Kuidas segadust vältida

Toona, kui maru Saaremaale jõudis, mõõdeti EMHI vaatlusjaamades tuuleiile üle 20 meetri sekundis kolmes kohas: Sõrves, Roomassaares ja Vilsandil. Kusjuures Vilsandil mõõdeti puhang 32,3 m/s! Kui see oli tornaado, siis pidi ta küll olema selline hiiglane, et jätaks varju isegi suurima teadaoleva, neljakilomeetrise läbimõõduga EF5-tornaado El Renos Oklahomas, mis möllas seal käesoleva aasta 31. mail.  Aga kas keegi lehtrit ennast nägi?

Nii tugevad tuuled nagu tol õhtul Saaremaal mõõdeti, on suutelised kahju tegema igatahes, olgu ta siis tornaado või mitte. Paraku näib aga olevat juurdunud mõtteviis, et kui tuleb suur must pilv ja seejärel rajutuul - siis järelikult pidi olema tornaado.

Segadusele aitab kaasa see, et tugevaid pagituuli toovate äikesepilvede lähenedes on tavaliselt nähtav nn riiulpilv, mis mõneti võib jätta mulje, nagu ta pöörleks. Tegelikkuses riiulpilvedel endal pöörlemine ümber vertikaalse telje puudub. Tegu on hoopis keerisega - segi on aetud seinpilv (ingl k wall cloud) ja riiulpilv (shelf cloud). See aga ei tähenda, et temast ei peaks lugu pidama - sellise äikesega võib ikkagi kaasneda rajutuul, tugev sadu, rahe jm. Aga et ta kuulutab ette tornaadot? Ei!

Muidugi, ka äikeseliinides võib esineda tornaadosid. Radaril on nendes kohtades näha kühmud muidu sirges äikesereas. Aga need on lühiajalised ega pruugi tekitada rohkem kahju kui pagituul äikesepilves ise. Muideks, isegi sõlme keeratud puud ei ole veel tingimata tõend tornaadost. Ka sirgjoonelise tuulega võib puid sõlme minna - puudel ei ole kõigis punktides tuuletakistus ühesugune!

Tornaado eeldamine selle järgi, et tuli äike ja siis rajutuul, pole ainult meie probleem. Alles tänavu märtsis leidsid USAs Alabama osariigis aset tugevad äikesetormid, mis tekitasid laialdaselt tuulekahjustusi. Mingil hetkel oli üle kahesaja tuhande inimese ilma elektrita. Tornaadohoiatusi ei antud peaaegu üldse - polnud põhjust.

Anti küll ägedate äikesetormide hoiatusi, kuid neile ei pöörata enam palju tähelepanu. Meteoroloogid said mööda päid ja jalgu, kuna rahvas arvas, et neil oli olnud tornaado, ehkki tegelikult tekitas valdavalt kahjustusi hoopis rajutuul. Ei teatud, et äikesepilvede all võib rajutuul esineda ka ilma tornaadota. Igatahes oli nii sealse ilmateenistuse sünoptikutel kui ka ringhäälingus töötavatel meteoroloogidel palju selgitamist.

Hoidke eemale

Siinkirjutaja on meedias kajastatud libatornaadode kohta kasutusele võtnud termini "meedianaado", mis on kombineeritud sõnadest "meedia" ja "tornaado". 

Algselt küll lähtudes pagituulte tornaado pähe kajastamisest, tähendab see meedias tornaadoks tembeldatud ilmanähtust, mis tegelikult tornaado ei ole.

Eriti piinlik meedianaado oli sel suvel, kui Soomes koeranäitust tabanud tolmukuradist sai meedias tornaado. Aga mis teha, "tornaado" kogub klikke paremini - öeldakse ju, et ärgem laskem faktidel rikkuda head lugu.