Tallinn Treff Festival

Tallinn Treff Festival toob kultuuripealinna teatrimaailma suurnimed ja kireva tänavaprogrammi.

Tallinn Treff Festival kutsub 28. maist 1. juunini osa saama Eesti suurimast etenduskunstide festivalist. Kohal on maailma tipp visuaal- ja nukuteatri lavastused ning etenduskunstide uus põlvkond 18 riigist üle maailma. Publikul avaneb ainukordne võimalus näha tõelise teatrilegendi Eugenio Barba lavastust "Judith". Festivalil osaleb ka Peterburi Suur Nukuteater lavastusega "Meie", mille etendamine on Venemaal keelatud. Prantsuse noorema generatsiooni tulised tegijad Compagnie Sans Soucis esitavad lavastuses "Hamlet Machine" oma nägemuse stalinistlikust režiimist. Legendaarse katalaani kunstniku Joan Miro sõber ja kolleeg Joan Baixas seob lavastuses "Rase Maa" nauditavalt maalikunsti teatriga. Eesti publikule juba tuttav Hollandi koreograaf Duda Paiva esitleb festivalil oma uusimat tööd "Värdjas".

Festivali külastajad saavad iga päeva kell 12-16 nautida Laial tänaval tõelist tänavakarnevali melu, mis pakub üle 30 tasuta tänavaetenduse, performance'i ja kontserdi. Toimuvad teatriteemalised loengud ja töötoad. Festivali ajal avatakse Tallinna vanalinna vaateakendel näitus "1000 nukku". Taolist kunstide keeristormi tasub pikisilmi oodata.

Baba Zula Türgist

Baba Zula esineb 28. mail Vabaduse väljakul ja 29. mail Raekoja platsil.

Mis on tulemuseks, kui panna kokku kõhutants, reggae, idamaised rütmid, sufi ja elektrooniline muusika ning veel mõni salajane koostisosa? Õige vastus: Türgi psühhedeelia BaBa Zula esituses. Baba Zula rituaale meenutavad etteasted kasutavad kujutavat kunsti, kõhutantsijaid, väljapaistvaid kostüüme, etlemist ja teatrikunsti, moodustades köitva audiovisuaalse vaatepildi. Baba Zula koosneb kolmest artistist: Levent Akmanist (lusikad, löökpillid, masinad, mänguasjad), Murat Ertelist (saz ja teised keelpillid, vokaal, klahvpillid, teremin) ja Cosar Kamçist (darbuka trumm).

Baba Zula on koostööd teinud maailmakuulsate artistidega. Mitmed Baba Zula albumid on valitud mainekate Türgi muusikaajakirjade poolt top 5 hulka.

Art Stage SAN teater

Art Stage SAN teater Koreast esineb 31. mail kell 17 Raekoja platsil.

Art Stage SAN on professionaalne teater, mille eesmärk on tutvustada publikule nukuteatri piiramatuid väljendusvõimalusi. Teater tegutseb selle nimel, et läbi eksperimentide ja interdistsiplinaarse kunstivahetuse anda  publikule unikaalseid loomingulisi teatrielamusi.

Kultuurilegendidest luuakse vahuskulptuurid

Kuu aja pärast saavad kultuuripealinna elanikud ja külalised näha kodumaisest Penosil ehitusvahust meisterdatud säravate Eesti kultuuriloojate kujusid.

Kujudeks saavad Georg Ots, Kaie Kõrb, Tõnu Kaljuste, Georg Lurich, Ita Ever, Jüri Kuuskemaa, Juhan Viiding ja Lennart Meri. Kuju valmistavad skulptorid Maigi Magnus, Terje Ojaver, Edith Karlson, Jass Kaselaan, Kirke Kangro ja Jüri Ojaver ning Eesti Kunstiakadeemia üliõpilased Uku Sepsivart, Hanna Piksarv, Eldar Jakubov ja Ulla Juske.

Neljameetriseid vahuskulptuure tutvustatakse 28. mail XXX Tallinna Vanalinna Päevade ja Tallinn Treff Festivali avamisel Vabaduse väljakul.

Kujude tegemine saab võimalikuks tänu AS Krimelte, Eesti Nuku- ja Noorsooteatri ning Tallinna Kesklinna Valitsuse koostööle. Kujude valmistamiseks kulub tuhat ballooni ehitusvahtu.

Lilleball 2011

Lilleball on suurejooneline üritus, mis toimub Tallinna Vanalinna Päevadel juba teist korda.

Üldse on Lilleballi korraldatud 13 aastat. Lilleball on lilleseadjate võistlus, millel osalejad valmistavad eluslilledest kleite. Teatraliseeritud show "Lillekleit" on ainulaadne ettevõtmine, mis kogunud populaarsust nii tallinlaste kui ka linna külaliste seas.

Konkursipäeva varahommikul hakkavad lilleseadjad ette valmistama lillekleite, et pärastlõunal neid publikule tutvustada. Igat lillekleiti tutvustatakse kolmeminutise teatraliseeritud etendusega. Pärast seda, kui kõiki kleite on publikule ja žüriile tutvustatud, suunduvad kõik lillekleitides modellid lavalt Raekoja platsile, kus iga huviline saab oma silmaga lähedalt imetleda seda unustamatut lühiajalist ilu.

Samal ajal, kui publik tutvub kleitidega, valib žürii, mis koosneb kohalikest seltskonnategelastest, võitjad.

Tallinna Lilleball oma pikaaegsete traditsioonide ja väljakujunenud pealtvaatajaskonnaga leiab endale kahtlemata vanalinna päevadel väärilise koha.

Bladder Circus Company

Bladder Circus Company tänavateater Ungarist esineb 1. juunil kell 14 Raekoja platsil, 2. juunil kell 14 Raekoja platsil ja kell 16 Vabaduse väljakul.

BCC rajasid 1997. aastal vabakutselised kunstnikud erinevatelt elualadelt. Aastate jooksul on BCC liikmed arendanud välja unikaalse harjutamismeetodi, mille kõige tähtsam element on lavastaja välja jätmine prooviprotsessist. Tekstid luuakse, tõlgendades dramaturgiale omaseid karakteristikuid põhinedes muusikalisel ja kirjanduslikul materjalil. Seega ei saa etenduste materjali võõrandada esinejate isikust, mistõttu saab etendusi esitada ainult kompanii enda keeles. Selle omapärase väljendusvormi tõttu paistab BCC alternatiivteatrite maastikul silma. Tänu oma huvitavale kuvandile on nad võitnud mitmeid rahvusvahelisi auhindu.

"Maailmalõpu jalgratturid", mida vanalinna päevadel esitatakse, on Bladder Circus Company varasematest etendustest kokku pandud kontsertetendus. Tegu on interaktiivse vabaõhuetendusega, kus on esindatud tsirkusele, kontserdile ja teatrile omased märgid nukkudest klouninaljadeni, teatrimonoloogidest muusikahäälte värvilise sulamini.

Teatripäeva lõpuetendus

Teatripäeva lõpuetendus  Raekoja platsil "Royal OperaJazz".

Osalevad Susann Végh - Rootsi Kuningliku Ooperi mezzo-sopran, Rene Soom - Rahvusooperi Estonia bariton, Janne Sevtshenko - Rahvusooperi Estonia sopran, Priit Volmer - Rahvusooperi Estonia bass, Toivo Unt Jazzkvartet koosseisus: Tõnu Naissoo - klaver, Siim Aimla või Villu Veski - sax, Toivo Unt - bass, Aivar Vassiljev - trummid.

See on üks omanäolisemaid ja professionaalsemaid kultuuriprojekte seekordsetel vanalinna päevadel. Seni kammerlikult Estonia talveaias toimunud üritus on toodud suuremale lavale - otse Raekoja platsi. Tegijate meisterlikkuses ja showlikkuses pole põhjust kahelda.

Idee käivitaja Toivo Unti sõnul on ta OoperJazzi ideed kaua aega endas kandnud. 1990. aastate alguses teostas Unt koos kadunud Helmut Anikoga samalaadse projekti.

"Praegused lauljad Rene, Janne ja Priit on tõeline kingitus," leiab Unt, lisades: "Nende tase ja musikaalsus võimaldab esitada tõeliselt huvitavat kava. Idee kasutada külalisena Rootsi Kuningliku Ooperi solisti on kindlasti igas mõttes atraktiivne."

Orkestrimuusika pärle esitavad ERSO ja C-Jam

Vanalinna päevade lõppkontsert toimub 5. juunil kell 16.

Kavas: Suppé - Avamäng operetist "Kerge ratsavägi",
Gulda - Tšellokontsert, Brahms - Kolm Ungari tantsu (nr 1, 3 ja 10), Liszt - Ungari rapsoodia nr 2, Ravel - "Boléro".

Vanalinna päevade lõppkontserdil esineb Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Solistidena astuvad üles kvarteti C-Jam tšellovirtuoosid, kes kõik kuuluvad ka ERSO ridadesse: Pärt Tarvas (ERSO tšellorühma kontsertmeister), Levi-Danel Mägila, Margus Uus ja Andreas Lend.

Orkestrit juhatab Staatsorchester Rheinische Philharmonie peadirigent Daniel Raiskin.

Hopneri majas toimuvad üritused

Hopneri majas (Raekoja plats 16) toimuvad maikuus järgmi-sed üritused:

Kolmapäeval, 4. mail kell 18.00 Norra noore hardanger viiuldaja Gro Marie Svidali kontsert.

Pühapäeval, 8. mail kell 16.00 Tallinna Vanavanemate Liit "Laulud emale".

Laupäeval, 14. mail kell 17.00 Soome Savonlinna koori kontsert.

Kolmapäeval, 25. mail kell 18.00 Revalia Poistekoori kevadkontsert.

Kõik kontserdid on tasuta!