Tõeline pakane jõuab Tartus kohale aasta eelviimasel päeval, mil öösel on kuni 30 ja päeva kõige soojemal tunnil 25 miinuskraadi. Ent nagu sellest veel vähe oleks, siis aasta viimasel ööl põrutab pakane Tartus koguni 33 kraadi ära ja valgelgi ajal tuleb leppida 28 külmakraadiga. Uusaastaööl on vähe lämmim, –28 kraadi ja rotiaasta esimesel päeval vähemalt 16 kraadi külma.

Ent Tartu pole selle prognoosi järgi veel kõige külmem koht. 31. detsembri ööl on Haanjas oodata kogunisti 38 ja uusaastaööl 35 külmakraadi. Kraadi võrra soojem on neil öödel Võrus, Missos, Värskas, Petseris ja Pihkvas.

Mujal Eestis piirdub aasta viimane öö vähe leebemalt: Valgas 34, Viljandis 32, Jõgeval 30, Mustvees 28, Pärnus ja Tallinnas 24, Kärdlas 17 ning Kuressaares 12 külmakraadiga.

Kui nii läheb nagu eile ja täna gismeteo.ru välja on käinud, siis võib täituda ka oktoobris Maalehes ilmunud talveprognoosides Võrumaa ilmatarga Enno Kalde ennustus, mille järgi võib aastavahetuse eel tulla 40 kraadi külma.

Kas käre pakane tõesti aasta lõpus kohale jõuab, on muidugi veel vara kinnitada, sest ilmaportaalide prognoosid võivad üleöö muutuda. Ka ei räägi nad ühte keelt. Näiteks accuweather.com lubab praegu aasta lõpupäevadeks hoopis plusskraade.

Eesti külmarekord –43,5 kraadi kuulub Jõgevale ja on mõõdetud 17. jaanuaril 1940.