Märtsi lõpus kinnitaski valitsus Eesti seisukohad ELi tulevase tubakapoliitika osas. Suures osas kattuvad need Euroopa Komisjoni algatatud uue tubakadirektiivi eelnõuga.

Kaubamärgile ka ruumi

Eelkõige soovitakse vähendada suitsetamist noorte seas ja sellega alustamist. Seetõttu on kaduma määratud eristatava maitse ja lõhnaga tubakatooted.

Eestis on maitsestatud suitsudest müügil mentooliga sigaretid, mis popid just naiste ja noorte seas − seda maheda maitse, lõhna ja jahutava toime pärast. Kuid samade omaduste tõttu jäädakse neist ka kergemini sõltuvusse.

Valitsuse heakskiidu sai ka peenikeste ehk nn slim-sigarettide keeld. Ka slim-sigaretid on levinud eelkõige tüdrukute ja naiste seas.

Direktiivi eelnõus soovitakse, et sigareti läbimõõt peab olema vähemalt 7,5 mm. “Põhjus on selles, et slim-sigaret jätab mulje, nagu oleks ta tavalisest tervislikum või lausa kasuliku mõjuga,” märkis sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet.

Eelnõu näeb veel ette, et pakenditel peavad olema nii pilt- kui ka teksthoiatus ja need peavad katma vähemalt 75% paki esi- ja tagaküljest. Praegu peab hoiatus katma 30% välispinnast.