Tundub, et põhjalikuma vallainfo järele on janu! Selleaastasel esimesel valla külakohtumisel, 18. oktoobril, Mäksal, öeldi selgelt välja, et kohalikud inimesed tahavad lehelt leida rohkem ja sisukamat vallaelu puudutavat teavet. See on väärt mõte ja tasub elluviimist. Palju infot jagan siin, vallavanema veerus, aga vajadusel kirjutame mõnest tähtsamast teemast eraldi ja põhjalikumalt.

„Küla" üldiselt teab, mis külas/vallas toimub ja info liigub tihti üllatavalt kiiresti, kuid mõnikord tahavad inimesed kuulda ka selgitusi või arvamusi. Püüame sedagi siin rohkem jagada. Oleme mõelnud ka lehe formaadi ja toimetamise muutmise peale uuel aastal.

Mis siis praegu uudist? Uudist on väga palju! Kahtlemata on kõige päevakajalisem asi praegu vallas vallavalitsuse ja -volikogu kohtumised rahvaga piirkondade kaupa (25. oktoobril Võõpstes, 1. novembril Kaagveres ja 8. novembril Mellistes). Tulge kohale, suhtleme ja räägime valla asjadest otse ja ausalt.

Teine suur asi on valla arengukava uuendamine. Suuri arenguhüppeid ja suunamuutusi lähiaastatel ette ei ole näha, kuid selge on see, et peame ressursse leidma rohkem teede korrashoidu, töötajate väärtustamisse, kultuuri- ja spordiellu ning puhkemajanduse ja valla nelja piirkonna arendamisse. Uus põhikooli ja gümnaasiumiseadus paneb meie eelarveõlale uusi kohustusi hariduse andmisel. Jätkame investeeringute tegemist veemajandusse (puhas vesi Mäksa külas), valla hoonete soojapidavamaks muutmisesse ja küttekulude vähendamisse (perearstikeskuse soojustamine, Melliste raamatukogu ja vallamaja uued soojuspumbad, hooldekodu maasoojuse projekt, kool ja noortekeskus).

Suur uudis on praegu mõistagi Võõpste rahvale raamatukogu uue katuse valmimine - sellest ka eraldi info tänases lehes. Siinkohal ütlen edasi suured tänusõnad Tiina Arikesele ja Toomas Otsatalole, kes valla poolt selle valmimise nimel palju vaeva nägid!

Jõudu soovin ka Võõpste kandi elanikele oma arengukava tegemisel ja selle elluviimisel - Võõpste, Kaarlimõisa, Aruaia ja Kastre külade edasine areng on palju ka teie endi kätes!

Nüüd, sügisel, on põhjust rääkida rohkem õppimisest ja haridusest. Melliste koolis algas jälle uus kooliaasta, tähistasime koos õpetajate päeva ja meie oma kool on saanud 20. aastaseks. Õnne! Kool on valla tähtsaim asutus ja suurim tööandja. Kool võtab ligi poole valla eelarvest. Koolil on märgiline tähendus Mäksa valla arengus. Kooli investeerimine on tuleviku kindlustamine, kuid me peame alati silmas pidama ka seda, et vallas on ka teised elutähtsad valdkonnad. Eks valla arengukava ongi kompromiss ja kokkulepe eri teemade, sihtgruppide ja piirkonade arengu vahel, suunaandja, kuidas me tulevikku näeme.

Kool on näiteks tähtis ka meie sõprusvallas Soomes, Kannonkoskis. Praegu ehitatakse sinna täiesti uut suurt koolimaja, mille järel saab Kannonkoski vallast suurima laenukoormusega omavalitsus Soomes. Aga leitakse, et kui vald kaob (Soome haldusreform!), siis vähemalt kool jääb... Soome külaskäigu kogemusest pajatan teile mõnes järgmises lehes.

Uudiseks vallas võib pidada sedagi, et meie vallas asuv teine kool - Kaagvere Erikool sai endale uue direktori, Haridusministeeriumi taustaga, Maire Reesti. Õnnitleme teda! Ja loodame, et Erikool ja Kaagvere küla saavad edaspidi veelgi paremini üksteisega läbi. Uut koolikompleksi projekti praegu tehakse ja vald on asumas lammutama ka vana Kaagvere katlamaja, et puhastada kohta uueks teeks.

Uudiseid ei ole ainult avalikus sektoris. Meele teeb rõõmsaks, et meie kohalikud ettevõtjad investeerivad. Näiteks Tamme Kuivatite Kisla notsude kodu on saanud uue sisseseade, Melmilki firmal valmib Pokal uus ja suur tänapäevane lehmafarm, Mäksa Seeme on uuendanud oma masinaparki. Kuuldavasti olnud Mäksa põllumeestel tänavu saagid päris head.

Rääkides veel vallavalitsusest, siis on ka siin värskeid olulisi uudiseid. Tööle on asunud uus valla sotsiaalnõunik Meili Heero ja arvutispetsialist Allan Taruste. Soovime neile jõudu ja edu! Meilist tuleb juttu ka Saagem Tuttavaks rubriigis. Vallavalitsus on praegu reorganiseerimisel; moodustamisel on uus 3-liikmeline vallavalitsus, mille üks liige tuleb väljapool vallavalitsuse ametkonda.

Tõeline sügis on meie maile jõudnud, esimesed külmad on juba märku andnud ja kaugel see lumigi on. Talv tuleb, ega ta taeva jää! Sellega seoses on meil suur mure - soovime leida talveks valla ettevõtjaid suurte traktoritega, kes meie teed puhtad hoiavad, lume- ja jäätõrjet teevad. Palume meie ettevõtjaid osalema meie talvetööde konkursil!

Niipalju siis uudist ja mõtteid seekord. Kena sügist! Olge terved!