Kuidas Triinu ja Liisi Dubaisse sattusid?

Triinul oli juba ammu soov Dubaisse kolida ja ta leidis töö sinna läbi Dubai tööhõiveagentuuri veel Londonis elades. Londonis elades töötas Triinu 6 aastat moerõivaste poes Topshop, kus ta saavutas väga arvestatava kogemuse ja Dubais poe juhataja ametialal alustada rahvusvaheliselt tuntud spordirõivaste poes Oakley tundus vägagi ahvatlev. Olles parimad sõbrannad üritas Triinu otse loomulikult Liisi Dubaisse kaasa meelitada, kuid selle jutuga Liisi kaasa ei läinud, kuni ühel päeval ootamatult langes Liisile sülle tööpakkumine Dubaist. Liisi oli töötanud viimased 5 aastat Londonis isikliku assistendina iluteenuseid pakkuvas firmas. Töökohaks Dubais pakuti talle aga büroo juhataja ametikohta laevandusega tegelevas firmas.

Omanis Dibba rannas.


Dubai võlud ja valud

Kogu oma glamuuri ja superluks elustiiliga ahvatleb Dubai paljusid. Mida muu maailm ees teeb, seda teeb Dubai järgi, aga alati suursugusemalt. Kes meist ei oleks kuulnud tehislikest saarest keset merd, nagu Palm, mis on juba asustatud, ja Maailm, mis on alles ehitusjärgus. Jutud käivad ka uue maailma suurima lennujaama ehitamisest. Kui Singapuris on valmimas maailma kõrgeim hoone, mis hetke kõrgeima Burj Khalifa (Dubais) üle trumpab, siis Dubai arhitektid teevad jooniseid juba uue kõrgeima hoone tarvis. Ainult Dubais saab lubada endale niivõrd mugavat ja luksuslikku elustiili suhteliselt keskpärast tööd tehes.

Auto omamine Dubais on osake igapäevaelust ja imestatakse inimese üle, kellel autot ei ole. Just Araabia Ühendemiraadid on kohaks, kus endale saab uue sõiduvahendi soetada kõigest paari kuu palgast. Ja tõsi see on - bensiin maksab vähem kui vesi (0.35 €/l)! Samas on ka taksosõit siin vägagi odav - me pole elu jooksul kokku nii palju taksoga sõitnud kui siin ühe kuu vältel! Sama lugu on ka koristaja omamisega - Dubais ei ole mõeldav, et sa ise oma kodus põrandaid küürid, seda tööd teevad sisse rännanud indialased, pakistanlased, filipiinod.

Rannahooaeg kestab siin oktoobrist maini, mis tähendab, et nendel kuudel on talutavalt soe ning rannailm on põhimõtteliselt iga päev. Suved Dubais on lämbed ja kuumad (+40 kuni +50 kraadi), seega ei ole õues jalutamine mõeldav. Vihma oleme siin elatud 5 kuu jooksul näinud vaid paaril korral.

Elu on siin niivõrd mugavaks tehtud, et kui näiteks pakki piima soovid, võid helistada poodi, mis asub ümber nurga, ja paluda piim endale koju toimetada. Ja umbes 5-10 minuti jooksul tulebki väike india poiss pakikesega su ukse taha. Kes vähegi eluaseme peale kulutada raatsib, võib öelda, et elamistingimused on siin suurepärased - ruumi on küllaga ja korterid modernsed. Seda kõike sellepärast, et Dubai oli kõrb veel kõigest 10 aastat tagasi!

Muru pole aga alati rohelisem teisel pool kallast. Nii on ka Dubaiga. Kogu selle glamuuri ja rikkuse keskel ei jää märkamata ka pisiasjad, mis meile eurooplastele nii iseenesestmõistetavad tunduvad. Bürokraatia ja rassism on siin vägagi tavalised nähtused. Kui oled valge inimene, siis võetakse sind tõsiselt, makstakse paremat palka, pakutakse paremaid tingimusi, lastakse järjekordades ette ja sir/mam'itakse pärast iga lause lõppu. Kui erinevad rahvused Euroopas ja Ameerikas eksisteerivad ühtse mentaliteedi vihmavarju all, siis siin esindab iga rahvus enda kultuuri ja traditsioone. Ühtesulandumisest on asjad väga kaugel. Sallivuse tase võib kohati väga madal olla! Inglise keelega saab ilusti hakkama, aga valmistunud tuleks olla ka selleks, et lihtsa töö tegijad ei räägi sõnakestki inglise keelt.

Puudust tunneme ringijalutamisest ja erinevatest tegevustest vabas õhus. Kartus on ka liiga mugavaks muutuda ja n-ö dubaistuda ning kui see juhtub, siis pärast kahte aastat ei saa enam mujal maailmas hakkamagi!

Elama Dubaisse?

Dubaid külastada soovitame aga soojalt - siin saab väga huvitava ja teistsuguse kogemuse. Kui on soov ennast siia sisse seada, siis peaks olema teadlik järgnevatest asjaoludest. Raha võiks alustuseks kogutud olla, töö võiks samuti juba enne saabumist olemas olla, kuna tööandja aitab kõige vajaliku organiseerimisel ja teeb pool tööd ette ära. Karjääriredelil tõuseb siin väga kiiresti ja võimalused on piiritud, kui ainult ise oskad ja tahad vaeva näha, aga valmistunud tuleks olla pikkadeks ja rasketeks tööpäevadeks. Kaubandusvaldkonnas töötades on normiks üks vaba päev nädalas. Aga sellega harjub. Dubai on maksuvaba ja palganumbrid suured, kuid selle õnge ei tasu minna. Me ei maksa küll makse, aga see-eest on igal asjal nn administratsioonimaks. Kulutada on alguses võimalik päris korralikult, aga kes soovib ja oskab säästa, siis saab ka seda väga edukalt teha.

Religioon Dubais

Dubai on religiooni kohapealt liberaalne - probleeme pole meil veel tekkinud. Ametiasutustes ja osades linnarajoonides tuleb teadlikult ennast katta, aga muidu võib bikiinides ja lühikestes kleitides ilma halvakspanuta rannas käia. Kuigi alkohol on siin suhteliselt tabu, võib kohata kohalikke hotelli baarides kokteile limpsimas. Asjad, mis võiksid alguses veidi hirmutada, nagu näiteks abieluväline kooselu, alkoholi tarbimine või riietumisstiil, polegi tegelikult hirmutamist väärt tegurid ja valge inimese puhul vaadatakse neist siin suhteliselt mööda.

Elame ja töötame Dubais veel nii paar-kolm aastat ja siis liigume edasi. Kogemusi saab siit küllaga ja siinne elu õpetab nii mõndagi uut. Ja see paarkolm aastat mugavust ja head elu - kes sellele ikka "ei" suudaks öelda...