"Praegune majanduskriis ja hiljutised rasked ilmastikuolud on raskeks katsumuseks vaestele. Hetkel saavad ELi toiduabi programmist tuge ligi 18 miljonit kodutut, töötut, eakat ja puudega inimest, aga samuti suurpered ja üksikvanemad. Hea, et EL neile tähelepanu pöörab, kuid kõige olulisem on praegu tagada, et see programm jätkuks ka pärast 2013. aastat," ütles raportöör Czesław Adam Siekierski (EPP, PL), kes oli põllumajanduskomisjoni delegatsiooni juht läbirääkimistel.

Uued reeglid jõustuvad tagasiulatuvalt 1. jaanuarist 2012.

Tasuta toiduabi jaotamise programm ELi enim puudust kannatavatele kodanikele loodi 1987. aastal ELi ühise põllumajanduspoliitika raames. Programm tagab hetkel toiduabi 20 ELi liikmesriigi 18 miljonile vaesuses elavale inimesele.

Tasuta toiduabi varud pärinesid algselt ELi sekkumisvarudest. Paraku hakkas programm varude vähenemise tõttu üha enam sõltuma ostudest vabaturult, samas kui majandussurutis tõi kaasa järsult suureneva arvu puudust kannatavaid ELi kodanikke.

Nii sattuski programmi edasikestmine ohtu pärast Euroopa Kohtu 2011. aasta aprillis tehtud otsust, mille kohaselt selle programmi tarvis ei ole lubatud toiduainete ostmine vabaturult ning jagatav toiduabi peab pärinema üksnes ELi sekkumisvarudest. Juhul, kui ei oleks asutud aktiivselt otsima lahendusi, oleksid programmi vahendid 2012.a. vähenenud 133 miljoni euroni võrrelduna 2011.a. 500 miljoni euroga.

Selleks, et vältida toiduabi järsku vähendamist ajal, mil puudust kannatavate ELi kodanike arv kasvab, koostas parlament 2011. juulis resolutsiooni, milles kutsuti üles leidma lahendusi toiduabi programmi jätkamiseks.

Kuni eelmise aasta novembrini blokeeris nõukogu kaasajastatud määruse eelnõud, millega sooviti tagada programmi jätkamine. Lõpuks otsustas Saksamaa nõustuda jätkuprogrammiga ning selleks vajaliku rahastusega kuni 2013.a. lõpuni.