Projekti registreerus 30 töötut, nendest üks noor suundus karjäärinõustamise tulemusena õppima Võrumaa Kutsehariduskeskusse ja neli töötut osutusid tööle värvatuiks projekti keskel.

Koolituse ning nõustamise valdkonda viib projektis läbi ettevõte Sinu Koolituspartner, kes võitis Võru Linnavalitsuse poolt korraldatud hanke.

Koolituse ja nõustamise tegevused toimuvad Võrumaa Keskraamatukogus. Projekt on jaotatud kolme etappi, kus igas etapis toimuvad ühesugused tegevused. Etapi alustab tööotsingu koolitus, mis juhatab töötud läbi aktiivõppe sisse aktiivsesse tööturu keskkonda. Lektor Terje Paes on siiani töötute lemmik ning paljudele sõna otses mõttes „hinge sisse“ puhunud. Terje viib samaaegselt läbi ka karjäärinõustamised, mille käigus inimesed saavad otsustada, kas nad suunduvad edasi ettevõtluskoolitusele, toiduhügieenikoolitusele või valivad praktika.

Praktikavõimalused on kõikidel töötutel ning ideaalseks lahenduseks on, kui töötu praktikakoha ise otsib. Nii saab töötu valida koha, mis võimaldab tal end proovile panna teistes valdkondades, kus ta oma eelnevas tööelus on töötanud.

Koolitus-ja nõustamisteenuse üheks osaks on individuaalsed nõustamised, mida Sinu Koolituspartner pakub igale projektis osalenud töötule.

Ettevõtluskoolitusele suunduvad kümme töötut, kes koolituse lõpetavad valmis äriplaaniga. Töötul on võimalus oma äriplaan viimistleda lõpufaasi sellisesse etappi, et antud äriplaan on esitamisküps ka Töötukassa Võrumaa osakonnas. I etapi koolituse käigus valmis kuus äriplaani, mis oma ideede poolest on tunnistatud väärt ettevõtmisteks, kui autor ainult soovib ja tahab äriplaani lõplikult valmiskujundada. Äriplaanide hindamise komisjon, kuhu kuuluvad esindajad Võru vallast, Võrumaa Arenguagentuurist, Töötukassa Võrumaa osakonnast, Sinu Koolituspartnerist ning projektijuht ise, tunnistas esitatud projektidest kõige paremaks idee tasandil Mikk Volkovi äriplaani. Projekti auhinnalist toetust antud etapis välja ei jagata, kuna esitatud äriplaanide ärimahud eeldavad suuremat toetust kui 20000 krooni.

Motivatsioonireis

22.–23. novembrini käisid ettevõtluse koolituse läbinud töötud koos projektijuhiga motivatsioonireisil Raplamaal ning Haapsalus. Kohtuti endiste töötutega, kes hetkel kõik on alustanud oma ettevõtlusega ning eelnevalt kirjutanud ja siis kaitsnud äriplaanid Sinu Koolituspartneri käe all.

Mõned mõtted, mida projektis osalenud Võrumaa töötud motivatsioonireisilt kaasa võtsid:

-Ettevõtmine on muutused oma mõttemaailmas, ettevõtlus on ravim igavuse vastu, ettevõtmine on kättevõtmise asi, mis vajab julgust. /Avo, Tiiu-Luule, Toivo.

-Ettevõtlus on elustiil/ Toivo.

-Oluline on kohtuda sama tasandi inimestega, kohtumised on samaväärsed kui aktiivõpe, vundamentaalne on vastastikune teadmiste, ebaõnnestumiste, nippide jagamine, kogemuste jagamine, enese tegelik avamine, julgus öelda välja see, mis sa ise tegelikult tahad.

-Projekt on suurima panusena aktiviseerinud mõttetegevust/ (Avo).

-Meist isegi nooremad on saanud ettevõtlusega hakkama/ (Merit, 26. a).

-Projekti ülesehitus tööotsingu koolitusega on väga hea. Koolitaja Terje avas grupi ning karjäärinõustamine õiges ajastuses on tekitanud avatud töökeskkonna, kus erinevate vaatenurkade olemasolu ei riku töötuju, kus tugevuseks ehk on see, et me võime olla nii, nagu me oleme, ning mille tulemusel tekib üksteise toetamine grupis. Riik võiks selles suunas inimesi aidata, toetusraha asemel aktiivõpet ning inimeste avamist tegevustena võimaldada.

Ühiselt lükati umber stereotüüpse töötu maine

-Adidase dressides, kahe kilekotiga lehkavate tüüpide asemel on praegune töötu mõtlev, ooteseisundis tugevate elukogemustega vastutustundega inimene, kes on majandussurve all kaotanud oma töö või ettevõtlusturu. Ta on erksa mõtlemisega ning avara maailmatunnetusega. / Avo, Raivo, Tiiu-Luule, Merit, Margus, Toivo.

On jõuluaeg, kus otsa saamas vana ning hoogu võtmas uus aasta – uus algus. See on imetore aeg jätta hüvasti asjade, inimeste ja kohtadega, mille kooseksisteerimise aeg on möödas. See projekt, mida on minul olnud õnn juhtida, on kokku toonud imetabaseid inimesi, alates projekti autorist Tiinast, hanke võitnud ettevõtte esindajatest Mairist ja Triinust, lektoritest ja nõustajatest. Töötute vaieldamatu lemmik on Terje Paes! See projekt loob keskkonna, kus võib avaneda palju isiksusi ja palju tegevusi. Parimal juhul lähevad täide töötute suurimad soovid, kas leida endas jõudu uuteks tööpakkumisteks või luua iseenda ettevõtlusvorm.

Lõpetan I etapi sõnumiga, mis so-bib nii projekti ühe etapi lõpetamisega, jõuluperioodiga kui ka projekti sihtgrupi taotlustega. Sõnastus on sihtgrupi enda poolt vormitud.

-Endised ja praegused töötud koopereerusid ja sooritasid esimese ettevõtmise, kohtusid ning jagasid avatult teed starditoetuse saamiseni.

-Pühendumine, sihikindlus, üksteise toetamine, kaaslase aitamine – on märksõnad, mis võivad aidata töötu kurvast staatusest välja. Oluline on klubiline kokkuhoid.

Pealkirja autor on Raivo Kallas, kes osales projektis lühiajaliste töötute grupis.