Kui purjekas kava kohaselt 19. septembril Tallinnasse naaseb, on ta läbinud 92 päeva jooksul üle 6000 meremiili.

Külastatakse Atlandi ookeani rannikul kuulsaid sadamalinnu, kuhu tavapäraselt tuleb purjekaid ja meeskondi kaema sadu tuhandeid pealtvaatajaid.

Vette tundmatus kohas

Et Eesti jahi St. Ivi meeskonnas saaks avamereregatil purjetada võimalikult palju noori, vahetatakse sadamates meeskondi.

“Esimest korda purje all merele minek ja kohe ookeanile on vaieldamatult mu selle suve oodatuim, suurim ja põnevaim üritus,” tunnistab Maiu Lünekund, üks enam kui kolmekümnest Eesti noorest avamereregatil osalejast.

Lünekund, kes õpib Tartu ülikoolis sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika eriala magistrantuuris, on pärit Pärnu lahe äärest. “Meremaailm on mulle olnud väga lähedal, teistpidi jälle hästi kaugel ja kättesaamatu,” arutleb ta.

Kui ta kuulis võimalusest minna suurele purjeregatile ilma oskuste ja varasemate kogemusteta, pikalt mõtlemist ei olnud.

“Ega ma ei tea küll, mis jahi peal tegema pean, küll siis öeldakse ja õpetatakse,” leiab ta. “Kodused on mu hullustega harjunud, paari aasta eest läksin vabatahtlikuna pooleks aastaks Hondurasesse puuetega lastele ujumist õpetama.”

Kust aga võtab tudeng vähemalt pool tuhat või isegi rohkem eurot laevatasuks ja lennusõitudeks etapi stardikohta ja tagasi? Jäi lootus haarata kinni õlekõrrest: kandideerida Omaani Sultanaadi 500 euro suurusele stipendiumile, mille saab neli Eesti noort.

“Kaardi pealt vaatasin esmalt järele, kus see Omaan ülepea asubki, aga uskumatu sai tõeks,” on Lünekund õnnelik.

Neiu valis enda etapiks esimese võidusõidu, mis algab Prantsusmaalt 7. juulil. Kahe nädalaga jõutakse läbi Biskaia lahe ja Atlandi ookeani Lissaboni, kus parasjagu toimub merefestival.

Meeldiva üllatusena avastas ta, et naiskorporatsioonist Amicitia, mille liige ta on, otsustasid veel neli kaasvõitlejat sel regatil osaleda.

“Kõigil võidusõiduetappidel on Amicitia esindus väljas, mis on väga vahva!”

Eesti Noorte Purjeõppeseltsi STA Estonia juhatuse liikme Madis Rallmanni sõnul on seltsi eesmärk tutvustada ja edendada purjetamist noorte seas.

Järgmisel suvel Läänemerel

Selts korraldab või osaleb ka kodule lähematel regattidel ja vahel on võimalik sponsorite abil nendest osa võtta päris tasuta või siis odavalt.

“Järgmisel aastal toimub praegu alanud avamereregatt Läänemerel, ja pole võimatu, et ehk õnnestub osagi sellest uhkest laevastikust siis ka mõnda meie sadamasse tuua,” unistab Rallmann.

Rallmann ise osaleb tänavu neljandat korda The Tall Ships Races 2012 regati ühel etapil.



REGATILE

Eesti purje-õppejaht St. Iv

- 39 jalga ehk 12 m pikk.

- Masti kõrgus 17,5 m.

- Kiilu vee all 2,2 m.

- Plastkerega, tühikaal 10 t, täiskaal 12 t.

- Ehitatud 1990 Poolas, aastani 2009 Rootsi lipu all, sestsaadik sõidab Eesti lipu all.

Allikas: Eesti noorte purjeõppeselts STA Estonia



VÕIDU JA NIISAMA

Eesti noorte suur merereis

- Tallinn–Kiel 20.–26.06.

- Kiel–Saint Malo 26.06.–7.07.

- Saint Malo–Lissabon* 7.–21.07.

- Lissabon–Cadiz* 21.–28.07.

- Cadiz–Lissabon 28.07.–3.08.

- Lissabon–A Coruña 3.–12.08.

- A Coruña–Dublin* 12.–25.08.

- Dublin–Liverpool 25.08.–1.09.

- Liverpool–Cuxhaven 1.–10.09.

- Cuxhaven–Tallinn 10.–19.09.

* The Tall Ships Races 2012 võidusõiduetapp

Allikas: Eesti noorte purjeõppeselts STA Estonia