Arborist aitab ja annab nõu

Arborist on spetsiaalse väljaõppe läbinud puuhoolduse spetsialist, kellel on peale oskuste kasutada puukirurgi erivarustus: mitmesugused lõikeriistad, saed, tõstukid, ronimisvarustus.

Nii nagu kirurgihariduseta inimeselt ei eelda me pimesoolelõikuse tegemise oskust, oleks patt nõuda erioskusi ka arboristihariduseta inimeselt.

Kui põõsaste hooldus on suhteliselt riskivaba - kaotada võime ehk ainult jooksval aastal eesootava õitsemise -, siis puuhooldustööd kätkevad endas peale puu sandistamise ohu ka turvalisusriski. Arborist oskab neid riske ette näha, hinnata ja maandada.

Kõigis meiega sarnase kultuuriruumiga maades on arboristid organiseerunud. 2008. aasta novembris moodustati ka Eesti Arboristide Ühing, mille kohta leiate põhjalikumat infot veebiaadressilt www.eestiarboristid.ee. Ühingu peamine eesmärk on aidata inimesi puude hooldamisel.

Ühingu kodulehel on link kutsekoja kodulehele, kust leiate Eesti kutseregistri ning sealtkaudu ka kutsetunnistust omavate arboristide nimed ja kontaktandmed.

Ühingu kodulehel on ka rubriik "Arborist annab nõu", kus saab meistritele esitada küsimusi. Küsida võib kõike: alates sobiva puuliigi valikust ja kasvatamisest ning lõpetades raugastunud või ohtlikuks muutunud puu turvalise mahavõtmisega.