Füüsiliselt on pääs sillale küll vaba, kuid liiklust takistab keelav märk ning juba pelgalt peale vaadates tundub silla ületamine sõidukiga ohtlik olevat.

Ometi kakerdavad lagunenud sillast sõidukitega üle nii julgemad kohalikud kui juhuslikult sinnakanti sattunud seenelised-marjulised.

Vaata videot:

Tegemist on ühega vähestest sõiduautoga läbitavatest teedest populaarses korilus- ja matkapiirkonnas, kus on ka mitmeid puhkekohti ja lõkkeplatse.

Inimesi elab Soodla harjutusväljaku ligiduses vähe, vaid paar peret. Praegu on nende jaoks ainus võimalus turvaliselt Aegviidu suunas liikuda läbi Kuusalu ja Soodla. Niiviisi kujuneb teekond aga mitukümmend kilomeetrit pikemaks.

Varem oli sild koos seda ümbritseva maa-alaga Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) valitsemisel, kuid Ida-Harjumaa metsaülem Andrus Kevvai sõnul andsid nemad käesoleva aasta algul valdava osa Soodla harjutusväljale jäävatest maaüksustest (sh selle, millele jääb Oru sild) üle kaitseministeeriumi valitsemisele.

Kaitseministeeriumi haldusalas oleva Riigi Kaitseinvesteeringute Keskuse kommunikatsioonijuht Ingrid Mühling tõdeb, et silla parandustööd on viibinud.

„Üksus, kelle sõiduki all sild purunes, oli valmis selle algul ise parandama, kuid hindas hiljem, et tööd on nende võimaluste jaoks liiga mahukad,“ selgitab Mühling.

Ja kuna maatükk anti kaitseinvesteeringute keskusele üle 2018. aasta alguses, olid tänavuse aasta ehituskavad juba tehtud ja eelarve kinnitatud. Praeguste plaanide kohaselt on Oru sild kavas remontida hiljemalt 2019. aasta sügiseks.

Mis aga juhtub siis, kui polügoonil ootamatult maastikupõleng lahti läheb? Aegviidu poolt liginedes tuleks näiteks Loksa ja Rakvere päästekomandode autodel hiigelsuur ring teha ja aega kuluks kohalejõudmiseks palju.

„Päästetöödeks on keskpolügoonil kolm päästeautot koos meeskondadega, vajadusel teevad nad tsiviilpäästemeeskondadega koostööd,“ lükkab kommunikatsioonijuht kartused ümber.

Samas tunnistab ta, et silla remondi viibimine on kahetsusväärne ning mõistetav, et selle puudumine kohalikke elanikke häirib. Kaitsevägi loodab, et silda saab taas kasutada järgmise aasta sügisest.