Uus kava koondab kaks varasemat ühtse deviisi alla „Söö õigesti ja tunne end hästi”. Suuremat tähelepanu pööratakse haridusele, et aidata parandada laste teadlikkust tervislikust toitumisest ning parandada nende teadmisi toiduainete tootmise ja jäätmete küsimustes. See võib hõlmata näiteks põllumajandusettevõtete külastusi.

Halvad toitumisharjumused

Enamikus riikides tarbivad lapsed järjest vähem puu- ja köögivilju ning piima. Suundumus on hoopis väga töödeldud toidu tarbimise suunas.

Vastavalt Maailma Terviseorganisatsiooni Englishespañolfrançais andmetele on rasvumine Euroopa laste seas tõusuteel. Euroopas oli 2008. aastal hinnanguliselt iga neljas kuue kuni üheksa aastane laps ülekaaluline või rasvunud; 2010. aastal kehtis see juba iga kolmanda lapse kohta.

Selle tagasilanguse taustal on uue kava eesmärk:

- tegeleda tõhusamalt halbade toitumisharjumustega;
- tugevdada tervisliku toitumise programme käsitleva haridusliku teabe andmist ja
anda panus rasvumise vastasesse võitlusse

Lihtsam organisatsioon

Praegu osalevad kõik ELi liikmesriigid koolipiima kavas, ning enamik osaleb koolipuuvilja kavas (välja arvatud Ühendkuningriik, Rootsi ja Soome). Osalemine uues kavas on jätkuvalt vabatahtlik ja ELi liikmesriikidele jääb valikuvabadus, milliseid toiduaineid levitada.

Uue kava eelarve on 230 miljonit eurot, mis on suurem, kui praegune 197 miljonit eurot, kuid ei ületa koolipuuvilja ja koolipiima kavade juba kehtestatud eelarvet aastani 2020.

Loodetakse, et kavade koondamine vähendab koolide ja ametiasutuste haldus- ja korralduslikku koormust nende rakendamisel ning muudab levitamise senisest kulutõhusamateks.