AS-i Võru Vesi juhi Sairos Hõraku sõnul võimaldavad puhasti uued seadmed Võru linna ja ka ümbruskonna vajadusi täita vähemalt paarkümmend aastat. Ühe ööpäeva reovee kogus, mis puhastist läbi käib, on keskmiselt 3000 kuupmeetrit. Suurte sademete ja kevadiste lumesulamisvete korral võib see tõusta aga koguni 12 000 kuupmeetrini. Uus puhasti on keskkonnasõbralik, kuna nõuetele vastav reovee puhastamine säästab oluliselt reoainete jõudmist loodusesse.

Puhasti rekonstrueerimise käigus uuendati eelpuhastushoones asuvad seadmed koos mudatöötlussüsteemidega, ehitati juurde automaatne purgimisseade, kaks uut SBR mahutit ning ringikujuline avariimahuti.

Uus reoveepuhasti on annuspuhasti (SBR), kust ei ole pidevat puhastatud heitvee väljajooksu, nagu seda oli vanas puhasis. Puhastusprotsess toimub kahes mahutis tsüklite kaupa. Keskmine puhastustsükkel on 8 tundi pikk. Puhasti töö on automatiseeritud ja võimalik juhtida ka läbi kaugjuhtimissüsteemi väljaspool puhastit.

Reoveepuhasti läks kokku maksma 2 241 303 eurot, puhasti projekteeris OÜ Agua Consult Baltic ja selle ehitasid valmis AS Koger ja Partneri alltöövõtja AS Skanska EMV.

Uued arengud

Ehkki ühe etapiga jõuti lõpusirgele, ootavad Võru veevärki ees uued arengud. Käesolevaks hetkeks on sõlmitud AS-iga Infragate Eesti omanikujärelevalve ja Inseneri teenuse leping, soetatud uus survepesuauto ja sõlmitud leping Taara linnaosa, Räpina mnt ja Kose tee vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamiseks ja rekonstrueerimiseks AS-iga Nordecon. Hetkel on käsil torustike projekteerimine, oktoobrist algavad tööd Räpina maanteel ning hiljem teistes piirkondades.

Tööde valmimisega vähenevad joogivee lekked torustikust, ning seega kasutatakse põhjavee varu säästlikumalt. Samuti väheneb infiltratsioon reoveetorustikesse, mistõttu pumplatesse ja puhastisse juhitav reovee kogus on oluliselt väiksem. Torustike väljaehitamine tagab elanike varustamise kvaliteetse joogiveega ja reovee keskkonnaohutu kogumise ja juhtimise reoveepuhastisse.

2012. aasta sügiseks lõpetatakse neis piirkondades tööd.

AS Võru Vesi on saanud Võru linna veevärgi parendamiseks toetust Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi 2007-2013 meetmest. Projekti Võru linna veemajandusprojekt kogumaksumuseks on planeeritud kokku 3 399 504 eurot, millest ÜF toetus on 2 625 467 eurot.

Veel sel aastal on plaanis sõlmida lepingud Vee tn reoveepumpla rekonstrueerimiseks ja Kreutzwaldi tn vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rekonstrueerimiseks, mile raames tehakse veel toruehitustöid osaliselt Vabaduse, Liiva, Vee ja Jüri tänaval. Ehitustööd peaksid valmima 2013. aasta sügiseks.