Oktoobris kinnitas volikogu Viimsi valla eelarvestrateegia aastateks 2013-2016. Need kaks dokumenti panid paika raamid eelarve koostamiseks, kuid jälgida tuleb ka valla arengukava, arvestada seadusandluse muutumisega ning Eesti ja maailma majanduses toimuvat.

Eelnevad aastad on näidanud, et eelarve tulude planeerimisel tuleb olla ettevaatlik ja seda on arvestatud ka 2013. aasta eelarve tegemisel. Aluseks on võetud eelmise aasta tegelikud laekumised tululiikide lõikes, samuti elanike ja maksumaksjate arvu kasv, tööhõive näitajad ja erinevad majandusprognoosid.

Eelarve põhitegevuse tulud ilma erinevate toetusteta on kasvanud 18,8 miljonile eurole ja seda on 7,8% rohkem kui oli 2012. aasta põhitegevuse tulude eelarve reaalne täitmine. Tulude kasv on planeeritud maksutulude kasvu arvelt, millest olulisemad valla eelarve jaoks on füüsilise isiku tulumaks ja maamaks. Mõlema maksu osas on toimunud muutused maksude arvestuse osas. Füüsilise isiku maksustatavast tulust laekub 2013. aastast kohalikele omavalitsustele senise 11,4% asemel 11,57% ja maamaksu määra tõusu 2013. aasta algusest kinnitas volikogu määrusega detsembris.

Põhitegevuse kulud on kasvanud ilma toetusteta 13,2 miljoni euroni, mis on 9,3% rohkem kui eelmise aasta eelarve täitmine. Viimsi vald väärtustab lapsi ja peresid, andes omapoolse panuse erinevate soodustuste ja toetuste kaudu, millest ühena lisandus sellest aastast tasuta koolitoit 7.-9. klassidele. Tegevuskulud, mille hulka kuuluvad nii personali- ja majandamiskulud kui ka muud kulud, millest enamuse moodustab eelarve reservfond, suurenevad samuti.

Suurim muutus on 2013. aastal toimunud eelarve investeerimistegevuse osas, kasvades aasta varasemaga võrreldes peaaegu kolm korda. Põhjuseks on väga suur investeering hariduse valdkonnas - Randvere koolihoone ehitus. Kasvava rahvaarvuga omavalitsusena on Viimsi vald üks väheseid, kellel on vajadus ehitada uusi koole ja lasteaedu ning see on Eesti mõistes positiivselt tavapäratu. Kuna valla laenukohustuste maht on suurem kui seadusega lubatud, siis lisakapitali investeeringuteks Viimsi vald kasutada ei saa.

Ühest küljest paneb kooli ehitusse tehtav investeering valla 2013. aasta eelarvele väga suure koorma, kuid kuna tehtav investeering tuleb ainult omavahendite arvelt, siis täiendavaid kohustusi Randvere kooli ehitus vallale kaasa ei too.

Jääb üle loota, et erinevad prognoosid ja arvestused peavad paika ning eelarves kavandatu saab ellu viia täies mahus.