See seab metsa ülestöötajad ja vedajad keerulisse olukorda. Kuna ka puidu hinnad on langenud ja paberipuidu müük takerdunud, pole metsaomanikegi väljavaated kiita. Erimärgistatud ja tavalise, nn valge kütuse hinnavahe hakkab ilmselt maha minema summast, mis omanikule puidu eest kännule jääb.

Mehed ootavad külma

Viimaste kuudega viletsamaks muutunud olukord puiduturul justkui ei mõjutagi masinamehi. Vähemalt selline jäi mulje Konekesko Eesti korraldatud Ponsse metsamasinate esitluspäevast, kus 80 inimest uuris masinaid, mille olid kaks ettevõtjat ostnud.

Mulje ei olnud siiski õige. “Neid masinaid pole lihtsalt varem nii väga nähtud,” selgitas OÜ Avabella juht Kristo Vares, kes on esitluspäeval nähtud väljavedaja Ponsse Elk värske omanik. Elki masinaid olevat Eesti turul neli-viis, ja teist, harvendusharvesteri Ponsse Fox, on varem Eestis müüdud vaid üks.

“Praegu võib-olla tõesti ei kiirustaks uut masinat tellima,” arutles Kristo Vares. “Aga Elki tellimine oli pool aastat tagasi, kui kõik veel hästi läks. Alles nüüd, aasta viimases pooles on toimunud äravajumine.”

Masinamehed ootavad pinnase külmumist, ent peale selle iseloomustab Kristo Varese sõnul hetkeseisu see, et ülestöötajaid on turul rohkem kui tööd.

“RMKs on raiemahud täis. Ja mehed, kes riigimetsas töötavad, üritavad praegu ka erametsas tööd leida, sest kõigil on ju liisingumasinad käes,” nentis Vares.

Olukord ülestöötamisteenusega muutub uuel aastal, kui kütuseliiter hakkab maksma praeguse 96–97 eurosendi asemel näiteks 1.37 €.

Läheb keerulisemaks

Kui tingimused on ideaalsed, on metsa ülestöötamisel kütusekulu tihumeetri kohta üks-kaks liitrit, aga kui talve pole ja maa on pehme, võib arvestada lõikuse ja kokkuveo kohta kokku kolme liitriga. See tähendab, et teenuse hind võib tõusta umbes euro/tm.

“Kokku hoida pole suurt enam kusagilt võimalik,” ütles OÜ Iriscorp Transport juht Kaido Sikk, viidates vajadusele teenuste hinnad valge kütuse tulles üle vaadata. Ta pakkus välja, et lähitulevik võib kujuneda põhimõtteliselt samasuguseks, nagu oli masu ajal. Ka siis algas kõik ümarmaterjali hinna langusega. Tootjail olid laod täis, tootmist tõmmati kokku.

“Kuna paberi jm tarbimine ikkagi jätkub, tekib mingil ajal ladudesse jälle ruumi ja jälle on puitu tarvis, aga nukker on seejuures, et uue aasta esimesed kuud võivad jääda kasutamata ning talvekuudesse planeeritud madala boniteedi raied jäävad tegemata,” ütles Kaido Sikk.

“Praegu on olukorra mõjutajaid nii palju,” lausus Kristo Vares, viidates ka katlamajadele, mis sooja ilma tõttu osalise võimsusega töötades vähem haket vajavad. “Ka jõulupuhkused annavad juba tunda. Eks tuleb jõulud ära oodata ja siis uuel aastal vaadata, mis toimuma hakkab.”