„Tegemist on mastaapse ettevõtmisega, mis nõuab erivahendeid. Lähipäevil alustavadki teekonda Saaremaa edelanurka nii meritsi kui ka maad mööda erinevad seadmed, millega reostust kõrvaldama asutakse. Projekti muudavad keeruliseks nii vraki asukoht madalas vees kui ka asjaolu, et naftajäägid on vrakis olnud juba aastakümneid. Väga oluline faktor on ilm, kuid praeguse seisuga võib arvata, et käesoleva nädala teises pooles lubavad ilmaolud puhastustöödega pihta hakata," rääkis Mettis.

Keskkonnaameti soovitusel alustatakse töödega juuli teisel poolel – nii häiritakse looduskeskkonda kõige vähem. “Lekkiv Volare vrakk asub Natura ala mõjupiirkonnas ja probleemi lahendamist on pikisilmi oodanud nii kohalikud elanikud kui ka looduskaitsjad. Volare vrakil asuvate naftareostusallikate likvideerimine parandab oluliselt Ariste lahe merekeskkonna seisundit,“ rääkis Keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Arvo Veskimets.

Lepingu kogumaksumus on 206 399 eurot ning seda rahastatakse SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) merekeskkonna programmist. Lisaks toetas KIK 2014. aasta suvel vraki keskkonnaohtlikkuse uuringut Ariste lahes 39 000 euroga. Uuringu tulemused on oluliseks sisendiks tööde teostamisel.