Simuna kooli õppe- ja matkarajal, rahvamaja, kiriku ja allika ümbruses talgupäeval ära tehtud tööde nimekiri on pikk: kooli õppe- ja matkarada muudeti läbitavaks ja tähistati, rahvamaja juures puhastati sirelihekki, riisuti lehti ja veeti minema oksi ning eelmisel aastal maha saetud ohtlikuks muutunud kastanipuude asemele istutati pärnapuud ja kasvama pandi ka tulevane Simuna aleviku jõulupuu, vabadussamba juurde istutati juurde mägimände, muruplatsidelt likvideeriti mutimullahunnikud, kiriku juures lõhuti ja laoti puid, likvideeriti võsa, riisuti leerimaja ümbrus ja allika juurde viiva tee äär, allika ümbrus puhastati vees olnud lehtedest ja prügist ning Pedja jõge vette langenud puudest. Loomulikult ei jõutud nelja tunniga ära teha kõiki töid. Tormiga murdunud ja Pedja jõkke kukkunud puude likvideerimiseks peaks korraldama lausa eraldi talgupäeva.

Tänu talgupäevast osavõtnute ühisele tegutsemisele muutus Simuna puhtamaks ja kaunimaks.

Tänan väga kõiki neid tublisid inimesi, kes otsustasid talgupäeval osaleda ning oma kodukoha ja kogukonna heaks midagi vajalikku ära teha.

Ene Preem
Talguline


Talgupäev Väike-Maarjas

Alustan emotsionaalselt - ja palun vabandust selle pärast! Mulle on üdini (vot sinna seljarootsu alumise punktini) vastumeelsed professionaalsed ajakirjanikud, kelle jaoks hea uudis on vaid halb uudis. Palju raskem tänases stressiühiskonnas on leida midagi positiivset ja kaunist, midagi, mis jätab päevadeks ja kauemakski tunde, et elu on ilus ja kõik on tegelikult hästi. Mu kadunud õpetaja (Lepo Sumera, kelle sünniaastapäev, muide, oli 8. mail) ütles alati, et Rõõmujumalat on palju raskem teenida kui maksta lõivu traagikale ja kurbusele. Kõik halb ja paha jääb ju alati palju kauemaks hinge kui hea ja ilus. Minu iseenda emotsioon igakevadisest Teeme-Ära-Talgupäevast Väike-Maarja kiriku juures on just nimelt selline, positiivne ja kaunis.

Millalgi (isegi ei mäleta, kuna täpselt) laekus mu postkasti e-kiri, kus kauaaegne kolleeg ja hea sõber Heli- Liivia Komp küsis, kus-oled-mis-teed, ja et tule Väike-Maarjasse, kirikaia heakorratalgutele. Vaja on töökäsi ja ole, mees, kohal. Olen tõesti tänulik, et mind meeles peeti ja loodan, et minust oli ka abi.

Kõik oli Heli poolt organiseeritud perfektselt. Olid tööriistad (isegi töökindad), ilmajaamast oli eritellimusena tellitud talguilm, seltskond oli mõnus ja muhe. Mehed tegelesid küttepuudega, naised saadeti riisumistöödele. Kui tõele au anda, jäi mehe ramm kõige paksematele pakkudele alla - mis ikka ei pragune, see jäägu külma aega ootama.

Aga enamus kurikuulsast tormimurrust alles jäänud pakkudest sai lõhutud ja kuuri ladustatud. Ääretult positiivne oli, et ka endine vallavanem ja tänane EELK Väike-Maarja koguduse esimees Urmas Tamm ei pidanud paljuks koos teistega kirvest vibutada ja õlamuskleid pingutada.

Tänane vallavanem leidis enesele tegevust ilmselt kusagil mujal ... Erilised tänud kokatädi Imbi Kulpasele selle suurepärase frikadellisupi, munapudru ja koogi eest! Mis võib olla veel parem: ilus kevadilm, füüsiline töö, meeldiv seltskond, maitsev söök ja teadmine, et oled osake sellest, et Eestimaal üks kirikaed ja pastoraadihoov saaks puhtamaks, kaunimaks ja korrastatumaks.

Jälgisin huviga (selle asja nimi on vist professionaalne nõdrameelsus) korralduslikku logistikat. Kõik toimis suurepäraselt! Heli oli ära teinud tohutu kodutöö, alates transpordist ja lõpetades tööülesannete jagamisega (rääkimata sellest, kui palju raha ja aega ta kulutas telefonikõnedele, bensiinile ning diplomaatiale suheldes erinevate inimestega). Kõik oli lõpuni paigas, midagi ei logisenud ega rebenenud, kõik toimis ja tööd said tehtud. Süda läks soojaks, sest tundsin ära kauaaegse kolleegi perfektsionismi selles mõttemaailmas, kus "iga üritus peab olema lõpuni läbi mõeldud". Ka Milvi Selberg on vaimulik Enn Salvestele, Heli-Liivia Kompi hästiorganiseeritud talgupäeva eest tänu avaldanud. Nii oligi! Talgulisi oli kokku 13.

Soovin väikemaarjalastele kaunist kevade jätku ja sooja suve! Oli tore teid jälle näha! Ja alati, kui selleks on vajadus ja võimalus, olen nõus tulema appi, igas mõttes.

Ville-Markus Kell
endine väikemaarjalane


„Teeme ära" talgupäev Triigis

Üle-eestilisel talgupäeval osales sellel aastal ka Triigi küla. 4. mai hommikul kogunes Triigi rahvas külaplatsile. Kohaletulnud talgulisi oli 46. Esialgsete plaanide kohaselt oli kavas riisuda ja koristada külaplats, jalgpalli- ja võrkpalliväljak, ehitada külaplatsile uus sild ning korrastada laste mänguväljak.

Talgulised jaotati gruppidesse ja iga grupp suundus oma objektile. Külaplatsi jäid riisuma põhiliselt naised ja lapsed, uut silda ehitama ehituskogemustega mehed. Jalgpalli- ja võrkpalliväljakut läksid koristama noored, laste mänguväljakule suundusid naised ja emad väikeste lastega, bussijaama ümbrust puhastasid hakkajad ümberkaudsete majade elanikud.

Lõuna ajal kogunes seltskond uuesti külaplatsile, kus söödi talgusuppi ning maiustati koogiga. Kõik lapsed said osavõtu eest tänutäheks šokolaadi. Peale lõunat jätkus tööpäev. Õhtuks said kõik planeeritud tegevused lõpetatud. Eriliselt värvilise ja rõõmsa värskenduskuuri läbis laste mänguväljak.

Triigi külavanem ja talgujuht Tarmo Rebane tänab kõiki talgulisi osavõtu eest. Suured tänud veel: OÜ Thorsen Grupp, OÜ Triigi Farmer ning OÜ Reinpaul!

Aule Rebane
Talguline


Kiltsi aleviku talgud 2013

Tänavuse aasta talgud olid Kiltsis väga rahvarohked. Arvuliselt neljas „Teeme ära!".

Nimekirja sai kokku 38 inimest. 7 neist olid Kiltsi põhikooli õpilased. On tore, et õpilased hoolivad oma kodukohast.

Olgu nad siinkohal tänatud ja üles loetud: Bronek, Janek ja Janely Miadzielec, Kaarel Kelgo, Tarvo Seimar, Elisabeth Dooner ja Maria Meidla. Loodan, et kõik osalejad said nimed kirja. Tegevused toimusid eri paigus: Kiltsi alevikust korjati prügi, võeti maha võsa, veeti oksi, rahvamaja juures veeti puid kuuri, riisuti ja tehti veel mitmeid töid.

Väga suur tänu Eha Stoltsenile maitsva talgusupi eest! Suur-suur tänu Kristo Varesele, kes aitas ka tehniliste vahenditega. Tänu meestele Margus Põllule ja Väino Stoltsenile. Ja loomulikult kõigile teistele, kusjuures mitte vähem tähtsatele: Pilvi Suviste, Anne Vettik, Hindrek Rääk, Sten Arulaan, Margus Arulaan, Rita Õiglane, Helgi Siim, Aino Midt, Riina Sbitneva, Elle Puskar, Elle Kitsing, Silva Valdmets, Mall Võhandu, Kersti Sepp, Heldi Maadvere, Rauno Post, Marika Meesek, Ulrika Stoltsen, Sigrit Stoltsen, Jarmo Jürisson, Pille Kelgo, Hanno Hiiemäe, Riina Tali, Anneli Võso, Hillar Hiiemäe, Helle Hiiemäe ning Riina Meidla.

Suured tänud ka vallamaja rahvale, kes tulid päev varem oma kabinettidest välja ja ei pidanud paljuks Kiltsi aleviku heakorrale oma panust anda. Tänud kõigile, kes olid kaasa löömas!

Talgujuht Siret Stoltsen
MTÜ Meie Kiltsi


„Teeme ära!" talgud Vaos

Talgutöödega alustas Vao Ratsaklubi juba 1. mail. Kasutasime ära töörahva püha ilusa ilma uue kopli puhastamiseks rämpsust ja kividest. Talgute käigus sai Vao talli ümbrus ja harjutusväljakutega külgnev teeserv puhtaks riisutud. Talli sisehoovi sai veetud mulda muruplatsi rajamiseks. Talgutel osales kokku 22 inimest.

Ühe puukoore tüki alt leidsime embavad sisalikud. Keegi meist polnud varem sellist vaatepilti näinud. Jätsime nad rahulikult omaette, umbes poole tunni pärast oli armunud paar minema sibanud.

Ulvi Mehiste


Kiltsi kooli „Teeme ära 2013"

Mitmete asjaolude kokkulangemise tõttu korraldasime kooli talgupäeva juba neljapäeval, 2. mail. Ilm oli koristustöödeks sobiv, tuul küll üritas riisutud lehti jälle ühtlaselt pargi alla laotada, kui lapsed olid agarad ning jäid võitluses tugeva tuulega võitjaks.

Algklassid alustasid koolimaja ümbruses peamiselt riisumise ja okste korjamisega juba enne lõunat. Õpetajatel oli juhendamisega tublisti tegu - kuidagi ei tahtnud rehamehed ühes suunas liikuda ja tuule abi kasutada. Väikesed puhkepausid kulusid väikestele koristajatele marjaks ära, päike lausa kutsus murul lebotama ja nahka pruunistama. Vanemad klassid korrastasid allikat, vedasid suuremaid oksi, korjasid kive ning muidugi riisusid-riisusid. Tööpõlgureid meie hulgas ei olnud ja kõik, kes hommikul kooli jõudsid, osalesid ka talgutöödel.

Eriline heameel on allakirjutanul hoolekogu esimehe Reet Reimanni algatusel talgutöödele kutsutud lapsevanematest.

Emadele anti ülesandeks peenem näputöö - lillepeenra kobestamine- korrastamine.

Õnneks osales ka paar isa, keda rakendati saagimistöödel ja leheveol.

Tänu tõstukile said kooli juurest eemaldatud ka raudkonstruktsioonid, mis olid amortiseerunud ning lastele juba eluohtlikud.

Suur tänu - Kaie Kivistu, Hele Lumi, Piia Belova, Aime Kelgu, Kai Baiduža, Merle Joor, Reet Reimann, Õnnela Kuusemäe, Heiki Mednikov, Rein Möldre ja Martin Lätt - koolile osutatud abi eest! Suur tänu talgutel osalenud õpilastele ja õpetajatele. Tööd sai tehtud plaanitust rohkemgi, kooli ümbrus on värske ilmega ja pole enam lehti, mida tuul kooliõuel lennutaks. Jääb vaid loota, et kevad oma põhitööga tegelema hakkaks - paneks lilled õitsema ja muru kasvama.

Merje Leemets
Kiltsi Põhikooli direktor