Kohupiimapalle võib keeta nii vees kui rasvas. Vees keedetud kohupiimakäkid on kindlasti tervislikumad, kuid harva võib ju neid ka rasvas keeta. Kuna ei ole teada, millist retsepti võite mälestuste elustamiseks vajada, pakume mitut võimalust.

Vees keedetud kohupiimakäkid

- ½ kl nisujahu

- 600 g kohupiima

- 4 munavalget

- 25–30 g võid

- 1 ½ sl suhkrut

- ½ tl soola

- 1 sl sulatatud võid

Hõõruge kohupiim, lisage toasoe või, suhkur, sool, jahu, segage jõuliselt ühtlaseks massiks. Kõige viimasena lisage kergelt vahustatud munavalged. Sile tainas rullige umbes 1 ½ cm paksuseks, lõigake pöidlajämedused käkid ning keetke soolaga maitsestatud vees kuni 15 minutit. Keetke rohke veega, et käkkidel oleks ruumi. Kolme klaasi vee kohta lisage 1 tl soola.

Valmis käkid tõusevad pinnale 10 minuti jooksul. Võtke nad vahukulbiga välja, asetage kuumakindlasse kaussi ja piserdage üle sulavõiga – siis ei kleepu nad omavahel kokku. Lauale andke soojalt hapukoorega.

Pontšikud
Pontšikud

- 2 muna

- 3 sl suhkrut

- 6 sl jahu

- 250 g kohupiima

- ½ tl soola

- ½ tl soodat

- 1–½ kl õli

- 1 tl äädikat

Hõõruge munad suhkruga vahule, lisage kohupiim ja sool ning jätkake hõõrumist, siis segage jahu tainasse lusikahaaval. Kaks viimast lusikatäit jahu segage soodaga. Pange keedunõu õliga, millesse lisatud äädikas, soojenema. Kui õli on parajalt tuline, võtke dessertlusikaga väikesed pikergused tainapallid ja asetage keema. Õlisse kastetud lusikalt libiseb tainas kergesti lahti, aga vajadusel võite ka teise lusikaotsaga lükata. Keerake palle õlis, kuni nad põhjast üles kerkivad ja on üleni kollakaspruuni värvusega.

Rasvas keedetud kohupiimapallid

- 125 g kohupiima

- 2 sl suhkrut

- 1 suurem muna

- 5 sl piima

- ½–1 sl riivitud sidrunikoort

- 200 g jahu

- ½ tl küpsetuspulbrit

- ¼ tl soola

- 250–300 g rasva või õli

- tuhksuhkrut

- kaneeli

Vahustage muna ja suhkur, lisage kohupiim, maitsestage soola ja sidrunikoorega ning segage juurde jahu vaheldumisi piimaga. Segage sile tainas.

Kuumutage rasva keedunõus (sobivam on malmnõu), kuni sellesse asetatud märg kahvel ajab rasva särisema. Kui rasv pole küllalt kuum, imeb küpsetis endasse liiga palju rasva. Pealegi pole see enam maitsev ja tervislik, sest muutub raskesti seeditavaks. Rasvas või õlis küpsetatavad pirukad ja käkid imevad seda vähem endasse, kui lisate rasvainele kuumutamise ajal 1 tl äädikat.

Liiga ülekuumenenud rasvaines pruunistuvad küpsetised pinnalt liiga kiiresti, jäädes seejuures seest tooreks.

Küpsetamise ajal keerake käkke või palle, et nad ümberringi ühtlaselt pruunistuksid. Valmis käkid-pallid tõstke vahukulbi või kahvliga pehmele majapidamispaberile, et see osa rasva eemaldaks ja pärast seda veeretage neid kaneeli-tuhksuhkru segus.

Praetud pirukad kohupiimaga

Tainas:

- 1 kl piima

- 400 g jahu

- 25 g pärmi

- 2 sl võid

- 2 sl suhkrut

- 1–2 muna (1 tainasse, teine tainapoolte ühendamiseks)

- ½ tl soola

Magus täidis:

- 400 g kohupiima

- 3 sl hapukoort

- 4–5 sl suhkrut

- 1 muna

- ½ tl soola

Soolane täidis:

- 400 g kohupiima

- 2 sl võid

- 2 muna

- maitse järgi soola

Puistake kaussi pool jahukogusest, valage juurde käesoe piim ja lahustatud pärm. Segage vedel tainas, katke kauss rätikuga ja jätke vähemalt üheks tunniks kerkima. Kui tainas on mahult kahekordistunud, lisage ülejäänud jahu, sool ja suhkruga hõõrutud või ning munad. Sõtkuge tainast, kuni see kätelt eraldub ja puistake tainapallile pisut jahu. Jätke tainas veel 1 ½–2 tunniks
kerkima.

Vähese jahuga ülepuistatud laual rullige tainas umbes 1 cm paksuseks ja lõigake klaasi või tainalõikuriga kettad, mille servad määrige lahtiklopitud munaga. Keskele asetage kohupiimatäidis ja peale teine tainaketas. Suruge ülemine ja alumine kettaäär tihedalt kokku, laske laual veel kerkida. Praadige rohkes rasvas helepruuniks. Valmis pirukad tõstke majapidamispaberile. Kui need on veidi jahtunud, võite nad enne serveerimist tuhksuhkruga üle puistata.

Kohupiima võib asendada paksu keedisega, puuviljade või marjadega.

Kohupiimatäidis segage loetletud ainetest soovi järgi – magus või soolane. Samast tainast saab teha mõlemaid.

Kohupiimavareenikud

Tainas:

- 3 kl nisujahu

- ½–3/4 kl vett

- 2 muna

- ½ tl soola

Täidis:

- 600 g kohupiima

- 1–2 sl hapukoort

- 1–2 muna

- 1 sl suhkrut

- õige pisut soola

Taina valmistamiseks võtke hästi külm vesi – saate parema tulemuse. Sõtkuge loetletud ainetest keskmise paksusega tainas ja rullige 1–1 ½ cm paksuseks. Tükeldage see ruutudeks (5x5 cm), asetage peale 1 tl täidist ja murdke kolmnurgaks kokku. Ühenduskoht ei tohi jääda ülejäänud vareenikust paksem, muidu ei kee see ühtlaselt läbi. Kolmnurkseid on kergem teha, ei jää ka kiiresti kuivavaid tainajääke nagu ümmarguse vormi puhul.

Täidiseks ette nähtud ained hõõruge hoolikalt läbi elastseks pastaks.

Keetke samamoodi kui kohupiimakäkke.