Elektrimüüjate arv ei pruugi siiski piirduda nende ettevõtetega, sest elektriturule võib tulla iga ettevõte, kes on hankinud vastava tegevusloa ning kantud sellisena ka majandustegevuse registrisse. “Sääraseid ettevõtteid on praegu kokku 43,” ütles Rasmus Ruuda majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist.

Turule tulekust teatanud ettevõtted ei kiirusta aga esialgu oma hinnapakkumiste avalikustamisega, vaid lubavad seda teha alles sügisel.

Näiteks Eesti Energia kavatseb pakkuda fikseeritud hinnaga paketti, otseselt börsihinnast sõltuva hinnaga paketti ning nende kahe kombinatsiooni, kuid ettevõte ei avalikusta veel isegi fikseeritud hinda.

“Pakette puudutav saab lõplikult selgeks septembriks,” lubas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik. Kuni oma hindu pole avalikustanud Eesti Energia, ei tee seda mõistetavalt ka väiksemad konkurendid.

220 Energia juhatuse liige Marko Allikson ütles, et ka nende firma paketivalik selgub sügiseks.

“Kavas on pakkuda analoogseid pakette, nagu praegu saavad kasutada Soome ja Rootsi elektritarbijad. Soodsamaid tingimusi pakume kindlasti klientidele, kes kasutavad elektroonilisi suhtluskanaleid,” rääkis Allikson.

Küsimusele, milliseks ta usub kujunevat vabaturuelektri keskmist hinda, vastas Allikson: “Praegused tulevikutehingud börsil aastaks 2013 näitavad, et elektrienergia hinna võimalik tõus on eri kliendigruppidele suurusjärgus 1–2 eurosenti kilovatt-tunni kohta.”

Praegu on Eesti Energia paketi Kodu 1 elektrienergia põhitariif 3,15 senti (ilma käibemaksuta ning ilma võrguteenuse põhitariifi, taastuvenergia tasu ja elektriaktsiisita). Lisanduvad 1–2 senti tähendaks seega hinnatõusu 32–64%. Elektriarvele kirjutatava numbri kasv jääb teiste hinnakomponentide suure osakaalu tõttu tagasihoidlikumaks, aga eeldatavasti tuleb kokku maksta senisest umbes 20% rohkem.

Niipea kui müüjad oma paketid välja käivad, võivad tarbijad hakata nendega ka liituma. Ruuda andmetel on koostamisel mitu veebikeskkonda, mis mõeldud hinnapakkumiste võrdlemiseks. Lepingu sõlmimiseks tuleb aga üles otsida müüja kodulehekülg.

Paketti ja müüjat võib vahetada kas või igas kuus. Uue müüjaga lepingu sõlmimisel hoolitseb see vana lepingu lõpetamise eest ise, tingimuseks on aga, et tarbija pole vana müüjaga sõlminud tähtajalist lepingut.

Korteriühistute liikmed ise elektrimüüjat ega paketti valida ei saa, seda teeb nende eest ühistu. Korteriomanikud saavad elektrimüüja valiku asjus kaasa rääkida ühistu koosolekul.


Elektrituru avanemine

- 1. jaanuaril 2013 avaneb Eesti elektriturg täielikult kõikidele elektritarbijatele. Ka eratarbijad saavad valida endale sobiva elektrimüüja ning hinnapaketi. 

- Elektrimüüjad hakkavad pakkuma kolme tüüpi elektrienergia pakette: börsihinnast sõltuvad paketid, fikseeritud hinnaga paketid ning nende kombinatsioonid.

- Lepingu uue müüjaga võib sõlmida kas või igal kuul, vahetamiste arv ei ole kuidagi piiratud. Elektrimüüja vahetamine on sarnane telefoni- või mobiilioperaatori vahetamisega: tarbijal tuleb sõlmida leping elektrienergia uue müüjaga, kes ise lõpetab lepingu senise elektrimüüjaga.

- Kui uut lepingut ei sõlmita, siis jätkub kehtiv leping vastava piirkonna võrguettevõttega, kes müüb tarbijale elektrienergia ning toimetab selle ka kohale.

- Võrguteenust turu avanemine ei puuduta; võrguteenuse pakkujat välja vahetada ei saa.

- Avatud elektriturg on eeltingimus Eesti integreerimiseks Euroopa ja Põhjamaade elektrisüsteemidega.

- Elektri hind kallineb uuest aastast tõenäoliselt 50–60%, kuid teiste hinnakomponentide suure osakaalu tõttu ei tohiks elektriarved kallineda rohkem kui 20%.