Univeri sõnul oleks Polli keskus meeleldi saatnud koolilastele õunu kilo-, mitte tükikaupa, nii et lapsed saanuks vabalt puuvilju süüa. Samas nentis Univer, et Pollis hakkavad õunad juba otsa lõppema, nii et polegi teada, kust koolide toitlustajad nüüd värskeid vilju toovad.

Kodumaine või importvili

Euroliidu algatatud koolipuuviljakava käivitus Eestis eelmisel sügisel ja seni on jagatud tasuta vilju I–IV klassi õpilastele. Siiani oli toetusmäär lapse kohta nädalas 3 krooni 35 senti, aga 1. märtsist tõsteti see
5 kroonini nädalas. Raha läheb koolipuuvilja toetuse taotlejale, kes organiseerib lastele värsked viljad.

“Nüüd saavad lapsed puu- ja köögivilja hoopis rohkem süüa ja ka toitlustaja saab valida, mitu korda nädalas ta lastele värsket kraami pakub,” selgitas foorumil põllumajandusministeeriumi peaspetsialist Ahto Tilk.

Samas ei osanud Tilk vastata küsimusele, kas koolidesse saadetavad puuviljad on ikka kodumaised või hoopis importviljad.

“Selle kohta andmed puuduvad,” teatas Tilk. Küll aga teadis ta, et kõige rohkem on lapsed saanud tasuta õunu, porgandeid, pirne, kurke ja kapsaid.

Tilga sõnul lõunamaised puuviljad nagu banaan, apelsin, mandariin ning kiivi ei kuulu siiski koolipuuviljakavasse ja lubatud on jagada ainult neid vilju, mis Eestis kasvavad.

Samas on uus toetus tekitanud juba konkurentsi, nii et kohalikul talumehel on raske löögile pääseda.

Talunikud ei pääse löögile

“Meie köögiviljakasvatajad tahavad ka enda talutooteid oma piirkonna lastele pakkuda, aga see ei õnnestu, sest meie kolme põhikooli toitlustab praegu ETK võrgustik ja kohalik tarbijate ühistu,” kurtis foorumil Türi Talupidajate Liidu juhatuse esimees Reet Länkur. Tema sõnul on see absurdne, et lapsed ei saa süüa kohalikku toodet.

Ahto Tilga väitel on haridusasutuse enda otsustada, kelle ta oma toitlustajaks valib, kuid tema soovitab kaasata puuviljade jagamisse ka kohalikud
tootjad.

Tilga hinnangul on koolipuuviljakavaga liitunud juba 331 kooli ehk 75% sihtrühmast, tasuta puu- ja köögivilja jagatakse 37 000 õpilasele ja köögivilja pakkujaid on 207.

Koolipuuvilja toetus on 5,9 miljonit krooni, millest lõviosa tuleb EList, veerandi rahast — 1,5 mln — maksab Eesti riik.