Õpikuid hoiti hästi kui oma abimehi. Koolis töötas lastevanemate hoolekogu, kelle ülesandeks oli majanduslike küsimuste arutamine (küttepuude hankimine). Koristajat koolis ei olnud, lapsed ise hoolitsesid ruumide puhtuse eest. Üks kord kuus pesid lapsevanemad põrandaid, mis olid värvimata ja õlitatud, ning aknaid.

Igal õpilasel oli koolis kaasas oma võileib, suhkur, koolis keedeti teed. Müüdi ka õppevahendeid: raamatuid, vihikuid, tinti. Laulmist õpetati kooli oreli saatel, hiljem viiuli abil. Esimeseks koolijuhatajaks oli Johannes Treumann.

90 tegevusaasta jooksul on kool palju muutunud, kuid see eriline hoone, milles me töötame, on alati andnud ja annab meie töödele-tegemistele oma näo, vaimu ja hinguse. Käesoleval õppeaastal õpib Vasalemma Põhikoolis 137 õpilast.

Tänase Vasalemma kooli visiitkaardiks on meie tublid õpilased, kes esindavad oma kooli võistlustel, aineolümpiaadidel, tuues sealt ka auhinnalisi kohti, meie laulukoorid - valik- ja segakoor, kes on esindanud mitte ainult kooli, vaid ka Vasalemma valda mitmel viimasel laulupeol, meie asjalikud giidid, kes tutvustavad oma kooli ja kodukohta suviti sadadele Eestimaa inimestele ja ka külalistele kaugemalt, aga ka kõik need õpilased, kes teevad hästi oma igapäevast tööd, olles kaaslastele eeskujuks õppetöös ja käitumises. Meil on tubli personal, kes teeb oma tööd südamega, mitmed meie pedagoogid on leidnud viimasel kolmel aastal tunnustamist maakondlikul tasandil, pälvides Harjumaa Aaasta Õpetaja tiitli.

13. novembril oli koolipere tervitama tulnud Vasalemma vallavalitsuse, naaberkoolide ja koostööpartnerite esindajad. Aktusel esinesid kooli koorid, loeti meenutusi endistelt õpilastelt. Iga klass kinkis koolile sünnipäevaks raamatu. Jagati õnnitlusi ja häid sõnu.