Keerasume kolme tunnistaja juuresolekul korgi maha ja veendusime nüüd isiklikult, et aroom, mis pudelist ninasõõrmeisse tungis, oli kõike muud kui meeldiv. „Jube!“ kommenteeris testgruppi kuulunud Kaspar. Ka teised degusteerijad olid paha haisu suhtes ühel meelel. „Solgihais mis solgihais!“

Tootega võib olla probleeme
Milles siis asi? AS Värska Vesi kvaliteedijuht Piret Jõgeva ütleb, et kuna suvi on olnud palav ja kauplused väga soojad, võib selle tootega olla probleeme tekkinud.

„Seto kalja puhul on tegemist kääritatud kaljaga, mis on valmistatud ilma konservantideta. Seega on säilitamise tingimused väga olulised,“ teatab naine ning palub tutvuda etiketil oleva tekstiga. Seal seisab, et kalja tuleb säilitada temperatuuril +2...+20 kraadi.

Kivi kaupmeeste kapsaaeda?
Grossi kaupluseid halava ASi OG Elektra sisekontrolli osakonna kordinaatori Elen Bikejevi jutust tuleb välja, et nemad pole midagi valesti teinud.

„Ajavahemikus 01.05-11.08.2013 oleme toodet Seto Kali (1,5l) müünud 3623 pudelit. Ühtegi kaebust nimetatud toote kohta pole seni olnud. Kontrollisime kaupluse temperatuuri ja see vastas nõuetele (+2...+20 kraadi).“

Ka Veterinaar- ja Toiduameti toiduosakonna büroojuhataja Tiina Mällo sõnul pole siiani keegi Seto Kalja kvaliteedi üle nurisenud. „Kui teil on kahtlusi, helistage meie vihjetelefonile ning asja hakatakse uurima!“

Valmistatud EU-s, aga kus siis?
Kaljasõber Tõnis, kes Nellit esimesena haisvast kaljast teavitas, teab rääkida, et alguses oli Seto Kali väga hea maitsega. „Arvasin, et olen leidnud endale uue lemmiku. Vara rõõmustasin!“ Alles siis kui mees oli kaks korda järjest solgikalja otsa komistanud, pidas ta vajalikuks lugeda teksti pudeli tagaküljel.

„Tahtsin teada, kes seda jama kokku keedab!“ Tõnise kahtlused said kinnitust: Seto Kali polegi eesti toode. „Etiketil seisis sulaselges emakeeles, et toodetud EU-s ASi Värska Vesi tellimusel. Kurat, hinge tegi nii täis. Euroopa Liit on ju suur ja lai! Rumeenia on ju ka EU-s aga seal aetakse ratsahobustest vorsti!“

ASi Värska Vesi kvaliteedijuht Seto Kalja tootjamaast saladust ei tee. „Jooki valmistatakse meie retsepti alusel Lätis,“ ütleb Piret Jõgeva.
Seda infot kuuldes sajatab Tõnis, et seda ta arvaski. „Mis kuramuse Seto Kali!? Kirjutagu siis kohe, et Seto Nali! Tagaküljele pangu aga, et sitalõhnalise karastusjoogi on valmistanud meie lõunanaabrid lätlased!“ pahandab kaljasõber.