Viljandi maavalitsuse haridusjuht Ilmar Küti sõnutsi on sellised kokkusaamised heaks koostöövormiks ministeeriumi ja maakondade vahel. „Ühelt poolt tuleb meil ministeeriumi suundi  koolidele edastada, teisalt aga saame otse anda ministeeriumile  maakondade haridusjuhtide seas läbi arutatud sisendeid hariduselu paremaks kujundamiseks maakonnas ja Eestis tervikuna. "

Kokkutulnuid tervitas Viljandi maavanem Lembit Kruuse, kes andis ühtlasi ülevaate hariduskorralduslikest suundumustest omavalitsuste liitumise järel ning selgitas, kuidas kohapealse otsused või  otsustamata jätmised mõjutavad kogu omavalitsuse ja piirkonna toimetulekut. „Maakondadel on eripärad ning nendega tuleb igal tasandil ja valdkonnas senisest veelgi enam arvestada," selgitas Kruuse.

HTM-i üldhariduse osakonna asejuhataja Pille Liblik  rääkis hariduse uutest suundadest Eesti kui  Euroopa Liidu liikmeksoleku võtmes ning rääkis, millised on peamised teemad, millele ministeerium käimasoleval õppeaastal keskendub. „Kodulähedase põhikooli toetamine, põhikoolist väljalangemise ärahoidmine ning põhikoolijärgne edasiõpe on praegused prioriteedid," selgitas Luik. Samuti tutvustas ta haridusmaastiku uut trendi, milleks on erapõhikoolide hoogne juurdekasv.

Kalle Küttis, HTM-i koolivõrgu juht rääkis, et 2015 aastal lisandub Eesti hariduskaardile neli uut nn puhast gümnaasiumi: Võru-, Jõhvi-, Pärnu- ja Tartu. Samuti selgitas ta põhjusi, miks ministeerium on ette valmistamas põhikoolivõrgustiku korrastamise kava.

Peale ettekandeid ning arutelu suunduti ühiselt 1.septembril avatud Viljandi Gümnaasiumi uut koolihoonet uudistama.

Haridusalaste ülesannete paremaks koordineerimiseks on moodustatud haridus- ja teadusministri käskkirjaga Hariduskorralduse Nõukoda, kuhu kuuluvad kõikide maavalitsuste haridus- ja kultuuriosakondade juhatajad ning samuti HTM-i ja SiM-i esindajad.