Nimelt lõppes sel suvel pikki aastaid Jõelähtme valla lapsi kooli vedanud Tranko Transpordi veoleping ning koostöös Harjumaa Ühistranspordikeskusega korraldas vallavalitsus uue hanke õpilasliinide teenindamiseks. Hankel osales kaks ettevõtet, kelle pakkumistest osutus edukaks ja parimaks Harjumaa Liinide oma. Uudne on olukord ka vallavalitsuse jaoks, kuna esmakordselt korraldas hanke Harjumaa Ühistranspordikeskus. Valisime selle tee pragmaatlistel põhjustel: esiteks on just ühistranspordikeskusesse koondunud Harjumaa parimad asjatundjad ühistranspordi korraldamise alal ja teiseks hoiab vald kokku käibemaksu pealt. Kuna ühistranspordikeskus ei ole käibemaksukohustuslane, võimaldab see tasandada veohinna tõusu, mis kütuste vahepealsest hinnatõusust tulenevalt on paratamatu.

Hoolimata eeltoodud kasulikest momentidest on ikkagi peamine kohustus teenindada just meie valla koolides õppivaid lapsi ning kõige olulisemaks kriteeriumiks on nende heaolu. Pärast hanketulemuste teadasaamist sain mitu ärevat kõnet lapsevanematelt, kes olid mures koolibussi edasise toimimise pärast. Oli ju Tranko Transport eesotsas Taivo Haaveliga meie valla õpilasliine teenindanud juba pikki aastaid, nii tundsid kõik lapsed bussijuhte ja bussijuhid lapsi nägupidi. Pikaaegset kogemust ning südamega tehtud tööd aga osatakse hinnata. Ka mind pani uue bussifirma tulek õpilasliinidele muretsema. Kuid õnneks oli lahendus kujunenud olukorrale küllaltki lihtne ja loogiline - vajab ju ka uus vedaja oma bussidele bussijuhte ning eks kõik oskavad hinnata oma tööd tundvaid tegijaid. Harjumaa Liinid said Tranko Transpordi kolme bussijuhiga kaubale ning esimesel koolipäeval bussi astunud laps nägi rooli taga endiselt oma vana tuttavat bussijuhti.

Õpilasliinide osas on aga veel uuendusi, nimelt on nüüdsest kõigil bussidel peal ka piletiaparaadid ja kõikidel liinidel saab sõita samadel tingimustel nagu teistelgi Harjumaa avalikel liinidel. Nii on meie õpilasliinid tasapisi kujunemas valla avalikeks siseliinideks. Samasugune areng on toimunud ka mitmes teises Harjumaa omavalitsuses.

September on alati sisseelamiskuu nii lastele koolimajas kui ka vedajale ja veo korraldajale õpilasliinide osas. Septembri esimesed päevad tõid vallamajja mitmeid murelikke kõnesid ja e-kirju küsimustega, kas ja kus saab laps koolibussi peale. Osalt on see kindlasti tingitud veokorralduse muutusest, kuid kindlasti mitte ainult sellest. Iga süsteem vajab sisseloksumist, seda enam õpilaste transport, mis peab arvestama pea iga lapse elukoha ja koolivalikuga. Seega tuleks olla kannatlik ja oma murest kindlasti vallavalitsust teavitada. Kõiki probleeme, eelkõige mugavusest lähtuvaid, ei pruugi olla võmalik lahendada, kuid kindlasti peab iga koolilaps saama kooli ja sealt ka koju.