„Laboratoorium tõstis intensiivsema küttimisperioodi ajaks võimekust, et kõik laborisse jõudnud proovid saaksid võimalikult kiiresti analüüsitud. Jahimeeste abiga on laborisse toimetatud proovide kogus viimastel nädalatel oluliselt suurenenud,“ ütles Imbi Nurmoja, veterinaar- ja toidulabori direktori asetäitja loomahaiguste alal .

Kui surnuna leitud loomade puhul on sigade Aafrika katku suhtes positiivsete leidude hulk olnud püsivalt kõrge, siis teeb Nurmoja sõnul muret, et pidevalt tõuseb positiivsete proovide osakaal kütitud loomadelt kogutud proovides.

„Positiivsete proovide suur osakaal näitab, et haigustekitaja kontsentratsioon metsas on endiselt väga kõrge,“ selgitas Nurmoja.

Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Tõnis Korts paneb jahimeestele südamele, et kõik seakatku riskipiirkondades kütitud metssead saaksid seakatku välistamiseks uuritud ning positiivse uurimistulemuse korral ka nõuetekohaselt kahjutustatud.

„Laborisse jõudnud proovide suur arv on märk sellest, et jahimehed võtavad seakatku tõkestamiseks seatud küttimismahtude täitmist tõsiselt ning koostöö laboriga toimib,“ ütles Korts.

Veterinaar- ja toidulaboratooriumi Tartu labor võtab proove vastu ööpäevaringselt. Jahimeestel on võimalik proove ise laboratooriumisse viia, neid võetakse vastu ka maakondlikes veterinaarkeskustes.

Keskkonnaministeerium ja Keskkonnaamet on teinud metsas leviva sigade Aafrika katku peatamiseks jahimeestele ülesandeks küttida alanud jahihooajal metssigade arvukuse vähendamiseks vähemalt 29 608 metssiga.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile.