Pole saladus, et Eesti on maailmas kõigele lisaks esirinnas ka saastekvootidega kauplemisel. Oleme oma kvoote müünud nii jaapanlastele kui ka hispaanlastele, kelle sõnul on Eestist saadud kvoodid maailma kvaliteetseimad.

"Kui teistes riikides lisatakse kvootidele mitmesuguseid lisa- ja säilitusaineid, siis Eestis toodetud saastekvoot on puhas ja keskkonnasõbralik," kiitis meie kaupa ka tuntud Jaapani tuumafüüsik Kachio Miku.

Alates järgmisest aastast võetakse aga Eestis kasutusele veelgi kaasaegsem tehnoloogia, mis pöörab maailma kvooditootmises uue lehekülje ning mida võib julgelt ka järjekordseks Eesti Nokiaks nimetada.

"Kui praegu on ühe kilo saastekvoodi tootmiseks vaja vähemalt kümme kilo saastet, mille kättesaamine atmosfäärist ning pinnasest on keerukas keemilis-füüsikaline protseduur, siis uue tehnoloogiaga saame saastekvoodi kätte otse saasteallikast," selgitas akadeemik Valdur Rindkere, kes on muu hulgas ka saastekvoodi kvaliteedikomisjoni esimees.

Kõikidele saasteallikatele paigaldatakse digitaalsed kvoodipüüdjad, mis koguvad kvoodi kokku veel enne selle paiskamist atmosfääri.

Seejärel suunatakse puhas kvoot läbi kristalliliste peenfiltrite otse kvooditehasesse, kus see pakendatakse nägusatesse ning loodussõbralikesse kilepakenditesse ning paisatakse rahvusvahelisele turule.

Lisaseadmed paigaldatakse näiteks sõiduautodele ja teistele maismaatranspordi vahenditele, samuti ka laevadele ja lennukitele, elektrijaamadele ning põllumajandusettevõtetele, kus tekib märkimisväärne hulk puhast saastekvooti, millest suur osa on seni lausaliselt põldudele laotatud ning sellisena raisku läinud.

Akadeemik Rindkere avaldas lootust, et lähitulevikus asendatakse seni levinud sisepõlemismootoriga liiklusvahendid sellistega, mis liiguvad ainult saastekvoodi jõul.

"On vaid aja küsimus, mil pereauto käivitamiseks piisab vaid ühe inimese saastekvoodist," lausus akadeemik spetsiaalselt "Naerile" antud eksklusiivintervjuu lõpetuseks.

SERGEI KRAANA
vabariikliku kvoodikomisjoni sekretär


KOKSTI

Kui aru kord päriti Raudselt,
ta vannutas otse ja kaudselt:
   "Kas kiida või kiru,
   meil iive on niru,
ja seda ma suurendan raudselt!"

A. ITSKOK


VILDE VAADE

ANTON VILDE
elamis- ja suremisloaga

Kõigepealt riiklikult oluline teadaanne: plats puhtaks elamislubadest! Ja kui IRL sehkendas elamislubadega, siis kes äritseb suremislubadega?

Teatavasti saavad Toompea saadikud endale Metsakalmistul eraldi koha. Kutsusin kohe kokku meie maja ümarlaua, et tõsisele teemale tõsist hinnangut anda.

Jõudsime tõdemusele, et on tervitatav saadikute viimse puhkepaiga rajamine lihtrahva omast eemale - mine tea, kuidas keegi teises ilmas reageerida võib.

Samas tekkisid meil küsimused.

Julgeoleku huvides küsin, et kas IRLi käsi läbi teatud lubade on ka seal mängus? Kas kommunistid ja aatelised eestimeelsed saavad kõrvuti koha? Kes garanteerib, et tüli ei tule, kui vihavaenlastest poliitikud saavad koha teineteise kõrvale? Kas paremad krundid pannakse oksjonile? Kas platse saab vajadusel vahetada, nagu on vahetatud maid?

Meie maja ümarlauakohtumisel jõudsime järeldusele, et on viimane aeg muuta liiklusseadust. Kuna helkurist on vähe, nõuab meie maja aktiivgrupp, et uuest aastat on jalakäijal talvisel ajal kohustus kanda jalas naelkingu nii asulas kui asulast väljas. Peale selle peab tal olema eurosertifikaadile vastav kiiver.

Me muretseme tugevalt euro saatuse pärast. Et turgutada finantssüsteemi, mis on mikroanalüütikute sõnul likviidsusnäljas, ostsime majarahvaga meie külapoest tervelt kaks õlut korraga. Nüüd pole reitinguagentuuri hinnangul likviidsus enam näljas, toimugu turul mis tahes.

Oluline fakt. Vaadake, mis võib juhtuda, kui hinnatõusu asjas rahva arvamust kuulda ei võeta: piisas vaid Eesti Postil kirja hinda tõsta, kui postifirma juht Ahti Kallaste teatas ametist lahkumisest.

Viimaste uudiste järgi tegi Tallinna kesklinna vanem politseisse avaldusse, uurimaks, miks on kuusk mitu korda ümber kukkunud. Juhtum läks prokuratuuri kätte, varsti tuleb kohus.

Kuna kuusk keeldus kokkuleppemenetlusest, menetleb kohus asja üldmenetluses. Et kõik osapooled saaksid tulla, leiti esimene ühine sobiv aeg 24. juuniks.

PS. Õnneks lõppesid tähed tantsudega ära ning nüüd saab jälle normaalselt elada.


MUDA MIHKEL PAJATAB

Neljapäeval pidi seks külla tulema. Passisin terve päeva kodus. Varusin lauale head ja paremat, sest ega meil külalisi tihti käi.

Ootasin hilisõhtuni, mitu korda kontrollisin, et kas uksekell on ikka töökorras. Kuid tõmmati täiega alt - seks külla ei tulnudki.

Pealinnas teeb vigureid jõulukuusk. Nii kui püsti pannakse, kohe pikali vajub. Iga kukkumise peale saetakse karistuseks neljameetrine jupp maha. Linnapea ei saa millegi muuga tegelda kui käia jõulukuuske avamas.

Meil võeti sellest õppust. Kaevasime Luuavarres kolmveerand kuuske maa sisse. Sel meetodil on kaks eesmärki: kuusk ei kuku pikali ja ehteid kulub tunduvalt vähem.

Kuna ilmad on soojavõitu, otsustasime Kolme M-i klubis Põhu Karla ja Tigu Evaldiga, et paneme kartulid maha. Kui kiiresti tegutseda, võiks juba veebruaris põllult värsket kartulit saada.

Eelmisel nädalavahetusel hakkas Leida tervis jupsima, sest saade "Tantsud tähtedega" jäi ära. Leida neelas validooli ja kohati sonis: "Oi Kiiga-Jaan, oi Kiiga-Jaan!" Minu teada peaks see ikka Kaera-Jaan olema.

Jälgisin Leidat eemalt veel mõne päeva, ja kui ta paranemismärke poleks ilmutanud, oleksin hullutohtri poole pöördunud. Õnneks sai Leida sel pühapäeval oma saate kätte ja nüüd on tal tervis hea nagu muiste.

Aeg lendab kiiresti. Varsti jõulud käes, aga kiri jõulutaadile veel kirjutamata. Tuleb pastakas ja paber haarata, soovid paberile panna ja palvekiri teele saata.

Nii lihtne see kingi saamine ongi.

Muda Mihkel


VAATAKS TÕTT

Miss Maardu JULIA MOROZOVA: "Tegelikult on miljonäri lihtne rajalt maha võtta."

Kroonika, 29. jaanuar 2008


TÕRRE PÕHJAST

Kui raha räägib, peab tõde suu.

VENE VANASÕNA


TÕSI TAGA

- Kui söömas peasorts, siis söögiks seaports.

- Kes koosmeelel, neil moos keelel.

ANDRES ÜLVISTE

- Taadil kuusk, kaagil tuust.

TARMO VAARMETS


AUSÕNA!

Siis löödi kuusele saag sisse ja raiuti ilusasti jala pealt maha.

Allikas: Võrumaa Teataja, 26. november 2011


Maalehe jõulusalmik

Tere, vana! Tulid Lapist?
Minagi ei tule kapist -
   hoian käppa kinnisvaras,
   sissetulek täitsa paras.
Kingisoov mul päris napp:
haamer, kruvid, kips ja papp.

A. ITSKOK

Naljasõnamehed Ilmar Trull, Sulev Oll ja A. Itskok kirjutasid peotäie värskeid jõulusalme - nii kiiksuga kui kiiksuta. Naljapildimees Valdek Alber joonistas paslikud pildid juurde.

Raamatuke mahub parajasti taskusse, et salmiütlemiseks spikker käepärast oleks.

Salmiku hind on 3.25.

Tellida saab telefonil 680 4444 või e-kirjaga aadressil klienditugi@lehed.ee. Kiiremad tellijad jõuavad jõuluvana tulekuks s