Viimsi Kooliteatri trupil ning nende eestvedajal Külli Talmaril on Harjumaal juba niivõrd hea maine, et neid oodatakse väga hea meelega esinema erinevatele Harjumaad tutvustavatele üritustele. Sel korral võttis kooliteatri juhendaja Külli Talmariga ühendust Harju Maavalitsuse hariduse- ja kultuuritalituse juhataja Riin Kivinurm ning pakkus võimalust tulla Riigikokku avama Harjumaad tutvustavat kuud.

Kooliteatri trupp võttis ettepanekust õhinaga kinni ning usinalt asuti esinemiseks valmistuma. Muusikaline pool sai innustust ja algtõuke augustikuus Viimsis esietendunud ja Olav Ehala juubeliks valminud lavastusest “Malviina päevikud” ning sisuliseks ideeks, mida minietendus kandis, sai mõte, et Harju maakonnas elab palju erinevaid inimesi ning igal inimesel on oma eripära ja individuaalsus, mille üle ta uhke võiks olla. Lustlikus esinemiskavas astusid üles sabata krokodill, Buratino, Nuki, Mõhk ja Tölpa ning paljud teised lastele ja suurtele tuttavad kangelased.

Üritust juhtisid Liis Rebane (11B) ja Martin Siimann (11B), kaasa tegid Liina Ariadne Pedanik (6D), Merit Lauri (8B), Anette Maria Rennit (6E), Sandra Ruul (7D), Triin Rebane (9B), Rain Re-bane (6B), Liisa Viikna (7A), Arlo Talmar (7A), Lauri Randma (8C), Marten Randma (11B), Oliver Rauam (11B), Ats Pinnonen (4A), Alex Paul Pukk (4F), Andreas Kalvet (3F) ja Jüri Asper (7D). Aitäh kõikidele tublidele esinejatele ning juhendajatele Külli Talmarile, Mari-Liis Rahumetsale ja Ita-Riina Pedanikule!

Kui Viimsi Kool esines kompaktse minietendusega, siis muusikalisi ja tantsulisi vahepalasid pakkusid veel viiuliansambel Pillipiigad ja Jõelähtme noorte tantsutrupp. Kokku kestis programm ligi kolmveerand tundi ning sai publikult väga sooja vastuvõtu osaliseks.

Harjumaad tutvustavad näitused

Riigikogu korraldab igal aastal ühe spetsiaalse kuu, kus tutvustatakse ühe konkreetse maakonna tegemisi. Harjumaa kuul saab Toompea lossis näha veel digifotoinstallatsioone “Harjumaa inimesed eri ajastutel” ning näitust “Eramaa?” mille läbivaks teemaks

on avalike ja erahuvide konflikt.

Konverentsisaalis on üleval näitused “Üllatavad avastused” ja “Kõik on trois” Harjumaa Muuseumi ja SA Rannarahva Muuseumi välitöödest Prangli saarel 2008. aastal. Lossi fuajees on üleval Harjumaa rahvamajade tööd tutvustavad stendid ning raamatukogus väljapanek Harjumaa auto-rite koduloolistest trükistest. Lossi sisehoovis võib näha aga Seaküla Simsoni skulptuure.

“Iga maakond on ennast tutvustades toonud Riigikogu hoonesse alati tükikese endast. Harjumaa on kaasa võtnud suure tüki, mille kilde saab siin näha igal korrusel,” ütles Harjumaa kuu avamisel Riigikogu esimees Ene Ergma. Harjumaa kuu lõpeb 26. oktoobril Harjumaa konverentsiga.