Kõik on veel ees

Leigo Järvemuusikaga üle Eesti kuulsaks saanud Leigo talu peremees Tõnu Tamm ütleb, et Otepää piirkonnas toetab ettevõtjaid ilus loodus ja see, et on olemas kaks turismihooaega - suvi ja talv.

"Ilus loodus meelitas kord meid endid Kesk-Eestist siia ja nüüd meelitab see meile turiste," räägib Tõnu Tamm.

Talispordi põhirõhk jääb küll Otepääle ja teistesse suurematesse suusakeskustesse, aga suurürituste puhul täituvad majutuspaigad, mida on Otepää piirkonnas palju, ka kaugemale jäävates külades.

"Praegu näiteks on Otepää ümbrus täis, ja meilgi, kes me asume kümne kilomeetri kaugusel, on külastajaid," ütleb Tõnu Tamm.

Võimalusi jätkub

Leigo kõige uuemad pakkumised jäävad ekstreemspordi valda. Kas midagi üldse on võimalik veel juurde mõtelda? Majutust, puhkust ja aktiivset puhkust pakkuv Tamm, kellel on valmis saanud oma kontserdimaja projekt, ütleb, et tal endal on tunne, nagu kõik oleks veel ees.

Otepää piirkonna arendajad on märkinud ühe ohuna, et ettevõtlus orienteerub liialt turismile, aga arendama peaks ka muid valdkondi.

Tõnu Tamm räägib, et on koos abikaasaga Otepää vallas elades proovinud ka muud, kuid näiteks põllumajanduse arendamiseks pole piirkond siiski soodus.

Küll aga näeb ta tulevikuvõimalust näiteks taastuvenergias. Ilus kuppelmaastik ja just järvede kaldad kipuvad võssa kasvama. Künkad viitavad, et kõne alla võiks tulla ka tuuleenergia.

Piirkonnas on nähtav tendents, et mujalt tulnud, kes endale Otepää vallas sisse seadnud suvemaja, tahavad kolida sinna päriselt elama. Praegu on veel puudus töövõimalustest.

"Internet ja muud tänapäevased võimalused on olemas, nii et ma arvan - uusi tegevusvaldkondi tuleb järjest juurde. Selles suunas asi areneb," ütleb Tamm.

Mitmest suust kuuleb, et ettevõtlikkuse takistuseks on saanud kaitseala, Otepää looduspark oma piirangutega. Tamme mõttekäigu järgi tuleks inimesi rohkem usaldada - ilus maastik ja loodus on piirkonna ettevõtmistes määrava tähtsusega, mis iseenesest sunnib loodust hoidma.

Ka Tõnu Tamme nimekaim Käärikult, vesioinaste meister, laastukatuste valmistaja Tõnu Tamm, kelle maja juurest läheb läbi Tartu maratoni suusarada, räägib, et ettevõtlikkus on Eestis liialt takistatud.

Rohkem usaldust

Tõnu Tamme arvates peaks seadused meelitama inimesi väikeettevõtlust arendama, aga praegu need hoopis takistavad.

"Mul on siin tegutsedes neli aastaaega ja loodus. Aga ettevõtlusvormi järgi olen ma samal pulgal näiteks nafta maaletoojaga," räägib Kääriku Tõnu Tamm.

Taluturism, mida Eestis palju rõhutatakse, on Kääriku Tamme sõnul müüt. See toimis võib-olla Vene ajal, kui Leningradi inimesed suviti Otepää kandi kodudes suvitamas käisid.

Tänapäeval peab inimene, kes tahab pakkuda majutust, arvestama suurte investeeringutega, et majutuspaik kõikidele euronõuetele vastaks. Investeeringud omakorda nõuavad arvestamist suurema hulga külastajatega, mis ei käi kokku talu olemusega.

Kui pole küllalt mugav, valivad külastajad suusakeskuste hotellid või Pühajärve spaa. Kääriku Tõnu Tamm ütleb, et kui keegi jälle taluturismist räägib, küsib ta alati majanduslikke arvestusi: kuidas on võimalik sellises talus vähem kui saja aastaga investeeringud tasa teenida?

Lisaks kõiki ühtlustavad maksuseadused. "Kui kütan külalistele sauna oma metsast oma ülestöötatud puudega, ei saa ma metsatööd ettevõtluskuluna näidata. Perena tegutsedes pean vormistama oma naise tööle, mis minu arvates on lausa solvav," toob mees näiteks.