Soodustuse määramine on seotud elukoharegistri andmetega. Tulemus saadakse nii, et iga inimese maaüksused on sissekantud arvutiprogrammi, mille abil saab ametnik välja arvutada iga inimese maamaksu summa. Seejärel väljastatakse andmed maksu - ja tolliametile, mille spetsialistid kontrollivad elukoha aadressi õigsust rahvastikuregistri andmebaasis ning seejärel väljastatakse maksuteade.

Kuna andmeid töötlevad kaks asutust ja töötlemine toimub kahes registris, siis erinevused registrites võivad põhjustada probleeme soodustuse määramisel.

Muutused maksuarvestuses ja enamlevinud probleemid

Maaregistrispetsialisti sõnul tekivad eksimused ennekõike põhjustatuna sellest, et erinevused on kinnistute katastriaadresside ja elukoharegistri kannete vahel. Kui omavalitsuse ametnik saab andmed omavalitsuse kasutuses olevast registrist, siis maksu - ja tolliameti kasutuses olev register võib näidata erinevaid andmeid.

Maaregistrispetsialist nimetab enimlevinud veakohaks maksu määramistes kaasomandi lisandumise maksuarvestusse. Kui eelneval aastal oli kõigil kaasomanikel 0.15 ha suurune vabastus, siis nüüd jagati 0.15 ha kõigi kaasomanike vahel. Soodustust jagatakse kinnistu kohta vaatamata sellele kui palju on sellel omanikke. Näiteks kui kinnistul on kolm kaasomanikku, kujuneb iga maaomaniku soodustuse suuruseks ainult 0.05 ha. Nii tuleb näiteks abikaasadel, kes jagavad 3000 m2 kinnistut jagada ka soodustust, mis teeb mõlema kohta 0,075 m2.

Korteriomandi puhul on iga omaniku, kelle sissekirjutus on selles korteris maksuvabastuse suurus 0.15 ha. Kui inimene elab nelja korteriga majas, mille kinnistu on 0,15 ha, saab iga elanik soodustuse 0,15 ha ulatuses.

Muutusena, mis samuti on põhjustanud segadusi, toob maaregistrispetsialist välja, et kui eelnevatel aastatel ei väljastatud maamaksu, kui selle suurus oli 5€ krundi kohta, siis käesolevast aastast kui maatükke on mitu ja kõik on alla 5€ liidetakse lõpuks need kokku ja väljastatakse see kogusummana. Näiteks kolme maatüki omanik eelmisel aastal 2.50 €, 4.50 € ja 4.20 € ei saanud maamaksu. Sellel aastal summeerides kolm maksu, väljastatakse maamaks suuruses 11.20 €.

Muutusi on olnud pensionäridele ja represseeritutele soodustuse määramisel. Kui varem andis soodustust koduomanikele vald, siis sellest aastast käivitus riigipoolne maamaksu soodustus. Maamaksu soodustus on riiklik soodustus, kuid vald annab alates 2013.aastast veel täiendavat soodustust pensionäridele ja represseeritutele.

Kõik inimesed, kellel oli õigus lisasoodustusele, pidid 20. jaanuariks esitama valla poolt antavale soodustuse saamiseks avalduse.

Osad inimesed on helistanud ja küsinud, et miks on nende maamaks suurenenud. Maaregistrispetsialist selgitab, et mõningatel juhtudel maamaksu suurenemine on seotud maksuregistri kontrollimise tulemusel avastatud vigade parandusega. Peamised vead on olnud seotud maa sihtotstarbe järgse maamaksu määramisega. Näiteks on arvutatud maamaks maatulundusmaa pealt, aga tegelikult on see olnud elamumaa.

Maaregistrispetsialist Jaan Dello palub kõigil inimestel, kel on probleem maamaksu määramisega kindlasti enne 1. aprilli vallavalitsusse pöörduda.

Kontakt jaan.dello@rae.ee, tel 60 56788


Küsimus Maksu - ja Tolliam etile Kui maamaksu maksjale on väljastatud vale summaga maksuteatis, siis kuidas toimub tasaarveldamine ja mis perioodi jooksul?

Vastab Kaia-Liisa Kallas, Maksu- ja Tolliameti pressiesindaja:

Praegu tuleb inimesel olemasoleva maksuteate järgi maamaks tasuda 1. aprillil. Kui andmed maamaksuteatel on valed, siis peab kohalik omavalitsus esitama 20.märtsiks maksu- ja tolliametile parandatud maamaksu andmed, mille alusel väljastab amet maksumaksjale uue maksuteate. Seejärel peab inimene võrdlema kahel maksuteatel olevaid summasid.

Kui maamaks on juba vales summas tasutud, nt maksis inimene maamaksu rohkem kui oleks pidanud, siis tuleb tal teha maksu- ja tolliametile taotlus raha tagastamiseks.

Kui aga maamaksu summa on suurem, kui ettemaksukontol olev summa, siis teavitab maksu- ja tolliamet sellest inimest enne maamaksu tähtaega.

Juhul, kui tegemist on kodualuse maaga, siis paranduste sisseviimisel maksu- ja tolliamet uut maksuteadet ei saada, kuna maksukohustust ei ole.

Sellisel juhul peaks maksumaksja enne maamaksu tasumist e-maksuametist/e-tollist või maamaksu infotelefonilt üle küsima, kas tal on endiselt maamaksunõue üleval või mitte. Kui nõue on üleval, siis tuleb see õigeks ajaks ära maksta. Kui nõuet pole, siis maksma ei pea.

Soovitame enne maksu tasumist kontrollida maamaksunõude olemasolu e-maksuametist/e-tollist või infotelefonilt 880 0816 või e-postiaadressilt maa@emta.ee. Kindlasti ei tähenda see, kui maksuteatel olevad andmed on valed, et siis maamaksu tasuma ei pea. Sellisel juhul läheb isik maksuvõlglaste nimekirja ja tal tekib täiendavalt intressinõue.