Maitseb nii vill kui karusnahk

Kel on olnud “au” koiliblikatele plaksutada, siis teadmiseks − pärast etendust on aeg oma riidekapid üle vaadata ja tuulutada. Tõsi, valmikud ei toitu, aga kui nad juba toas ringi lendavad, siis on üsna tõenäoline, et nad on teinud ka mõne puhkusereisi teie riidekappi ning hoolitsenud järeltuleva põlve eest.

Koide eest ei ole keegi kaitstud ja ei saa öelda, et koide invasioon toimub vaid eriti räpakate inimeste eluruumidesse. Tegelikult võivad nad tuppa lennata aknast, kuid üsna tõenäoline on nad kaasa saada ka vanade võidunud riideesemetega, kuhu koimammi oma munad on poetanud.

Just munadest koorunud röövikud ongi villa ning karusnaha hirm. Kui ühel heal päeval pahaaimamata lähete kapi alumiselt riiulilt midagi võtma ning esmapilgul jääb silma palju mooniseemneid, mis ei pruugi alati olla mustad, vaid pigem söödud riideesemetega ühte tooni, siis need on röövikute ekskremendid. Süües koi liigub ning ehitab enda ümber käike.

Mõnusa pererahva juures, kel suur kapp riideid täis ning tuba soe, võib koidel olla kuni neli põlvkonda aastas. Sellele kõigele aitab kaasa ka kaasaegne elustiil – ruumid on soojad, riideid ostetakse aina juurde, vaipu puhastatakse vaid tolmuimejaga ega viida talvel pakaselise ilmaga õue tuulduma.

Panipaigad puhtaks

Tehke suurpuhastus, et leida kohad, kus koid end hästi tunnevad. Eriti hoolsalt tuleb puhastada kõik väikesed nurgad, kapitagused jms kohad, kus tavaliselt palju vaeva näha ei viitsi. Pärast tolmuimejaga koristamist visake minema ka tolmukott, et koidele ei tekiks järjekordset kasvulava.

Väga külma ilma võib küll kiruda, kuid see on hea võitluses koidega. Kel vähegi võimalik, võiks just siis võtta ette suurema kraamimise ning viia hommikul õue külma kätte padjad, tekid, villased mantlid, vaibad jms. −10…−20° on temperatuur, mis mõjub hävitavalt nii munadele, vastsetele kui valmikutele.

Kui olete avastanud allüürilised, kes pole oodatud, kuid nad ei ole ka nõus vabatahtlikult lahkuma, siis ei jäägi muud üle, kui asuda vägivaldsesse võitlusse. Nüüd ei pruugi enam nõiasõnadest ning maarohtudest abi saada.

Tänapäevaks on välja töötatud aerosoolid, feromoonpreparaadid, tabletid jms.

Jällegi on oluline, et üle saaks vaadatud ka kõige pisemad urkad − ei piisa, kui seisate keset tuba ning pihustate tõrjevahendit õhku, sest nii ei pruugi see kahjuriteni jõuda.

Kui ebameeldivatest külalistest on õnnestunud vabaneda, võib riidekappi pista lavendlikotikese või sookailuoksa − need ei mõju küll munadele või vastsetele, kuid täiskasvanud isendid ei salli tugevat lõhna ning hoiavad eemale.


Hüva nõu

Koide vastu

- Ärge pange kappi seisma seljast võetud riideid.

- Peske kõik riided puhtaks, tuulutage kappe.

- Pange sügisel kastanimune kappi.

- Peske kapiriiuleid äädikalahusega, tuulutage ning seejärel pange riided kappi tagasi.

- Kasvatage toas pelargoone − nende tugev iseloomulik lõhn tõrjub koid eemale.

- Riidekoi ei talu tugevaid lõhnu (piparmünt, nelk, lavendel).

- Meelsasti muneb koi kantud villase riide sisse, millel higilõhn küljes.

- Pange riiete vahele tugevalõhnalist pesuseepi.

- Hea kui saab hoida need riideesemed, mille hooaeg parajasti ei ole, tugevalt suletud karbis või kiles.

- Värske trükivärvihõnguline ajaleht peletab kahjurid eemale.

- Koid jumaldavad inimesi, kelle kapid on tihedalt riideid täis −

seal saab segamatult süüa ja paljuneda.