Homme selgub Eesti parim toiduaine
„Toiduainetööstused on tänavusele konkursile esitanud väga tugevad tooted, mida on juba saatnud suur müügiedu,“ rääkis Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp. Potisepp tõi esile, et tänavusi parimaid toiduaineid iseloomustab põnev ja uudne maitse, mis on saadud eri maitseid tavapäratutesse kooslustesse paigutades.
Lisaks võidutootele tehakse konverentsil teatavaks ka parim toit tervisele, parim mittealkohoolne ja alkohoolne jook.
Peavõidule konkureerivad lisaks pagari-, piima-, kala- ja lihatootele ka parim valmistoit, magustoit, kaste, kondiitritoode või köögiviljatoode. Toiduliidu hindamiskomisjon on kõik oma valdkonna parimad on juba välja valinud ja need pälvivad hõbemärgi 2013. Just nende seast valitakse homme üldvõitjaks parim toiduaine ehk kuldmärgi saaja, lisaks märgistatakse see tiitliga „Eesti parim toiduaine 2013“.
Peavõidule konkureerivad Hõbemärkide võitjad 2013
parim piimatoode – Valio Forte Speciale juust
parim pagaritoode – Leibur Mitmevilja Röst
parim kondiitritoode – Kalev Désirée cappuccino pralineekompvek karamelliseeritud mandliga
parim magustoit – Premia Eriti Rammus koorejäätis ploomiga
parim köögiviljatoode – Põltsamaa Felix magusad kõrvitsakuubikud
parim lihatoode – Tallegg jogurti fileešašlõkk ja Rakvere Lihakombinaat lastegrillvorst ploomidega lambasooles
parim kalatoode – M.V. Wool Marineeritud Angersäga
parim kaste – Põltsamaa Felix mädarõikakaste
parim valmistoit – Põltsamaa Felix praekapsas porgandiga
Eesti Peakokkade Ühenduse liikmetest koosnev kokkade žürii valis samuti oma lemmikud. Enamuse toodete osas kattusid kokkade lemmiktoidud Toiduliidu hindamiskomisjoni poolt valitud tänavuste hõbemärgi võitjatega. Vaid pagaritoote, magustoidu ja köögviljatoote osas oli kokkade žüriil teisel arvamusel. Nii on tänavu kokkade lemmik pagaritoode Fazer Fresh Mitmeviljaleivake. Kokkade lemmik magustoit on Premia Leiutajateküla Lemmik koorejäätis ja lemmik puu-ja juurviljatoode Salvest Meie Mari pohlamoos.
Suuremate toidutööstuste kõrval võistlevad omavahel ka 17 väikeettevõtet, kes saatsid hindamisele 32 toodet. Parimad piirkondlike väikeettevõtjate tooted selgitatakse välja neljas kategoorias: Lõuna-Eesti, Põhja-Eesti, Ida-Eesti ja Lääne-Eesti parim toiduaine.
Tiitli „Eesti parim toiduaine piirkonna väikeettevõttelt 2013“ nimel võistlevad Luha AV, Luke Farmimeierei, Pajumäe talu, Taarapõllu talu, Kõlleste Kommimeistrid, HTÜ Tootmine, Kivisaare Veski, Läätsa Kalatööstus, Nantecom Saaremaa DeliFood, Keisri Köök, GrainPro, La Muu, Eesti Traalipüügi Ühistu, Eesti And, Smackers, Estonian Spirit ja Polven Foods.
Kus tegutsevad tänavused parimad väikeettevõtjatest toidutootjad, antakse samuti teada Eesti Toiduainetööstuse aastakonverentsil.
Eelmisel aastal pälvis Eetsi parima toiduaine tiitli koos kuldmärgiga Rukkileivakattega ahjukael AS Rakvere Lihakombinaadilt, 2011.aastal Saib AS Leiburilt ja 2010. aastal Fazeri Must seemneleib Fazer Eesti AS-ilt.