Koduleiva retseptides on linnasejahu samuti ühe komponendina kirjas. Seda kulub küll vähe, nii 5−6% rukkijahu kogusest, kuid sellegi vähese leidmiseks peab tublisti vaeva nägema.

Hüper- ja supermarketites lööb jahu ja jahusegude valik silme eest kirjuks, kuid otsitavat nende seast ei leia.

“Sortimendis meil seda ei ole ja tõtt-öelda pole seda ükski tootja pakkunud ka,” tunnistab Selveri avalike suhete juht Annika Vilu. “Iseenesest põnev toode, mille müükivõtmist võiks kaaluda, kui pakkujaid leiduks.”

Pole pakkeliini

Linnasejahu teeb OÜ Estonian Malt Tartumaal Pangodi järve ääres asuvas tehases.

“Valmistame 150 tonni kuus ja sellest üle poole ekspordime,” ütleb ettevõtte üks omanik ja juhataja Ursel Kaarna. Kohalikust rukkist tehtud linnasejahu ostab nende käest enamik Eesti leivatööstusi, lisaks Läti, Leedu ja mõned Soome tööstused.

Linnast on valget ja punast. Valge saadakse idandatud rukkiteradest, mis kuivatatakse ja jahvatatakse. Valge jahu moodustab viiendiku tehase toodangust ning seda kasutavad tööstused peenleibade ja osade tumedate leibade koostises.

Punase linnase saamiseks tuleb idandatud rukkiteri teatud aeg kindlal temperatuuril hoida. Selle tulemusel muutuvad terad tumedaks, neist jahvatatud jahu on tumedat värvi ning iseloomuliku tugeva lõhna ja maitsega.

“Kui leivaküpsetamine mõni aasta tagasi popiks muutus, hakkasid tuttavad mehed mu käest oma naiste jaoks linnasejahu küsima,” naerab Kaarna.

Vähesel määral pakendas Estonian Malt toodet kahekilostesse kottidesse, aga on selle tegevuse nüüdseks lõpetanud. “Meil pole pakkeliini,” tunnistab ettevõtte juht.

Kuna kaupluseketid pole seda ka oma sortimenti võtnud, ei ole kalli pakkeliini soetamine mõttekas. Ettevõttele annab ju leiva lauale müük tööstustele.

Öko- ja talupoodides

Siiski on üks koht, kustkaudu linnasejahu jõuab jaekaubandusse. Nimelt müüb linnasetehas seda Lääne-Virumaal Väike-Maarja vallas asuvale Kaarli talule, kus pakendatakse jahu 0,5 ja 1 kg suurustesse kottidesse.

“Võtsime seda koduseks leivaküpsetamiseks, aga kuna inimesed küsisid seda, siis hakkasime ka pakendama,” selgitab Kaarli talu peremees Lembit Kopso.

Nad kasvatavad teravilja ja saadavad omavalmistatud jahu ökopoodidesse müügile. Nüüd võeti sortimenti lihtsalt üks toode juurde.

“Oleme suhteliselt väike talu ja tegeleme peamiselt omakasvatatud viljaga,” räägib peremees sellest, miks nad ei ole huvitatud linnasejahu suurtesse kaubanduskettidesse pakkumisest.

Praegu on rukkilinnasejahu saadaval veerandsajas öko- ja talupoes üle Eesti. Nende nimekiri on üleval ka talu kodulehel.

Leivaküpsetajatele, kes neisse kohtadesse ei satu, soovitab Kopso talu kodulehe kaudu teha tellimuse, küsitu saadetakse postiga kohale.

“Sellega kaubitsemine on hooajaline,” märgib Kaarli talu peremees. “Nii kui ilmad ilusaks lähevad, on leivaküpsetajad näppupidi mullas, ja müük kuivab kokku.”