Tibusid loetakse sügisel, sisseastumiseksamid on lõppenud ning on aeg teha esimesi kokkuvõtteid.

"Vastuvõtt oli sel aastal varasemast tunduvalt edukam," selgitas riikliku ülikooli sisseastumisosakonna juhataja Valdur Rindkere.

"Oma osa oli siin muidugi vajaduspõhistel õppetoetustel, mis aitavad rahuldada kõik üliõpilaseluga seotud vajadused," nentis ta, "kuid ennekõike tõmbasid värskeid tudengeid uued populaarsed erialad."

Rindkere sõnul avati uued erialad üliõpilaste tulevikku ja karjäärivõimalusi silmas pidades.

"Globaliseeruv maailm esitab meile järjest uusi väljakutseid ning seetõttu on alates käesolevast aastast võimalik omandada kõrgharidus paljudel erialadel, mis aitavad lõpetajatel ka rahvusvahelisel areenil läbi lüüa.

Rahvusvahelistest erialadest olid kõige populaarsemad Soome ehitaja, arsti ja töötu eriala, samuti oli kõva konkurss Norra ja Rootsi meditsiiniõe õppekohale.

Veidi kesisemaks jäi vastuvõtt Iiri kalkunikitkuja erialal, samas osutusid oodatust populaarsemaks Soome koristaja, Saksa lapsehoidja ja Poola torumehe ametid.

Vene bensiinivedaja eriala aga ei soovinud kahjuks omandada mitte keegi.

Eestiga seotud uutest ametitest jäi kahjuks vaeslapse ossa arvamusliidri eriala. Soovijaid oli palju, ka liiderlikkust oli küllaga, kuid oma arvamust polnud kahjuks soovijaist mitte kellelgi."

Pretsedenditult kõrge konkurss - enam kui nelikümmend soovijat ühele õppekohale, oli aga äsja avatud poliitbroileri integreeritud õppekavale.

Lisaks riigieksamite edukale sooritamisele tuli tudengikandidaatidel läbida ka kehalised katsed, kus kontrolliti nende võimekust kaagutamises ja munemises.

Kuna katsetel ei olnud mitte ühtegi läbikukkujat, taotles ülikool riigilt lisavahendeid ja nii õnnestus neil kõik 1200 noort talenti ülikooli vastu võtta.

"Ei ole kahtlust," lausus osakonnajuhataja Rindkere lõpetuseks, "et juba kolme aasta pärast lõpetab alma materi esimene lend omamaiseid bakalaureusekraadiga poliitbroilereid."

HILLAR KLINTTON

vahetusüliõpilane Paidest


KIIKS

Kes veel ei põrista erri,

see põlistab elli.

TARMO VAARMETS



VILDE VAADE

ANTON VILDE

esinejanimega Lady Babajaaga

Küll meil on siin maal ikka hea elu. Ühe kartuli panin maha, kaks võtan nüüd üles.

Üks naaber varustab mind õunte, kurkide, küüslaukude ja sibulatega, teine annab kasvuhoonest eheda maitsega magusaid ja hea lõhnaga tomateid. Tomatid on täpselt nagu presidendi omad - täitsa Ärma maitsega.

Ja kui pimedal ajal külavahel liikudes pime on, saab naabrimehelt isikliku laterna silma alla.

Käisin Tallinnas, tutvusin öise linna tegemistega. Nagu ma öösel Venus Clubi juures tüdrukuid taga ajades kuulsin, tuleb oravapartei populaarsuse tagant otsida pulmi.

Nimelt rihtis oravapartei strateeg, hall kardinal, niiditõmbaja Rosimannus oma naisevõtu just selleks ajaks, mil neid tabas annetusrahaskandaal ning üldse on kõik Ligi peale pahased.

Kõva taktik teab, kuidas ja millega skandaale summutada! Piisas vaid Rosimannusel Pentus lõpuks ometi altari ette viia, kui partei reiting tõusis nii, et vähe ei ole. Räägi veel, et armastus ei ole kõikvõimas.

Oleksin mina ühe teise teatud partei esimees, teeksin selle lükke kohe ära - naine ametlikult ja seaduslikult majas ning reiting enne kohalikke valimisi nii kõrgel, et valgetel jõududel võib suisa paha hakata. Nii et tanu alla, ja kohe!

Meie lähedal asuv Otepää sai jälle endale uue vallavanema. Mitmes nüüd pukis on, kes seda enam teab. Mul on igatahes arvepidamine sassi läinud. Mulle tundub, et Otepää vallavanema koht on sama ajutine nagu Soomes maasikakorjamine.

Otepää rahvas, pidage vastu! Kuid samas - ega näiteks tallinlastel ja tartlastel kergem ole.

Lugesin lehest, et need, kes said suhkrutrahvi kraesse, saavad määratud trahviraha nüüd kahekordselt tagasi. Oi mind lolli küll! Oleksin ma seda vaid varem teadnud! Oli mul vaja siis nii vähe kokku osta!?

Nüüd hakkasin soola kokku ostma ja varusid täiendama, mine tea, äkki sellega äritegemine näkkab.

NB! Eesti rahvuskala on Norra lõhe.

PS. Sügise saabudes ei lange mitte ainult lehed, vaid ka euribor.

PPS. Kui TV 3 tuli välja saatega "Omakohus", siis teine meelelahutuskanal Kanal 2 võiks eetrisse paisata "Omakaitse". Seejärel võiks ETV välja tulla saatega "Omavastutus".



MUDA MIHKEL PAJATAB

Venelased plaanivad veel ühe gaasijuhtme Läänemerre panna. Vestlesin sellel teemal poe juures filosoofidega.

Üks arvas, et sellest tõotab Eestile tulla hea äriprojekt. Kui juhtub, et gaasitoru peaks lekkima, on merevesi gaseeritud.

Pole midagi lihtsamat kui gaseeritud vesi pudelitesse villida ja Venemaale maha müüa. Mõelda vaid, milline äri - ja lõppu pole näha, sest meres vett juba jätkub. Peaasi et Venemaal gaasivarud otsa ei saaks.

Nüüd on äriplaan avalikkuse ette jõudnud ja kujutan ette, kuidas agaramad juba pudeleid koju varuvad.

Edasi läks jutt seentele. Tigu Evald oli hiljuti metsas seenel käinud ja erilist saaki polnud.

Samas arvasid filosoofid, et seeni peaks rohkesti olema, sest neil kasvavad seened juba seljas. Kui nii, siis peaks ka Leida seenele saatma.

Uudisena võiks veel mainida, et eraarstid pidid rikkuses suplema. Tea, kas sinna ka patsiente suplema lubatakse?

Koolilapsed valmistuvad kooli minema. Luuavarre külavanem Mäidu Äädikas kinkis igale õpilasele tasuta ranitsa. Kes istuma jäid, need said kaks ranitsat.

Meie külavanem võtab haridusse panustamist väga tõsiselt. Tal on plaanis rajada Luuavarresse Teaduste Akadeemia ja paar kõrgkooli.

Tema salajane soov on, et Luuavarrest saaks tulevikus tarkade inimeste pealinn, kuhu koonduksid üle Eesti parimad ajud.

Mäidu on Luuavarre Juhan Liiv, eriti just igapäevamõistuse poolest. Ilusat jaheda suve jätku!



VAATAKS TÕTT

TÕNIS TOOTSEN: "Inimene võiks pärast keskkooli lõppu olla mõtlemisvõimelisem kui dekoratiivne aiapäkapikk."

Sirp, 9. märts 2007



TÕRRE PÕHJAST

Meie rahva kannatuste nimekirja tuleks panna ka kohustuslik kirjandus.

STANISŁAW JERZY LEC


TÕSI TAGA

  • Kui tuli e-kiri, suri käekiri.
  • Kes viisi ei pea, laulgu eraviisiliselt!
  • Kasiinos on kurbmänguautomaadid.
  • Naba imetleda ei saa tagaselja.
  • Loll viskab kiivi naabri kapsaaeda.

ANDRES ÜLVISTE



  • Kui oled kõikidest targem, kes sellest aru saab?
  • Puuekate koolis peeti mind geeniuseks.

NETI RENT  



KOKSTI

kool kui häll

hääl kui koll

A. ITSKOK