Tallinna Kesklinna vanema Aini Härmi sõnul jätkatakse Vilde ausamba renoveerimisega Harju tänava kui erinevaid ajastuid sulatava arhitektuurse terviku korrastamist. „Tallinna vanalinna väljanägemine on viimastel aastatel jõudsalt paranenud, on restaureeritud rida olulisi kinnistuid, tekkinud uusi tõmbekeskusi ja haljassaarekesi.," ütles Härm. „Parimaks näiteks linnaruumi korrastumisest on Harju tänav, kus keskaegsed hooned, hilisem ajalooline arhitektuur, nõukogude aegsed majad ning ruumilahendused ja modernseid kujundelemente kasutav reakreatsiooniala moodustavad ühtse nauditava terviku. Taolised erinevaid ajajärke ja ruumikäsitlusi ühendavate koosluste liitmine pole kerge ülesanne. Tallinnas on see õnnestunud ning just kultuuripealinna aastal peaksime suutma senisest eredamalt demonstreerida oma kogemusi erinevate ajastute liitmisel nauditavaks linnakeskkonnaks," lisas linnaosa vanem.

Harju tänava haljastu jaguneb 2007. aastal valminud puhkealaks ja 1965. aastal kirjaniku 100 sünniaastapäevaks püstitatud Eduard Vilde monumendi platsiks, mida eraldab kunagist nõelasilma tänavat markeeriv müüritis. Kirjanike maja ees asuv Eduard Vilde monument on üks tähelepanuväärsemaid nõukogudeaegseid monumente Eestis, sulandades ühtseks tervikuks nii arhitektuuri-, skulptuuri- kui maastikuelemendid. Monumendi autoriteks on arhitekt Allan Murdmaa, kelle nimel on terve hulk kuue-seitsmekümnendatel ja hiljemgi valminud maastikuarhitektuurse rõhuasetusega mälestusmärke, ning skulptor Albert Eskel. Mustjala karjäärist pärit punakast dolomiidist monument kujutab endast avatud raamatut, mille parempoolsel küljel on Eduard Vilde pronksist reljeefportree ja allkiri ning vasakpoolsel küljel stseenid tema ajaloolisest triloogiast "Mahtra sõda", "Kui Anija mehed Tallinnas käisid" ja "Prohvet Maltsvet".

Kahjuks on kuuekümnendate ühiskondliku sula meeleoludest ajendatud monument ning seda ümbritsev plats aastatega nii ilmastikumõjudes kui vandaalide käe läbi kannatanud ning vajab enne kultuuripealinna aasta erakordselt külalisterohket turismisuve remonti ja värskendamist.

Monumendil on tarvis vahetada purunenud dolomiitplaadid ning puhastada aja jooksul algse värvuse kaotanud kivipind. Monumenti ümbritseval platsil tuleb vahetada purunenud sillutisplaadid, taastada nõelasilma tänava poolsed tugimüürid, uuendada püsihaljastus ning paigaldada uued massiivsed lillevaasid. Monumendi ja ala korrastamine lisab väärtust nii kõrvalasuvale uuele haljastule, kui kogu Harju tänavale, mis on ühendusteeks Raekoja platsi ja Vabaduse väljaku vahel. Paranevad vaated Niguliste kirikule nii Kullasepa, Kuninga kui Harju tänavatelt. Nõudmata ülisuuri investeeringuid, väärtustab Vilde monumendi kordategemine Tallinna linnasüdant.

Korrastatud monumendiga saavad linlased tutvuda juba mais, seda ümbritseval alal jätkuvad tööd augusti lõpuni.