Jõeniidu talus Haanjamaal elab 12 piimakitse. Praeguse rammuse heinaga on kitsede piimatoodang tipus ning perenaine valmistab juustu, kohupiima, jogurtit ehk kõike, mida piimast valmistada saab. Kõik valmiva turustab pererahvas ise linnas elavatele püsikundedele ning laatadel. Tegelikult on nõudlus kitsepiima ja juustu järele tunduvalt suurem, kui pakkumine.

"Siin on olnud ka juhuseid, kui tullakse ja tahetakse osta juustu kokku, et saaks ise keegi müüa, et müüjad tulevad otsivad, aga me ei saa nendele müüa," rääkis Jõeniidu talu perenaine Ester Mängli.

Praeguse tootmismahuga talu ära ei majanda. Karja samas suurendada ei saa, kuna talule kehtestatud piirang ei luba turustada rohkem kui 20 liitrit piima või sellest tehtud saadusi päevas. Ning teha seda edasimüüjale või toitlustusettevõttele. Ka sellise piiratud müügiloa saamiseks tuli peremehel kulutada asutuste lävepakkusid ning koguda terve kaustatäie erinevaid pabereid.

Jõeniidu talu peremees Kalju Mängli ütles, et piima kvaliteeti on igakülgselt kontrollitud, samuti on kontrollitud tooteid ja tehtud juustule säilivuse katse.

"Milleks siis peab olema selline piirang, et ma pean isiklikult selle ära müüma? Miks ma ei tohi seda anda edasimüüjale? Kui ma tohiks seda toodangut edasimüüjale anda, siis oleks palju lihtsam, siis ma kindlasti suurendaksin oma tootmist," lausus Mängli.

Jõeniidu talu kitsejuust leidis kohalike gurmaanide rõõmuks lühikeseks ajaks tee ka Võrus asuva Kubija hotelli restorani. Kuni tervisekaitse selle ära keelas. See on vaid üks näide, kuidas niinimetatud euronõuded on pärssinud kohaliku ettevõtlust ning ahendanud võimalust pakkuda kohapeal toodetud väärt kraami.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder sõnas, et praegu näeme Saksamaa näite puhul, kuivõrd raske on tuvastada, kust üks või teine nakkus alguse saab. "Ja et seda oleks võimalik kiiresti teha, peab kogu toidu liikumine olema jälgitav, fikseeritav ja tagantjärele tuvastatav," nentis ta.

Samasugused piirangud kehtivad ka teistele traditsioonilisel viisil valmistatud toodetele, näiteks koduõllele ja suitsusaunasingile. Pikemalt saab probleemist lugeda SIIT.