Läti peretalu peab Valmieras ainulaadset piimakioskit ning veab kaupa ringi lavkabussidega

 (4)
Piimakiosk Valmieras
Piimakiosk Valmieras, aadressil Nākotnes iela 1.Foto: Bianca Mikovitš

Valmiera lähistel 400 lüpsilehma ning meiereid pidavad kolm venda on leidnud toodangu turustamiseks nutika meetodi. Nimelt müüvad nad edukalt oma piimatooteid mööda Lätit sõitvate isiklike lavkabusside ning Valmierasse rajatud kioski abil.

Alates 1994. aastast paarikümmet lehma pidanud pereisa andis kümne aasta eest ohjad edasi kõige vanemale pojale. Kui 2013. aasta piimakriisi aegu tuli leida uus moodus talumajapidamisega jätkamiseks, võeti kampa kaks venda ja nende abikaasad ning otsustati lauda kõrvale rajada meierei.

Nüüdseks on lehmakarja suurus tõusnud neljasajani ning müügiks toodetakse toorpiima, kahte tüüpi keefirit, jogurtit, juustu, rõõska koort, hapukoort, võid ning seitset erinevat tüüpi jäätist. Lisaks sellele, et toodangut müüakse erinevates kauplustes üle Läti, on käima pandud kuuel päeval nädalas Põhja-Lätis ja Riias sõitvad lavkabussid.

2017. aasta augustis avasid nad Valmieras piimakioski, kus müüvad lisaks oma toodangule ka kohvi ning suupisteid. Neljapäeviti korraldatakse koostöös kohaliku pagariäriga koogipäeva. Perekonna keskmise venna Valts Grasbergsi sõnul keegi teine taolist piimamüüki Lätis ei harrasta.

Grasbergsite pere. Vasakul kolm venda, Jānis, Valts ja Andris. Foto: Grasbergs
Seotud lood:

“Üürime maad linnalt väikese summa eest ning majakese soetasime paari tuhande euro eest,” räägib Valts. „Kioski pidamine toodet eriti kallimaks ei tee, kuna amortisatsioon pole kuigi kiire.”

Valtsi sõnul helistati nende ettevõttesse varem juba liigagi palju ja uuriti, kust nende kaupa osta saab. Nüüdseks on kohalikel ning ka kaugemal tulijatel kuuel nädalapäeval avatud kioski asukoht hästi teada.

„Ei ütleks, et see on kõige rentaablim ettevõtmine, aga praegu leiame, et see tuleb meile kasuks. Võib öelda, et see on elujõuline projekt, mida saab muidugi pidevalt edasi arendada,” ütleb Valts. „Ainus probleem kioskiga on meie meelest see, et see pole kuigi käepärases kohas ja inimesed seal muidu väga ei käi. Kui tekib võimalus kiosk ümber kolida, siis muidugi seda ka teeme.”

Foto: Grasbergs

Valtsi sõnul ostetakse neilt suvel kõige rohkem jäätist, talvel aga ka kõike muud. Nende piim ja piimatooted on tema sõnul maheda ja tööstusliku vahepeal – just sellised, nagu nad ise tahaksid süüa ja juua. Suur osa lehmasöödast kasvab enda heinamaadel. Säilitusaineid või muid keemilisi lisandeid piimatoodete puhul ei kasutata, aga samas ei ole kogu sööt mahe.

„Meil on peres kolm veterinaararsti, kes on näinud, kuidas täiesti mahedalt kasvatatud lehmad välja näevad. Oleme järeldanud, et mahelehmad ei arene piisavalt hästi,” ütleb Valts. „Hetkel oleme oma niši leidnud ning kutsume tooteid looduslikeks piimatoodeteks. Kui tulevikus turg muutub ja inimesed nõuavad mahedat, siis võime ka mahedaks hakata.”

Kui hinnad näivad kallid, siis tasub arvestada, et piimatooted ongi Lätis Eesti omadest tunduvalt kallimad. Foto: Bianca Mikovitš

Koos abikaasaga asus Valts mullu kanu pidama ning nüüd võib kioskist ja lavkadest ka vabalt peetavate kanade munasid leida.

Mullu põikas nende autolavka ühel päeval nädalas ka Eestisse – Valga linna ning pisut kaugemale sisemaale, aga seal nende vastu erilist huvi üles ei näidatud, mistõttu jäi ettevõtmine katki. Praegu peatub nende lavka kolmapäeva keskpäeval Ainažis ning neljapäeva hommikul Valkas.

Grasbergsi piimalavkad. Foto: Grasbergs

Tee kioskini viib üle Gauja uue silla, misjärel tuleb minna otse. Vaata videost!