Varasemast suurem paindlikkus, kulude kokkuhoid ja Auvere elektrijaama ehitajalt saadud leppetrahv tõid elektri ja õli nigelatele hindadele vaatamata Eesti Energiale 2016. aastal rekordilise − 171 miljoni euro suuruse puhaskasumi.

Eesti Energia teenis 2016. aastal äritulu 832 miljonit, vähendades samas aastaga kulusid 23 miljoni euro võrra. Läbi aegade rekordiliseks kujunesid nii kulumieelne ärikasum − 327 miljonit eurot − kui ka puhaskasum 171 miljonit eurot. Omanikule ehk Eesti riigile teeb Eesti Energia juhatus ettepaneku maksta eelmise aasta eest dividende 47 miljonit eurot.

Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila tõi esile, et kehvale aasta algusele, mil põhjas olid nii elektri kui õli hinnad, tuli tasakaaluks tugev teine poolaasta, mil hinnad hakkasid tõusma. See võimaldas suvest alates nii elektrijaamad kui õlitehased oluliselt suurema koormusega tööle panna.

Tugeva kasumi teket toetas Avila sõnul ka Auvere elektrijaama ehitaja General Electricu poolt Eesti Energiale tasutud 66 miljoni euro suurune leppetrahv jaama üleandmise venimise eest, mistõttu see pole saanud töötada täisvõimsusel ega teenida tulu kavandatud mahus.

Artikkel täismahus loetav SIIT.