Sel suursündmusel oli ta küll ameti poolest peakohtunik, aga tegelikult ettevõtmise sisuline korraldaja.

Kohalike hinnangul “...ei saanudki peakohtunikuks keegi teine olla, sest kes muidu oleks aidanud sedavõrd rohkearvulise võistlusprogrammi, osalejate võõrustamise ja kõigi muude väga-väga vajalike tegevuste niidiotsi kokku sõlmida.”

Kas paista lähedale või hoopiski kaugele

Rakveres liikuv legend räägib nii: aastal 2006, kui Erich Petrovits asus Rakvere Spordikeskust juhtima, küsis ta linnapea Andres Jaadlalt, mida too soovib: kas spordikeskus peaks olema eelkõige suunatud kohalikele või paistma ka kaugemale.

“Kaugemale!” vastas Jaadla ning nii ongi läinud. 2006. aastal korraldati siin juunioride MM sumos, 2008 juba täiskasvanute MM.

Petrovitsi teeneteleht muutub aga üha pikemaks: Eesti võõrustab järgmisel suvel noormeeste U19 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlusi jalgpallis, osa mänge peetakse ka Rakveres.

Need on juba ette õnnestumisele määratud: Euroopa jalgpalliliidu UEFA esindajad on tunnistanud, et tulevane võistluspaik Rakveres avaldas igati muljet.

Mehe tõed spordi juhtimisel on selged: nii kultuur kui ka sport ei saa olla pelgalt projektipõhised, vaid rajanema kindlal rahastamisel. Ning veel: soiku jäänud tegevusi on ülimalt keeruline taastada, seepärast hoidkem tavasid!

Petrovitsi tundvate inimeste sõnul avaldusid mehe võimed juba nooruses: ta oli hea õppija ning eestvedaja. Spordimees on löönud kaasa ka poliitikas, jõudes välja aselinnapea ametini.

Odakullad viisid aasta treeneriks

Rakvere suurmehele järgnes Jõu aasta tegija valimisel Maalehe ajakirjanik Sulev Oll.

Tema teeneks loeti maaspordi järjepidevat kajastamist nii Maalehes, Maaleht.ee-s kui blogis. Ida-Virumaalt pärit Olli esitas kandidaadiks sealne spordiliit.

Kolmandana hinnati Tarmo Raudseppa, kes on olnud nii Kalevipoja rattamaratoni, Kalevipoja rulluisumaratoni kui ka Jõgevamaa laste jalgrattavõistluste korraldaja.

Aasta noortetreener 2011 on Jaan Tamm, Eesti OM-võistkonna kandidaadi Liina Laasma juhendaja. Laasma sai odaviskes kuldmedali nii Euroopa noorte olümpiafestivalil 2009 kui juunioride Euroopa meistrivõistlustel 2011.

Teisena tunnustati noortetreeneritest Indrek Ruutu Rapla korvpallikoolist, ta saavutas esimese Eesti meistritiitli A-klassi poistega juba 2008. aastal ehk neli aastat pärast tööle asumist.

Tema seni viimane meistritiitel saadi 2011 kevadel, kui kirkaimad medalid saavutasid C1 vanuseklassi poisid.

Ruut on Eesti noortekoondiste ja U18 peatreener.

Kolmandaks hinnatud Ida-Virumaa mehe Aleksandr Makarovi õpilased on Jõu meistrivõistlustel laskmises alates 2007. aastast võistkondlikult võitnud esikoha nii õhk- kui ka tulirelvadest laskmises. Põhjusi just selle mehe esile tõstmiseks on veel: Makarovi kuulsaim õpilane Anžela Voronova täitis sel aastal olümpianormi.

Aasta tegija ja treeneri valisid maakondlikud spordiliidud. Kõik liidud valisid aga ka oma maakonna parima kohaliku omavalitsuse sporditöötaja ning piirkondliku spordiürituse.

Auhinnad antakse kätte 10. detsembril Jänedal.


Parimad sporditöötajad ning üritused

Harjumaa: Kose spordihoone juhataja Valdur Kalme, Keila pikamaasari – suusatamine, jalgrattasõit, jooksu poolmaraton, ujumine ja rulluisutamine.

Hiiumaa: Hiiumaa 50. karikavõistlused orienteerumises, pikima tavaga Eestis.

Ida-Virumaa: Püssi spordiaktivist Jevgeni Sarri, 3000 osalejaga Narva energiajooks.

Jõgevamaa: Torma spordihoone juhataja Aare Neimann, Põltsamaa jõe suve- ja talimängud.

Järvamaa: Paide linna spordihing Piret Reinfeld, 30. Paide–Türi rahvajooks.

Läänemaa: rahvaspordi võistlussarjade käivitaja Aare Vaalma, Rannarootsi rattasari Rakser.

Lääne-Virumaa: treener ja kohtunik Jaak Vettik, Eestimaa XIII suvemängud.

Põlvamaa: spordisündmuste korraldaja Einar Raudkepp, “Lootosspring 2011”, üks suurimaid jalgpalli noorteturniire Eestis.

Pärnumaa: Kilingi-Nõmme spordihoone juhataja Toivo Tallo, Vändra rattaralli.

Raplamaa: Kaiu spordikorraldaja Aivo Sildvee, Alu XXII suurjooks.

Saaremaa: Orissaare spordiarendaja Kaire Nurja, Saaremaa suusamaraton.

Tartumaa: üliteenekas spordikorraldaja Vello Sulakatko, Jaan Jaago mälestusvõistlused maadluses.

Valgamaa: petangi, piljardi, koroonamängu ja boolingu eestvedaja Tiit Kattai, suusasari koos I Härma suusamaratoniga.

Viljandimaa: Viiratsi külade mängude idee algataja Anne Freimuth, X Sakala mängud.

Võrumaa: Rõuge valla spordisõbralik vanem Tiit Toots, veebivärav Vsport.ee.

Allikas: Jõud