloogiaõpetuse õpetaja Valmar Kaur.  

Õpetajate päeva tähistatakse  5. oktoobril. Mida aga õpetaja oma tööst saab, sobib kirjeldama Taylor Mali luuletus, mille on eestindanud meie kooli inglise keele õpetaja Anu Tammeleht.
 
Mida õpetajad saavad?  

Autor: Taylor Mali, tõlkinud-interpreteerinud Anu Tammeleht  

Ühel koosviibimisel teatab keegi, et ta teab, milles seisneb õpetajate probleem.  

Mida peaks üks laps õppima inimeselt, kes on otsustanud, et tema parim valik elus on saada õpetajaks?  

Samuti meenutab ta teistele külalistele, et see vastab ju tõele, mida õpetajate kohta öeldakse: „Need, kes saavad - teevad ära; kes ei saa - õpetavad."  

Ma otsustan endale keelde hammustada - mitte tema omasse - ja üritan teistele mitte meenutada, et ka see, mida advokaatide kohta öeldakse, on tõsi. Aga me parasjagu sööme ja see peaks viisakas vestlus olema.  

Noh, Anu, ma siin mõtlesin, et sa oled ju õpetaja, ütle ausalt: „Mida sa sellest saad? Mida sa selle eest saad?  

Nojaa, ma soovin, et ta poleks seda palunud - mul ausalt vastata. Kuna, saate aru, mul on selline põhimõte aususe ja vastu kõrvu andmise kohta, kui küsid, siis ka saad.  

Sa tahad teada, mida ma saan?  

Ma saan panna lapsed tööle nii süvenenult, nagu nad pole seda kunagi varem teinud. Ma saan panna 3+ nii, nagu see oleks Maarjamaa Risti teenetemärk. Ja 5-, nagu see oleks kõrvakiil: kuidas sa julged mu aega raisata millegi vähemaga kui sinu absoluutselt parim vastus?  

Ma saan panna lapsed 45 minutiks istuma täielikus vaikuses.  

Ei, te ei või koostööd teha!  

Ei, sa ei või küsimusi esitada!  Miks ma ei luba sul tualetti minna? Kuna sul on igav ja tegelikult sul ei olegi vaja minna, on ju nii?  

Ma saan vanemad hirmust värisema panna, kui neile õhtul koju helistan: „Tere, siin õpetaja Tammeleht. Loodetavasti ei helista ma teile halval ajal. Tahtsin teile millestki rääkida, mis teie poeg täna tegi. Ta ütles kooli suurimale kiusajale, et jäta see poiss rahule, mina ka nutan vahel, just nagu sinagi, ja sellest pole midagi. See oli kõige vapram tegu, mida ma olen eales näinud."  

Ma saan vanematele näidata, millised nende lapsed on ja millisteks nad saada võivad.  Sa tahad teada, mida ma saan?  

Ma saan panna lapsed imetlema. Ma saan panna nad küsimusi esitama. Ma saan panna nad kritiseerima. Ma saan panna nad vabandust paluma, nii et nad seda tõsiselt mõtlevad. Ma saan nad lugema, lugema, lugema. Ma saan nad kirjutama  - absoluutselt vigadeta, absoluutselt vigadeta, absoluutselt vigadeta - ilma õigekirjavigadeta, aina uuesti ja uuesti, kuni nad enam iialgi ei eksi!  

Ma saan nad matemaatikas arvutama. Ja kirjanduses kirjutama. Ma saan neile õpetada, et kui sul on see (aju/mõistus), siis järgid sa seda (oma südant/ südametunnistust).  

Nii et teiste sõnadega - õpetajad saavad muuta maailma. Aga mida saad sina?