Risk õigustas

Kuigi elanike arv on hüppeliselt kasvanud, on tulumaksu laekumine vähenenud. Selleks, et vald saaks investeerida arendustegevusse, haridusse ning teistesse valdkondadesse, mille edendamist vallaelanikud meilt ootavad, on minimaalselt vaja tagada tulubaasi püsimine. Edukaks toimetulekuks peab tulubaas aga suurenema. See oli üks põhjustest, mis mõjutas meid elanike maamaksust vabastamise otsuse langetamisel. Lootsime, et võimalus vähendada oma maksukoormust motiveerib meie elanikke ennast ka rahvastikuregistris Harku valda registreerima ning aitab kaasa valla tulubaasi kasvule.

Risk on ennast õigustanud ning novembri algusest valla elanikeregistrisse lisandunud ligi 300 uue elaniku maksutulu katab maamaksuvabastustest tuleneva kaotuse pea kahekordselt.

See on andnud meile julguse prognoosida järgmise aasta valla eelarve tuludemahtu 6 miljoni krooni võrra suuremana kui sel aastal.

Muudatusi paremuse suunas on veelgi. Töötus on vähenenud 17%. Kui 2009. aasta lõpus oli vallas 542 registreeritud töötut, siis käesoleval hetkel on töötute arv 401.

Hiljuti toimunud töötute infopäeval olid ka kohalikud ettevõtjad tuleviku suhtes positiivselt meelestatud ning enamus neist nägi ette uute töökohtade loomist saabuval aastal. See näitab, et majandus on elavnemas ning ettevõtjad julgevad taas planeerida tootmismahtude ning müügi kasvu.

Üheks suurimaks kohalikuks tööandjaks saab peatselt Tallegg, kes on asunud ellu viima plaani tuua oma tootmistsehhid Jõelähtme vallast Harku valda. Sellega loob Tallegg vallas 60 uut töökohta. On väga tervitatav, kui meie elanikud saavad tööd lähiümbruskonnas tegutsevates ettevõtetes ning teeme omalt poolt kõik võimaliku, et seda veelgi soodustada ja koostööd kohalike ettevõtjatega tõhustada.

Miks tõusis lasteaiatasu?

Meeldivaid uudiseid on hea rääkida ning positiivseid otsuseid kerge teha. Palju raskem on aga vastu võtta otsuseid, mis kutsuvad esile elanike kriitikat. Üheks raskeks otsuseks sel aastal oli lasteaedade kohatasu tõstmine. Selle tasu tõstmine mõistlikku majandamist võimaldava tasemeni oli paratamatus, mida oleme edasi lükanud juba mitmed aastad.

Selle viivituse tõttu oleme lasteaedu juba pikka aega doteerinud teiste valdkondade arvelt. Harku vald oli Harjumaal üks soodsaima lasteaiatasuga omavalitsusest, samas on investeeringud uute lasteaedade ehitusse olnud ühed suurimad. Meie uued lasteaiad on valgusküllased ja soojad, seal on kaasaegsed olme- ja õpitingimused, hästi varustatud võimlemis- ja peosaalid.

Tean, et selliste võimalustega ei saa kiidelda enamik pealinna lasteaedu. Paraku on meil siiski palju lapsi, kellele hetkel lasteaiakohta kodu lähedal ei jätku. Uute lasteaedade ehitamine on valla jaoks prioriteet ning juba kevadel on valmimas uus 144-kohaline lasteaed Alasniidule, järgmise aasta plaanidesse kuulub ka Vääna-Jõesuu lasteaia ehitusega alustamine.

Pean üheks meie valupunktiks valla äärealade elanike vähest sidusust ja eemalejäämist valla tegemistest. Paratamatult on vallakeskuseks kujunenud Tabasalu, mille ümbrusesse on koondunud enamik valla töökohti, vaba aja veetmise võimalusi, kauplusi ja söögikohti.

Keskusest eemal asuvate külade heaolule ning nende sotsiaalsele kaasamisele tuleb enam tähelepanu pöörata. Olen rõõmus, et oleme jõudsalt edenenud Vääna-Jõesuu keskuse arendamise visiooniga. Lõpusirgel on läbirääkimised kohalike maaomanikega ning on väga reaalne, et lähiaastail saavad Vääna-Jõesuu elanikud uue lasteaia ja kooli, staadioni, ning võimalik, et ka külakeskuse koos kaupluse ja huvitegevuseks sobivate ruumidega.

Keskus kokku äärealaga

Äärealade ühendamisel keskusega ning ühtse elukeskkonna tunde tekitamisel on oluline ka valla erinevaid piirkondi ühendavate infrastruktuuride arendus. Sel aastal valmis Tabasalu ja Tallinna ühendav kolme ja poole kilomeetri pikkune kergliiklustee. Tee jätkub Tabasalust kuni Murasteni, lähiaastatel on plaanis pikendus Vääna-Jõesuuni.

Valgustatud ja tähistatud rada võimaldab turvalist liiklemist kõigile tervisespordisõpradele ja niisama jalutajatele ning ühendab omavahel enamiku meie mereäärsetest küladest.

Aasta jooksul valmis ka osa Tabasalu ja seni vallakeskusest üsna eraldatud Harkujärve küla ühendavast autoteest. Järgmisel aastal viiakse see projekt lõpuni ning meie mäealuste elurajoonide elanikud saavad otse ja mugavalt Tabasallu.

Kommunaalvaldkonna positiivse uudisena saan teile teatada, et äsja on lõpule jõudnud pikk protsess vallas prügi vedanud ettevõtte Adelan Prügiveod AS-iga ning peatselt hakkab vallale jäätmeveoteenust osutama ligi poole soodsamate teenustasudega Veolia Keskkonnateenused AS. Sellest kirjutame aga edaspidi juba põhjalikumalt.

Lisaks teedele ja seltsimajadele ühendavad inimesi ka ühised ettevõtmised. Mul on hea meel näha, et meie valla inimesed väärtustavad iga aastaga aina enam oma kodukanti ja on koondunud aktiivseteks seltsideks.

Sel aastal taaselustatud Tabasalu päeva raames toimunud vabaõhupidu ja kontsert ning juba kolmandat aastat läbi viidud Harku valla külade päev näitasid, et ühiselt veedetud aeg on oluline. Saime Tabasalu päeva järel palju positiivset tagasisidet ning see on andnud meile kindla teadmise, et selliste üritustega tuleb jätkata.

Plaanime järgmisel aastal veelgi suurejoonelisemat pidu ning kaalumisel on ühendada erinevad vallas suviti toimunud kontserdid üheks mitmepäevaseks rahvapeoks.

Soovin teile saabuvateks jõuludeks mõnusat koosolemist nendega, kes on teile olulised ning meeleolukat aastavahetust!