Muusikaolümpiaad koosneb viiest alaosast - kirjalike ülesannete lahendamine (sealhulgas videoülesanded ja muusika kuulamine), loosiga tõmmatud harjutuse laulmine noodist, eesti helilooja laulu esitamine naturaalpilli (pillide) saatel või a cappella, omaloomingu esitamine ja eelnevalt ette valmistatud kirjalik töö teemal ,,Minu muusikaelamus", gümnaasiumiastmel aga kontserdi või muusikalavastuse arvustus.

Olümpiaadi selline ülesehitus eeldab osaleja põhjalikke muusikateoreetilisi teadmisi, laia silmaringi, tahet muusikat kirjutada ja julgust oma loomingut ka kuulajale esitada, oskust noodist laulda ja muidugi ilusat lauluhäält. Aastaid on eriliseks ,,pähkliks" olnud muusikast kirjutamine, mõne tuntud helilooja teose iseloomustamine, kritiseerimine ja oma hinnangu andmine.

Põlva Ühisgümnaasiumis toimunud eelvoorul osalesid õpilased Viluste Põhikoolist, Mooste Põhikoolist, Orava Põhikoolist ja Värska Gümnaasiumist. Nooremas vanuseastmes võistlesid Värska Gümnaasiumist 6. klassi õpilased Kristel Kõivo, Riina Sari ja Anete Vabarna. Vanemas vanuseastmes osales Värska Gümnaasiumist 10. klassi õpilane Kristiina Sokk. Põhjalik muusikaalaste teadmiste pagas kaasas asuti kohe kirjalikke ülesandeid lahendama. Mõnigi osaleja ohkas kergendatult, kui videoülesannetes küsiti möödunud laulupeol ,,Maa ja ilm" osalenud kooriliike ja koorijuhte. Kuulamise ülesannetes tuli määrata regilaulu liike. Tuntud laulu tühjaks jäetud taktid tuli täita õigete nootidega, piltidelt tunda tuntud muusikuid, heliloojaid ja dirigente. Küsimusi oli ka Teatri- ja Muusikamuuseumi ja Estonia teatri lasteka kodulehel olevate materjalide kohta. Elevust tekitas omaloominguliste palade kontsert. Tähelepanelik kuulaja leidis Kristel Kõivo klaveripalas ,,Kass kuusepuu kallal" kaks täiesti erinevat muusikalist mõtet - väärikalt seisva kuusepuu teema ja mänguhimulise kassi muusika. Huvitav oli ka Riina Sari rahulikult kõlav, habras talvine looduspilt ,,Lund sajab". Anete Vabarna mängis oma ,,Torupilliloo" küll klaveril aga muusikapala saab ka torupillil esitada. Kristiina Sokk kasutas karmoška võimalusi ja kirjutas huvitava ,,Reinlenderi".

Mitu tundi kestnud olümpiaadil sai I koha ja pääses edasi lõppvooru Kristel Kõivo Värska Gümnaasiumist, klassikaaslane Riina Sari tulemusi hinnati II koha vääriliseks ja Anete Vabarna tuli tublile V kohale. Gümnaasiumi astmes võistelnud Kristiina Sokk sai I koha.

Meenutuseks, et Värska Gümnaasiumi tublid muusikahuvilised õpilased on osalenud edukalt neljal viimasel muusikaolümpiaadil. IV, V ja VI olümpiaadil esindasid Värska Gümnaasiumi õpilased edukalt Põlva maakonda Tallinnas toimunud lõppvoorul.

Tänan osalejaid tehtud töö eest, soovin loomingulisi kordaminekuid.