Sinul, torilane, on tõesti vedanud! Sina ei pea mitte ette võtma pikki palverännakuid ega sõitma seitsme maa ja mere taha oma hinge puhastama, vaid võid kohe, kui tunned eneses pisutki saasta olevat, seada sammud kodusesse paika, põrgu, anda Vanakuradile kogu tema vara tagasi ning kõndida jälle kerge südamega, käed taskus ning vile suus kõige nelja tuule poole. Siia toodagu tegemata kõlvatused, sest parim patt, mis ilmas on, on see, mis tegemata jäänud.

Kui aga pahategu tehtud, ei pea sa samuti vantsima mitme maa ja mere taha vaid saad rahulikult pöörduda oma kodukoha kirikusse ja loota seal Jumala andestusele.

Tuleb osata rõõmu tunda sellest, mis sul on ja sinul, torilane, on seda nii palju, et võid vabalt seda kõike teistega jagada.

Nende sõnadega avati Tori ööd ja päevad.

Avamisel ettekandmisele tulnud lugu oli kui sümboolne algus uuele traditsioonile Toris. Usume, et nendesse päevadesse mahtus palju ja kõigile midagi. Loodame, et need kolm päeva suve jooksul kujunevadki tippsündmuseks järgnevatel aastatel.

Nagu öösel avakõneski öeldi, et torilasel on vedanud ja tal on palju jagada teistega, siis seda kõike püütigi jagada kolme öö ja päeva jooksul. Alustati ekskursiooniga, et teha väike ring Torile peale. Öösel on kõik müstilisem ja salapärasem. Toris asuvad ajaloolised hooned said maagilise valguse küünalde läbi, mis olid asetatud hoonete juurde.

Hommikul läks edasi õllekannu meisterdamisega muuseumi aida juures. Oli see ju esimene ese muuseumikogus, kui muuseum esimese kihelkonnamuuseumina asutati. Meisterdamist viis läbi Anu. Õhtul läks lahti triatlon, jällegi esmakordne katsetus, mis tõi kaasa palju osavõtjaid. Triatlonis said osalejad ujuda, joosta ja kanuuga sõita. Põnevust jätkus nii osavõtjaile kui pealtvaatajaile.

Päev lõppes rahvamaja siseõues TRETi suvelavastusega "Tainapea". Etendus "Tainapea" on valminud Oskar Lutsu "Kapsapea" ainetel ja kokku kirjutanud Lea Puust. Inimeste olemus ja probleemid on põhimõtteliselt samad, lihtsalt ajas veidi muutuvad. Eks meis kõigis ole neid tegelasi ühel või teisel moel, kõigil meil on oma nõrkused ja puudused, aga me vajame üksteist, me täiendame üksteist... ja eesmärgi nimel võitleme olemasolevate vahenditega.

Peale etendust said raamatulugejad tutvuda "ÖÖ raamatukoguga", kus toimetas Aita. Laupäeva hommikul tervitati päikest vallamaja aasal ja algas traditsiooniline kodukandipäev Tori Põhikooli juures. Avasõnad kodukandipäevalistele ütlesid korraldusmeeskonna nimel Malle ja Anu Välba, sõna tervituseks sai ka vallavanem Mart Vaiksaar. Lauldi üheskoos Gunnar Männiku eestvedamisel Tori laul ning lennutati päeva õnnestumise nimel tuulde värvilised õhupallid. Lisaks tavaks saanud erinevatele tõsisematele ja vähem tõsisematele võistlustele, oma küla tantsule ning küla leiva degusteerimisele, toimusid läbi päeva lastealal vahvad võistlused Marianne eestvedamisel. Päeva jooksul jagati parimatele heade sponsorite poolt välja pandud auhindu. Külade arvestuses tuli tasavägises lõpuarvestuses võitjaks Tori alevik Randivälja küla ees. Kolmandaks jäi külade arvestuses Selja, kuid tublid olid kõik 15 küla, kes oma võistkonnad välja panid. Veel anti üheskoos pidulikult üle auhinnad Puussaare laskeplatsil väljaselgitatud Tori valla meistritele jahilaskmises.

Sümboolne teatepulk ning järgmise aasta kodukandipäeva korraldamise au anti üle Pille Usina poolt üle Taali külale. Loodan, et kõik, kes tulla said, veetsid ühe igati meeldiva päeva!

Õhtule pani punkti ansambel Laine, kelle mõnusate rütmide saatel sai tantsu keerutada südaööni.

Pühapäev algas laadaga, kirikus toimus jumalateenistus, muuseumi aida ees sai nautida Jõesuu külateatri etendust "Rahaauk". Siis jalgrattad välja ja matkale. Matka käigus olid lavastatud peatuspaigad, kus sai tutvuda ajalooga ja veidi puhata. Aeg kiirustas tagant, sest need, kes tahtsid kirikusse kontserdile jõuda, pidid jõudma häälestada ennast järgmiseks ürituseks. Kontserdil "Eestimaa maalin ma lauluks" esinesid Triinu Taul, Lembit Saarsalu ja Olav Ehala.

TORI ÖÖD ja PÄEVAD lõpetati pidulikult vallamaja aasal. Meeleoluka esinemisega astus üles Maarja.

Kohtumiseni 10.-12.08.2012 maailma keskpunktis! www.torivald.ee