Tallinna lähivaldade elanike arv kasvab tõusvas tempos ning suurimaks probleemiks on selgelt lasteaia- ja koolikohtade puudus, samuti huvitegevuse kättesaadavuse puudumine vastavalt sihtgruppi kuuluvate inimeste arvule. Vald soovib seda probleemi jõukohaselt ja jooksvalt lahendada, kuid kahjuks ei sõltu kõik alati meist. Kurb on see, et väga palju regionaalarenguraha jääb kasutamata, sest vallad ei saa oma investeeringuraha kätte.

Laenukoormust me kindlasti võtta ei tahaks. Kui aga löögi alla satub kvaliteetse hariduse tagamine, siis oleme sunnitud teistmoodi mõtlema.

Milline oli vallavanema möödunud aasta kõige viimane tööülesanne ja kuidas see lahenes?

Läinud aasta viimane oluline tööülesanne oli teehoiu hanke kuulutamine ja lepingu sõlmimine. Kuni 31.maini aastal 2016 hooldab Rae valla teid pikaajalise kogemusega Teho Eesti Teehoolduse OÜ.

Kui töine saab olema alanud aasta val­lamajas?

Tänavune aasta tuleb suuresti projektikirjutamise ja projektide fi nantseerimisvahendite leidmise aasta. Koostamisel on valla erinevate haridus- ja kultuuriasutuste ehituse, rekonstrueerimise või laiendamise projektid. Projekti „Harjumaa kergliiklusteede võrgustiku rajamine" raames ehitame juurde kergliiklusteid ja paigaldame tänavavalgustuse. Kindlasti paraneb valla teede olukord.

Aasta 2012 tuleb kindlasti põnev, kuid paljuski jääme veel projektide rahastamise hankimise tasemele, kuid kui kõik läheb nii nagu planeeritud, alustame juba järgmisel kalendriaastal ehitamisega.

Üheks eesmärgiks on panna paremini toimima valla koduleht. Oluline on, et inimene saab soovi korral vajalikud asjad korda ajada ilma vallamajja tulemata. Uuel koduleheküljel saab täita e-blanketi vorme ja seoses sellega on võimalik taotlusi esitada kiiremini ja ka informatsioon on lihtsamalt kättesaadav.

Mida on plaanis tänavu ette võtta Lage­di piirkonnas?

Vana Lagedi koolimaja renoveerimistööd juba käivad ja aasta lõpuks peab maja korda saama. Suvel on plaanis korraldada hange, et leida parim pakkuja, kes rajab maja juurde kuuluvad välised osad nagu spordiväljak, lasteaia mänguväljak, parkla ja haljastuse tegemine. Juba järgmise õppeaasta talvise vaheaja järel saavad lapsed uues hoones õppima asuda. Uues hoones ehitatakse välja köök,söökla, klassiruumid ja võimla. Ümberehitus puudutab ka koolimaja nn. uuemat hooneosa, kuhu tuleb lisaks spordisaalile ka nelja rühmaga 80le lapsele mõeldud lasteaed.

Millised muutused ootavad tänavu Peet­ri asulat?

Käesoleva aasta 1. jaanuari seisuga on Peetri aleviku staatuses. Kuigi Peetris on teehooldus toiminud, saame sel aastal veel rohkem rõhku panna teedele, sest hoolduseks saadav riigipoolne toetus on alevikele suurem.

Käesoleval aastal on plaanis algust teha lasteaia laiendamisega, Peetri lasteaed laieneb 240 lasteaiakoha võrra. Lasteaia laiendusega plaanime valmis saada järgmisel aastal ja sealt edasi jätkata kooliruumide laiendamisega. Peetri Lasteaed- Põhikoolile on plaanis juurde ehitada ruumid kolmandale paralleelklassile, suurendada huvitegevuse ja raamatukogu jaoks vajalikku pinda. Sel aastal tahame valmis saada juurdeehituse projekti.

Kui suuri muutusi võivad oodata Jüri elanikud?

PRIA toetuse Leader-meetmest plaanime saada rahalist toetust Lehmja tammikusse teisaldatava lava ja kiige paigaldamiseks.

AS ABB abiga alustame tänavu Jüri aleviku tervise- ja matkaradade ehitamist. Meie eesmärgiks on rajada terviseradade võrgustik Jüri aleviku, Aaviku ja Vaskjala külade vahel. Radade keskpunktiks saab Jüri gümnaasium ja spordikeskus. Koorepurukattega terviseradasid rajatakse kokku 5,5 km ulatuses ning kruusakattega liikumisradasid ehitatakse 5 km ulatuses. Sellega plaanime valmis saada 2013. aasta lõpuks. Muuhulgas keskendume ka pehme kattega jooksu- ja terviseradade rajamisele Pirita - Ülemiste kanali äärde ja Jürisse, mis loodetavasti valmivad lõplikult aastal 2015.

Käesoleva aasta märtsikuuks valmib Jüri gümnaasiumi õppekorpuse projekt. Kui kõik hästi läheb, alustame ehitamisega juba 2014. aastal.

Mida uut on oodata Vaida elanikel?

Vaidas vajab väljaehitamist noortekeskus. Sellega praegu tegeleme ja loodame, et ehitamisega saame ühele poole aastal 2013. Nii Vaida lasteaia Pillerpall kui ka Jüris asuva Tõrukese lasteaia katus ja otsaseinad soojustatakse ning parendamisele läheb ka ventilatsioon.

Finantseerimise osas saab vald toetust riigi saastekvootide müügist.

Kui pikk on olnud vallavanema kõige pikem tööpäev ja kas aasta 2012 võib pu­rustada rekordi?

Vallavanem on valla juht ööpäevaringselt ja seitse päeva nädalas, seega ei muuda aastanumbri vahetumine ilmselt midagi. Küll on mul olnud mõni lühike päev, kus olen kell kuus-seitse õhtul koduuksest sisse astunud.