Alles juulikuus läbiviidud teine valla haridusasutuste toitlustaja leidmiseks väljakuulutatud lihtsustatud riigihange õnnestus ning esitatud pakkumised vastasid hankedokumentides toodud nõuetele.

Teisel riigihankel osales kaks pakkujat - OÜ P.Dussmann Catering ning AS Tampe/OÜ Adeloone. Parimaks pakkujaks osutus ühispakkumise esitanud AS Tampe/OÜ Adeloone.

Uus haridusasutuste toitlustaja hakkab toitlustama 1520 õpilasega Viimsi Kooli, 170 õpilasega Püünsi Kooli, 36 lapsega Püünsi Kooli lasteaeda ning 9 õpilasega Prangli Põhikooli.

Toitlustusteenusele esitatavad nõuded ning erinõudmised näidismenüüdele

Riigihankes pidid pakkujad esitama nelja nädala näidismenüü: koolilõuna põhikooli kolmandale kooliastmele; koolieine põhikooli teisele kooliastmele; lasteaia toidupäev (hommikusöök, lõunasöök, õhtueine) lasteaia keskmisele astmele.

Samuti soovisime näha kõikides menüüdes olevate kõikide roogade kohta sotsiaalministri 15.01.2008.a. määruses nr 8 "Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis" kehtestatud nõudmistele vastavaid tehnoloogilisi kaarte iga menüü toidukorra kohta eraldi tabelis selle energia- ja toitainete (põhitoitained, vitamiinid ja põhilised mineraalained) sisalduse päevade kaupa (lasteaias lisaks ka energia toidukordade kaupa) ja perioodi keskmiselt. Kohustuslikud komponendid: energia, põhitoitainete ja küllastunud rasvhapete osatähtsus väljendatult protsendina koguenergiast, kolesterool, kiudained, vitamiinid A, C ja D, naatrium, kaltsium, raud, soovituslikult ka teised määruses esitatud vitamiinid ja mineraalained. Küsisime seda kõike eesmärgil, et tuvastada näidismenüüdes pakutava koolitoidu tervislikkus ning toiteväärtus.

Riigihanke otsustavaks hindamiskriteeriumiks oli pakutava toitlustusteenuse hind. Parima ning soodsaima pakkumise esitasid ühispakkujad AS Tampe/ OÜ Adeloone.

Nüüdsest hakkab koolilõuna maksma õpilastele 1,39 eurot (AS Eesti Eine kehtinud lepingus oli see 1,41 eurot) - seega natukene vähem kui eelmistel aastatel.

Uues riigihankes seadsime koolitoidu kvaliteedinõuded tunduvalt kõrgemale kui eelmise perioodi teenuses, mistõttu võime esitatud hinnaga rahul olla. Nüüd tuleb vaid loota, et toitlustaja ka päriselus kõiki eritingimusi ja kvaliteedinõudeid täitma hakkab.

Uue toitlustaja koostööpartneriks on koolide tervisenõukogu, kellega koos eelnevalt vaadatakse üle toitlustusmenüüd. Tervisenõukogu esmane ülesanne on anda tagasisidet toitlustajale toidu kvaliteedi ja toitlustamise korraldamise kohta ning teostada toidukvaliteedi üle esmatasandi järelevalvet.

Kehtestasime riigihankes lisaks sotsiaalministri määruses toodud toidukvaliteedi nõuetele täiendavad nõudmised, mis peaks tagama veelgi toitvama ning tervislikuma koolilõuna lastele.

Nimelt tohib edaspidi koolilõuna menüüs suppi pakkuda kuni kaks korda nädalas ning supi juurde tuleb pakkuda ka magustoitu. Muudel päevadel tuleb pakkuda lastele praadi.

Toitlustaja peab tagama toitlustuskvaliteedi minimaalselt oma esitatud pakkumises toodud näidismenüüdele ja esitatud tehnoloogilistele kaartidele ning hankelepingu tingimustele kogu hankelepingu kehtivuse jooksul.

Loodan siiralt, et oleme astunud suure sammu koolilõuna kvaliteedi tõstmise suunas ning et meie lapsed saavad nüüdsest veelgi tervislikumat ja toitvamat koolilõunat.