Esmakordselt makstakse tänavu seakasvatuse eritoetust, kokku 2,6 mln eurot. Selle toetuse saamise üheks tingimuseks on aga see, et olgu kultpõrsas kastreeritud, kasutades lokaalanesteesiat (kohapealne tuimestus otse munandisse), mis on põrsale munandite äralõikamisel hoopis valusam kui seni kasutatud analgeesia meetod, kus loomale süstitakse enne kastreerimist üldvaluvaigistit.

Sellekohane määrus nelja kohustusliku nõude ja kahe vabatahtliku nõudega allkirjastati Brüsselis, sest ka toetusraha tuleb Euroopa Lliidust.

„Reeglina kastreeritakse kultpõrsad kolmepäevaselt, nii et selline lokaalanesteesia on nii väikestele põrsastele äärmiselt komplitseeritud, loom on imeõrn ja anesteetikumi süst põrsale on pigem väga kurnav, eriti kui see tuimestab ja halvab mõneks ajaks põrsal kogu tagumise kehapoole,“ kirjeldab AS Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimees Teet Soorm.

OÜ Hinnu Seafarmi juhataja Kalmer Märtson aga viitab sellele, et määruse inglisekeelses versioonis on mõiste analgeesia sees, eestikeelsest verisoonist aga kadunud.

Määruse seletuskiri viitab kastreerimise juures sigade kastreerimise lõpetamiseks sõlmitud konsensusdokumendile (European Declaration on alternatives to surgical castration of pigs), mille kohaselt nähakse esimese etapina ette kastreerimist lokaalanesteesiaga. Deklaratsiooni sõnastus on: As a first step, from 1 January 2012, surgical castration of pigs, if carried out, shall be performed with prolonged analgesia and/or anaesthesia with methods mutually recognised.

Sama dokumendi eesti EU eestikeelne tõlge ütleb: Esimese sammuna hakkab alates 1. jaanuarist 2012 sigade kirurgiline kastreerimine, kui seda tehakse, toimuma vastastikku tunnustatud meetodil, kasutades pika toimega valutustamisvahendit ja/või narkoosi.

Ehk siis määruses peaks olema sõnastus – sigade kastreerimisel peab kasutama analgeesiat, anesteesiat või üldnarkoosi, mille kohta on veterinaararsti kirjalik otsus.

„Määruse inglisekeelses variandis olid mõisted anesteesia kui analgeesia sees. Aga meie määrusesse on jõudnud ainult kohtanesteesia,“ kritiseerib Kalmer Märtson. Ta rõhutab: „See ei ole õige, tahaksime analgeesiat ka näha, et võiksime valida.“

Kuusalu seakasvataja toob esile, et täna kehtib kord, et kultpõrsad kastreeritakse enne seitsmendat elupäeva. 

„Nii väikesele põrsale pole vaja valulikku anesteesiat, samas põrsa enesetunnet leevendatakse valuvaigistava süstiga, mille toime on 24 tundi, see on analgeesia,“ räägib Märtson.

„Nüüd tuleb määruse järgi hakata kasutama anesteesiat, mille puhul süstitakse väikest põrsast enne kastreerimist osaliselt naha alla lõikejoonele ja osaliselt munandisse. See on looma kõige tundlikum koht, põrsale väga stressirohke,“ viitab seakasvataja, milleni on viinud määruste ebatäpsed tõlked ja tõlgendused.