Võib arvata, et ega see koolist koolieelsesse lasteasutusse üleminek pole ju laias mõttes drastiliselt erinev: lapsed on, õpetajad on, teised töötajad on, oma maja on jne. Küll aga võtab aega uue keskkonna ja elurütmiga harjumine, inimeste tundmaõppimine, enda seadusandluse ning dokumentatsiooniga kurssi viimine, toimiva ning arengule orienteeritud organisatsiooni kui terviku hoomamine. Kuigi paljud mu mõtted võivadki jääda vaid väljaöeldu tasandile, pole ma siiski loobunud suurelt unistamast ...

Millised on esimeste töönädalate emotsioonid?

Ikka positiivsed muidugi. Mis viga on tulla kodulähedasse rõõmsavärvilisse majja, kus igapäevaselt on tegutsemas ja eluenergiast pakatamas lapsed nii koduvallast kui kaugemaltki. Lastega tegelevad kogemustega õpetajad ja abid, kes oskavad kiiresti mõnel lapsel ümber suu tekkiva nutuvõru likvideerida ning mõnel teisel jälle äkki tekkinud jonnihoo rõõmurõketega asendada. Töökollektiiv on väike, tunnen kõiki lapsi, tean paljusid lapsevanemaid - kindlustunne kasvab iga päevaga.

Sageli tajun vaid, et paljude töötajate hing on viimase poolaasta sees haiget saanud ja need haavad ei ole veel lõplikult paranenud. Armid jäävad alatiseks. Minu lugupidamine kauaaegse Värska Lasteaia juhi Elle vastu ja tänusõnad tema tööd jätkanud Olgale! Mul tuleb vaid toimivasse sisse elada, pisut talluda, seigelda ja uudistada nende käidud ja loodud radadel ning leida siis sobiv teeots jätkamiseks. Loodan, et kevadpäikese akendest sisse kiikamised aitavad „pinda" sondeerida ja toovad häid mõtteid.

Mis muudab Värska Lasteaia sinu arvates eriliseks? Mis on siin teistmoodi võrreldes näiteks linnas olevate lasteaedadega?

Lasteaedasid on mul võrrelda raske, sest olen seni rohkem ikka koolidega seotud olnud. Oman nii linnakoolis kui maakoolis klassiõpetajana töötamise kogemust. Lasteaed on üldiselt mulle vähemtuttav.

Mis ma aga oskan öelda Värska Lasteaia kohta? Ma leian, et olulist rolli lasteaia erilisuse väljatoomisel mängib meie paiknemine Setumaa suurima vallakeskuse südames looduse ja paikkonna omakultuurilise ning rahuliku õhkkonna keskel; eriliseks teeb meid meie suurus ja samas ka väiksus (pidades silmas lasteaia renoveeritud maja ja rühmade arvu); veel teevad eriliseks ainulaadsed ja kordumatud just meie lasteaia lapsed oma tunnete, mõtete, oleku ja tegemistega ning seda kooslust täiendavad armastavad vanemad ja oma tööd südamega tegevad õpetajad-töötajad. Meil on tahet, ruumi, puhast õhku, rahu, rõõmu ja kes oskab ning tahab, saab kinni püüda, endale hoida või jagada ka mitmeid teisi hingerikkusi.

Millised on lasteaia plaanid sel aastal? Milliseid sündmusi-ettevõtmisi on kavas teha?

Ma arvan, et lasteaia puhul peame rääkima ka ikka õppeaastast, mis kestab 1. septembrist 31. augustini. Sellesse perioodi mahub enne suurt suve veel umbes 1,5 kuud aktiivset õppetööd ja tegevust aprilli teises pooles ning mais. Õige lühidalt siis sel perioodil plaanitust. Et lastele, kes kevadpühade ajal hoogu sattusid ja lihavõttejänkukeste toodud maiustustega liiale läksid või siis hoidmaks ära setu pühade eel ja ajal sama viga, ning teadvustamaks veelkord õigete toitumisharjumuste olulisust, on meil plaanis pühendada terve nädal tervislikkusele.

Korraldame liikumis- ja südamenädala, kuhu jääb sisse igapäevane hommikvõimlemine, tervisliku-ebatervisliku toidupakendi kogumise kampaania ja sorteerimise läbi viimine- õpetamine, mitmesugused rühmasisesed teemakohased tegevused ning terviseretk kevadisse loodusesse. Kas jõuame ka sportida või peame spordipäeva edasi lükkama, sõltub juba taevataadist ja ilmapoistest, aga Värska Gümnaasiumi uue staadioni tahaks „ära katsuda" küll. Kuna meil on lasteaias põhiliselt poiste vägi, siis võib probleemiks osutuda tüdrukute osalemine 23. aprilli õhtul toimuval jüriöö jooksul. Värskale tähtis jüripäev satub seekord pühapäevale. Seoses sellega jäävad selle päeva tegevused ja plaanid perede kanda, aga ühe kevadise lindude ja linnulaulu päeva tahaks koostöös Värska kooli parimate linnutundjatega ja tiivuliste eest hea seisjatega läbi viia. Mais ehk ootab sügisel kooliteed alustavate lastega kohtumist ka nende esimene klassiõpetaja - lapsed on igal juhul juba praegu elevil. Loodetavasti veedavad emadepäeva eel toreda tunnikese meie ruumides kõik kutsutud ja mine tea, ehk saame juba sel kevadel või suve hakul kokku teiste meie laste pereliikmetega, et tekitada-luua koos tegutsemise tahe ja rõõm või seda veelgi laiendada-ühendada. Mõtleme perepäevale. Veel oleme registreerunud 18. mail Põlvas toimuvale maakonna koolieelikute spordifestivalile, tulemata ei jää öölasteaed ning mai viimasele päevale on planeeritud lasteaia lõpupidu. Selleks ajaks on üles pandud ka laste tööde näitus. 1. juunil tervitavad meie lapsed veel väiksemaid vallakodanikke ja paljudele algabki siis pikk puhkus. 4. juunist töötab Värska Lasteaias üks rühm ja 2. juulist 31. juulini on lasteaed puhkuseperioodiks suletud. Lapsi ootame uuesti lasteaeda augusti alguses. Perioodil 1. august - 19. august tegutsevad rühmad jälle koos, mõlemad rühmad avame taas 21. augustil.

Mis meil aga järgmisel õppeaastal plaanis, anname teada juba lasteaia aegamisi täieneva kodulehe kaudu ja kindlasti ka põgusalt sügiseses lehenumbris.