"Kuid arvestades Eesti praegust olukorda võib arvata, et need probleemid on taas esile kerkimas - raskused majanduses ja kiire hinnatõus võivad varimajanduse osakaalu suurendada," lisas ta.

Mitteametlikult maksti 2007. aastal eelkõige ehitus- ja remonditööde eest, järgnesid õmblusteenused ja elamispinna rentimine. Kaupadest osteti kõige rohkem mitteametlikult arvutikaupa ja küttepuid. Varimajanduse osakaal on Eesti elanike ostudes aastatega siiski vähenenud - 2000. aastate alguses oli selle osa 13 protsenti.

Uuringust selgus ka, et ümbrikupalka maksti eelmisel aastal 14 protsendile töötajatele, enamasti ehitus- ja teenindusettevõtetes. Vähenenud on aga nende töötajate osakaal, kes said terve palga "mustalt". Üldine arvamus ümbrikupalkade kohta oli negatiivne: 82% töötajatest ei toeta ümbrikupalkade maksmist.
Lisaks tutvustas Konjunktuuriinstituut täna ka uuringuid illegaalse alkoholi ja sigarettide tarbimise kohta Eestis.

Selgus, et Eestis suitsetab 31% täiskasvanutest ning illegaalseid sigarette ostis eelmisel aastal veidi enam kui kolmandik suitsetajatest (34%). Salasigarettide osakaal kogu sigaretiturust on Konjunktuuriinstituudi hinnangul 20-25 protsenti.

Illegaalset alkoholi ostis 2007. aastal 3% alkoholi tarbijatest, mis on viimase kümne aasta minimaalseim näitaja. Konjunktuuriinstituudi hinnangul moodustas salaalkohol eelmisel aastal 8-12% viina siseturumahust.