Esmalt tuleb arvestada tõsiasjaga: koertel on enda jahutamise võimalused oluliselt väiksemad kui inimestel - nemad ei higista, vaid jahutavad end lõõtsutades.

Kunagi ei tohi loomi jätta päikese kätte pargitud autosse, ülekuumenemise oht tekib juba mõne minuti jooksul. Isegi vilusse pargitud autos võib temperatuur tõusta ohtlikult kõrgele, eriti kui koer on kergesti erutuv ja kipub pererahva eemaloleku ajal muretsema. Lemmikloom võib kuumarabanduse saada ka sõitvas autos, kus temperatuur on väga kõrge ja õhk ei liigu.

Kutsikad, vanad ja ülekaalulised, aga ka väikese peaga koeratõud (nt mopsid, buldogid, pekingi paleekoerad) on temperaturi tõusu suhtes eriti tundlikumad.

Soojal suvepäeval peaks loomal joogivesi kogu aeg saadaval olema, samuti võimalus varju minna. Hingamisraskustega koeri peaks kuumaga hoidma toas. Pikakarvalisi koeri ei tohi kuumal ajal paljaks pügada, kuna nende karvastik toimib isolaatorina, hoides kuumuse koera nahast eemal.

 Kuumarabanduse tunnused ja esmaabi

Kuumarabanduse esimesed tunnused on kiire hingeldamine, värinad ja vabisemine. Koera keel erkpunane, igemed punased või kahvatud, lisaks võivad esineda nõrkus tasakaaluhäired, oksendamine ja kõhulahtisus. Kui värinate ja vabisemise ajal ei suudeta koera jahutada, võib ta kaotada teadvuse.

Alustuseks peab looma kiiresti jahedasse ja varjulisse kohta viima ning talle jahedat (mitte jääkülma) vett juua andma, nii palju kui ta soovib. Koera kõhualust ja reite sisekülgi tuleb jaheda veega niisutada, hea oleks kasutada voolikut või dušši, kui selline võimalus käepärast. Märjaks tuleks kindlasti teha ka looma pea. Pelgalt vee seljale valamisest ei ole mingit abi.

Vereringe ergutamiseks võib masseerida koera jalgu.

 Palaval suvepäeval:

- käi võimaluse korral koeraga ujumas;

- koeraga pikemaks ajaks välja minnes võta kaasa  hele rätik, mille saad vajadusel märjaks teha ja looma jahutamiseks talle pähe panna;

- autoga pikki vahemaid sõites anna koerale iga tunni tagant juua ning jahuta teda vahetevahel kõhu alt ja reite sisekülgedelt märja rätikuga hõõrudes.

Kuumarabanduse saanud looma tuleb iga 10 minuti järel pärakust kraadida. Koera normaalne kehatemperatuur on 38-39°C. Kui see on tõusnud üle 41˚C, siis vajab ta kohest veterinaarset abi.

Kergekujulisest kuumarabandustest paranevad koerad enamasti probleemideta. Tugev ülekuumenemine võib aga põhjustada siseorganite kahjustusi, mis nõuavad pikemaajalist ravi. Kord kuumarabanduse saanud koeral on risk uuesti üle kuumeneda kõrgem.